Åsas nötbröd i formar av bakplåtspapper

Jag köper i princip aldrig mjukt bröd och det är av flera orsaker. Dels känns det obehagligt att köpesbrödet innehåller så mycket ohälsosamma saker, dels är det långt ifrån lika gott som mitt hembakade.  Det är dessutom mycket billigare att baka eget bröd. 

 

Jag bakar alltid på en höft och det är samma med matlagningen också. Det där att följa ett recept har aldrig funkat för mig. Jag bara snor ihop nåt av det jag har hemma. 

 

Ikväll blev det ett nötbröd med kokt potatis, brödkryddor och lite sirap, och så gräddade jag bröden i formar av bakplåtspapper. Då blir bröden högre, vilket ger bättre form på skivorna. 

 

Ingredienser:

  • 2 påsar torrjäst (jag använder nästan alltid torrjäst)
  • 3/4 påse brödkryddor
  • 1/2 dl sirap
  • 1 msk salt
  • ca 3 dl råggryn (som havregryn fast av råg)
  • ca 1,5 dl linfrö
  • 2 dl grovhackade valfria nötter (jag brukar ta cashew, pekan, hasselnötter, valnötter)
  • 1,5 dl solrosfrö
  • 3 kokta potatisar
  • 1 dl olja
  • 1 ägg
  • ca 7 dl varmt vatten (en del av det är potatisens kokvatten)
  • ca 8 dl - 1 l vetemjöl (tillsätt först bara 7 dl och kör maskinen minst 5 minuter. Tillsätt sedan successivt tills det blir en lagom tjock deg, och då kör du maskinen i ca 10 minuter så att glutentrådarna hinner utvecklas)
 
Gör så här: 
  1.  Starta ugnen och ställ in den på 200 grader med över- och undervärme. 

  2. Blanda alla torra ingredienser i skålen till din köksmaskin. Men kom ihåg att inte ta allt vetemjöl på en gång. 

  3. Mosa potatisen i kokvattnet och tillsätt alla de "blöta" ingredienserna till de torra. 

  4. Kör din köksmaskin på hög fart i minst 10 minuter, så att degen verkligen blir hårt bearbetad. Då utvecklas degtrådarna och brödet blir gott. 

  5. Låt degen jäsa i bunken tills den "svämmar över". Då tar du en träslev och trycker ner den igen. Sedan får den jäsa upp igen, och då häller du upp degen på mjölat bakbord. 

  6. Dela degen i två lika stora delar.

  7. Knåda degen och forma två avlånga bröd, men försök att inte baka in så mycket mer mjöl i degen, för då blir brödet torrt och stabbigt. 

  8. Lägg varje avlångt bröd på ett eget bakplåtspapper bredvid varandra i en långpanna. 

  9. Vik upp och ihop kortändarna på papperen, så att det blir som lösa formar, som bröden ligger i.
    Använd en häftapparat eller gem för att fästa ihop bakplåtspapperen. 

  10. Låt bröden jäsa till dubbel storlek.

  11. Grädda bröden mitt i ugnen i 45 minuter.  

  12. Lägg de färdiggräddade bröden på ett galler. 

  13. Pensla de heta bröden med vatten och strö över lite salt. Det gör att brödskorpan blir jättegod. 

  14. Svep in bröden i bakdukar och låt dem kallna. 

  15. Skiva gärna bröden innan du fryser dem. Då kan du ta fram ett par skivor och rosta varje gång.
    Otroligt gott! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eriksdalsk Kebab Kobideh med rösti

Mysmiddag en varm kväll i Eriksdal hos mågen och dottern. 💚💚💚😊 


Vi beslöt att testa mina nya grillspett. Det var inte lätt, men vi lyckades bra för att vara första gången. 😃💪🏼👌🏼

Mågen är duktig på att grilla, så han fick ansvara för den, medan jag stekte röstin.
Vi tog tortilla istället för arabiskt tunnbröd och det gick precis lika bra.
Supergod och saftig Kebab Kobideh, som saftar av sig på brödet och gör det jättegott som tillbehör till måltiden.
Så himla gott! Det riktigt syns hur gott det var, eller hur? 😃👌🏼❤️

Stekt blomkålsris med falukorv

Jag har lekt fram en ny maträtt och den blev så himla god, så jag vill dela med mig av den. 

 

Min maträtt har inget namn, så jag kallar den bara Stekt blomkålsris med falukorv.
Det låter inte som om det skulle vara nåt speciellt - jag vet! - men jag lovar att det är to die for. 

 

De här ingredienserna använde jag: 

  • 1 större blomkålshuvud, rivet 
  • 3-4 rivna morötter
  • två finhackade eller rivna vitlöksklyftor
  • en finhackad gul lök
  • smör och olja till stekning

  • 800 g mager och köttig falukorv skuren i tunna stavar
  • 1-1,5 dl solrosfrö
  • 1,5 dl klippt bladpersilja
  • 1 dl klippt ruccola

  • saft och rivet skal från 1/2 citron
  • 1 msk gurkmeja
  • 1-1,5 tsk salt
  • chilipulver (kan bytas mot t ex cayennepeppar)
  • 1,5 - 2 dl riven parmesan

  • garnering: riven parmesan och fint skuren sommarlök
  • tillbehör att servera till: libanesisk vildgurka (kan bytas mot t.ex. pepperoni e.dyl.)
 
Så här gjorde jag: 
 
Jag rev blomkålen med den grova rivskivan i min köksmaskin. Sedan rev jag morötterna med den fina sidan. 
 
Jag stekte löken på medelvärme tillsammans med de rivna vitlöksklyftorna och lite chili i en stor stekgryta.
Sedan tillsatte jag den rivna blomkålen och de rivna morötterna, och lät det steka medan jag stavade falukorven. 
 
 
När blomkålen och morötterna hade stekt en liten stund tillsatte jag gurkmejan. Jag använder den här ekologiska gurkmejan. Den är lite dyrare, men ack så mycket bättre och godare, så det är väl värt pengarna.
Om du har möjlighet så kan du använda färsk gurkmeja och riva den själv direkt ner i grytan. Mmmmmm...
 
 
Korven fick fräsa tills den fått färg. 
 
 
När den hade fått lite färg tillsatte jag solrosfröna. 
 
 
Solrosfröna fick fräsa tillsammans med korven några minuter och sedan tog jag bort den från plattan. 
 
 
Jag brukar använda den här billigare fusk-versionen, som egentligen inte är någon riktig parmesan, men jag är ingen finsmakare, så för mig funkar den utmärkt. Jag tycker att den är god och mycket prisvärd. 
 
 
Det här var så mycket ruccola och bladpersilja jag lyckades få med mig in från krukorna på altanen. Det spöregnade, så jag hade ingen lust att stå där ute längre. 
 
 
 
När blomkålen var nästan färdigstekt klippte jag ner persiljan och rörde om. Sedan fick den steka vidare några minuter. 
 
 
När blomkålen kändes lagom mjuk rev jag citronskalet och pressade citronjuicen i blomkålen. 
 
 
Sedan rev jag parmesan och rörde ner drygt 1,5 dl av den i blomkålen. Resten sparade jag för att strö över maten på tallriken. 
 
 
Därefter tillsatte jag den stekta blandningen av falukorv och solrosfrön. 
 
 
Till sist smakade jag av med salt. Men försiktigt, för både korven och parmesanen ger salt åt rätten. 
 
 
Dags att klippa öer ruccolan. Den tillsatte jag sist, eftersom den smakar bäst om den inte värms. 
 
Dags att lägga upp på tallriken och avnjuta den goda maten. 
 
 
 
 
Jag brukar köpa libanesisk vildgurka - det är en konserv i glasburk, som finns i City Gross utmärkta "invandrarsortiment". Den var lysande till den här rätten. 
 
Ibland lyckas jag bättre än förväntat med mitt köksexperimenterande och idag var en sån dag. 
Det här ska jag göra ofta, för det var både hälsosamt och jättegott. 
 
 
 

Ny fin lekplats på Bäckebo

Titta så himla fin den nya lekplatsen på Bäckebo 22 blev!  :D 
 
Borta är den gamla slitna lekplatsen och här är den nya fräscha lekplatsen med inspirerande lekutrustning för barn i olika åldrar. 
 
 
Och här i hörnan finns en utemöbel, där vuxna kan sitta och mysa i solen medan barnen leker. :) 

Grattis-middag för en lycklig vän

En mycket god vän lyckades efter mååååånga om och men få en egen lägenhet. 
Jag blev så himla glad för hans skull och bestämde mig för att göra en riktigt god grattis-middag. 
 
Han gillar kött, så självklart valde jag en kötträtt, men han är också kock och jätte-JÄTTE-duktig på att tillaga kött... Så vad skulle jag välja? Vad skulle jag laga? 
 
Jag bestämde mig för att vara modig och prova att göra en jätte-JÄTTE-god persisk köttfärsrätt, som heter Kebab Kobideh. Jag har ätit det flera gånger med mina kära vänner Minoo och Navid, men jag hade aldrig provat att laga det själv. Nu fick det bli min första gång, och vet ni vad - det blev JÄTTEGOTT! :D 
 
Jag hittade ett bra recept på zeinaskitchen.se. Jag använde det som grund, men ändrade lite och gjorde på mitt eget sätt. Min dotter och dotterdotter var också med på middagen. Eftersom hon ammar så bör hon inte äta alltför mycket lök. Därför anpassade jag receptet lite. 
 
Så här gjorde jag: 
 
Ingredienser:
  • 1 kg nötfärs
  • ½ finhackad gul lök
  • ½ finhackad röd lök
  • ½ riven vitlöksklyfta
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 msk sumak 
  • 3/4 dl finhackad persilja
Jag har sett Minoo och Navid bearbeta köttfärsen länge, så jag visste att man ska jobba rejält med den. Köttfärsen ska bli som en smet som hänger ihop. Sedan fick den vila i kylskåpet en stund, innan jag formade avlånga bitar. 
Jag har inga sådana platta grillspett, som behövs för att grilla Kebab Kobideh. Därför valde jag att steka dem och det gick nästan lika bra. 
 
 
 
 
Som sallad gjorde jag en Åsa-variant på Tabooleh. Ingen bulgur, men istället hade jag gurka och paprika. Det blev jättegott och fick godkänt av middagens hedersgäst. :D 
 
 
Jag gjorde också en Åsa-variant på Mast O Khiar. Istället för bara Khiar (gurka), så blandade jag i riven morot också. Lite nyttigare och lite mer fibrer. :D 
 
 
Jag gjorde också saffransris på Åsa-vis. Alltså så som Minoo har lärt mig, men med den arabiska kryddan Sabah Baharat (sju kryddor) så som min f.d. elev Margerite lärde mig. Sååååå himla gott! 
 
 
MUMS!!! 
 
 
Till kaffet åt vi en jättegod kaka, som min vän hade tagit med sig.
Enligt syrisk tradition ska den som har något att fira bjuda de andra på något gott. 
Och riktigt gott var det också! :D 

Det blev en väldigt god, jättetrevlig och mycket mysig grattis-middag för Ahmed och hans lägenhet. :D 

Blomkålsplättar

Jag hade kvar rester av kokt blomkål och funderade vad jag skulle göra med den, för att "hotta upp" den till en trevlig lunchrätt. Jag beslutade att göra nån slags plättar, för häromdagen kokade jag rödvinbärssylt av en stor påse frysta rödvinbär, så jag råkar just nu ha många burkar vinbärssylt i kylskåpet, och då passar det ju bra att laga mat, som passar till vinbärssylt.

Blomkålsplättarna blev jättegoda. Det är en av orsakerna till att jag delar jag med mig av "receptet" här på bloggen. Den andra är att om jag lägger ut receptet här, så kommer jag ihåg hur jag gjorde. Jag har nämligen en tendens att laga god mat, som jag sedan inte minns hur jag gjorde. Ibland inte ens att jag gjorde. Det händer att någon säger till mig: 
- Kan du inte laga det där som du gjorde, när jag var hos dig förra gången? 
eller 
- Kan jag få receptet på den där maträtten, som du hade när jag åt hos dig sist? 
... och jag har helt ärligt inte en aning om vad de pratar om. 
Jag lagar nämligen mat på en höft och bara svänger ihop nåt. Att följa ett recept har jag aldrig lyckats med. 
Därför skriver jag nu ner hur jag gjorde de här blomkålsplättarna, medan jag fortfarande minns vad jag hade i dem. 

 

 
 
 
 
 
Ingredienser:
  • 1 kokt blomkålshuvud
  • 3 ägg
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • malen svartpeppar
  • ½ dl riven parmesan
  • ½ dl grädde
  • ½ dl mjölk

  • pumpafrö att strö ovanpå när du steker
  • smör att steka i 
 
Gör så här: 
  1. Mosa blomkålen med en gaffel. 
  2. Blanda blomkålen med resten av ingredienserna. Det ska bli en smet, som är ungefär lika tjock som filmjölk eller en lös gröt. 
  3. Klicka ut smeten i en het stekpanna med lite smör i botten. 
    Strö genast lite pumpafrön på varje plätt, så att de fastnar i smeten. 
    Stek plättarna på båda sidorna. 
  4. Servera med en fräsch och syrlig sylt eller mosade färska bär. 
 
 
 
 

Mysig grillmiddag i Eriksdal

En mysig och varm sommarkväll ordnade vi knytkalasmiddag hemma hos Ziri och Stefan i Eriksdal. 

 

Eftersom det är sååååå mycket lättare för nyblivna småbarnsföräldrar att få vara hemma hos sig själva, så valde jag att bjuda dem på mat hemma hos sig själva. 

 

Jag förberedde det mesta av maten hemma hos mig och tog den med ut till dem, och sedan lagade den i princip sig själv i ugnen och på grillen. 

 

Under tiden vi väntade på maten, bjöd mamma och pappa på en sommarlätt drink i den sköna kvällssolen. 

 
 
 
 
 
 
Stefan hade köpt färska majskolvar, som vi grillade. Jag hade aldrig ätit färska grillade majskolvar, så det var himla spännande att prova. 

Vi började med att grilla dem, och sedan fick de ligga på varmhållning i folie, medan vi grillade laxen. 
 
 
Ett slags "plast-nät" (avsett för grill) under laxfilén är otroligt praktiskt och smidigt. Dels gör det hanteringen så mycket lättare, dels fastnar inte laxen på grillgallret. 
 
En fantastiskt vacker portion av mycket välsmakande mat. :D 
Grillad laxfilé, hemgjort örtkryddsmör, Stefans potatisklyftor med goda örtkryddor, blomkålsbuketter och morotsstavar som ugnsrostats med parmesan, salt och vitlök, crisp-sallad, Stefans dekorativa tomathalvor och grillad majskolv. 
Mat för en kung, säger jag. :D 
 
Till dessert hade Ziri och Stefan köpt färska jordgubbar. Det är verkligen helt oslagbart fräscht och gott. 
 
En himla mysig och trevlig sommarkväll med älskade människor och mycket gott och nyttigt att äta. :D 

Lykkan å Freddan i gymmet

Fredrik och Lykkan samsas så fint i baby-gymmet. 

Men de har verkligen helt olika uppfattning om hur man bäst nyttjar det. :D 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ljuvlig mormor-mamma-dag

Ziri och Lykke har kommit och varit hos mig, medan Stefan har renoverat och grejat hemma hos dem.

Han har snickrat, lagt golv, målat och tapetserat hela sin semester, för att få huset färdigt, så att han sedan kan få ägna hösten åt att vara pappa och sambo. 

Just den här dagen spenderade vi en ljuvlig mamma-mormor-dag tillsammans hemma hos mig. 

Vi umgicks, myste, fikade, pysslade med lappar till lapptäcket som jag ska sy till Lykke och så åt vi lunch ute på altanen tillsamans alla tre. 

En himla fin och minnesvärd dag.  

Lilla Lykkan fick sin favoriträtt. 
 
 
 
 
 
Vi satte ihop två stolar med armstöd och la baby-nestet på dem. Där fick Lykke ligga i skuggan under parasollen, medan Ziri och jag åt vår lunch. Vi knöt fast en färgglad leksak i en av parasollens pinnar, så att Lykkan hade nåt att titta på. Den svängde av och an, eftersom det blåste lite och parasollen vajade i vinden. 
 
 
Dagens lunch blev väldigt lyckad och god. Jag gjorde en pizza med några alternativa pålägg. 
Pizzabotten för en färdigköpt amerikansk sådan. När det är ät-snart-kort-datum-pris, så ids inte ens jag stå och göra egen pizzabotten, och det här var en sådan. 
 
Jag grundade som vanligt med en färdigköpt tomatsås -- sån som man har till pasta. 
Sedan la jag på lite finstrimlad gul lök, tomater i halvmånar och hackad rökt skinka, täckte med ost och kryddade med peppar, oregano och en liten aning timjan. So far väldigt traditionellt, men wait for it... 
 
När pizzan var färdiggräddad, så toppade jag den med pumpakärnor, solrosfrö, persilja, gräslök, ruccola och hackade färska jordgubbar. 
MUMS så gott det var! 
 
 
 

Pizza på mitt sätt

 

 
En solig och mysig sommardag, spontangjorde jag en somrig variant på pizza.
Himla lyckat och gott blev det, vill jag lova. 
 
Här är mitt recept:

Ingredienser
  • färdigköpt amerikansk pizzadeg - eller hemmagjord om du hellre vill det 

  • färdigköpt tomatsås - typ sådan som man har till pasta, t.ex. Barilla eller Dolmio

  • 1/2 gul lök i fina strimlor
  • rökt skinka i små bitar
  • 3-4 tomater skurna i halvmånar
  • ost av en god sort
  • svartpeppar
  • oregano
  • timjan

  • persilja
  • gräslök
  • ruccola
  • solrosfrö
  • pumpakärnor
  • färska jordgubbar i bitar
Gör så här: 
  1. Starta ugnen. Ställ in den på 225 grader. 

  2. Rulla ut bakplåtspapperet med pizzadegen på en plåt. 
    Om du gör egen deg, så kavla ut den på ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. 

  3. Bred ut tomatsås över pizzadegen. 

  4. Lägg på löken, skinkan, tomaterna, kryddorna och osten. 

  5. Grädda pizzan i ca 15 minuter tills osten är guldbrun. 

  6. Riv persiljan och ruccolan i bitar med dina fingrar och lägg ovanpå pizzan. 

  7. Klipp gräslöken över pizzan.

  8. Strö pumpakärnor och solrosfrö över pizzan. 

  9. Lägg jordgubbarna ovanpå och servera genast. 
 

Bure 2017

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fantastiskt fin lunchdag

En solig sommardag bjöd Ziri och Stefan med mig på lunch på Holmö brygga. 

Jag hade aldrig varit där, så det kändes himla roligt att bli bjuden på lunch just där. 

 

Holmö brygga visade sig vara precis så mysigt och hemtrevligt som jag hört att det skulle vara.

Det låg så himla fint i en vik och restaurangen var precis lagom stor för att vara mysig och ändå rymma många gäster. Det var rustikt inrett á la sjöbod och glasverandan hade ett slags taktorn med små spröjsade fönster runt. Himla charmigt och annorlunda. 
Menyn hade mycket att erbjuda och när vi fick vår mat, så visade den sig vara helt fantastiskt god. 

Jag valde en fisk- och skaldjurssoppa med saffran, aioli och vitlöksbröd. Det var så himla gott att jag knappt kunde låta bli att mmmmm:a på varje tugga. 
 
 
Stefan valde entrecote med potatis och en god sås. Jag smakade inte, men han sa att det var ofantligt gott. Köttet var dessutom helt perfekt stekt. 
 
 
Ziri valde en fisk- och skaldjurstallrik. Den hade som synes massor av godsaker, kokt ägg, kokt potatis och hembakt tunt spisbröd. 
 
 
Lilla Lykkan vaknade i sin stol och fick också lite lunch. Även hon fick sin favoriträtt.  :D 
Sedan blev det en liten fotograferingsstund - och jag fick ett jättefint familjefoto -  innan vi åkte iväg för ett besök på Söråkers tomatodling, som bye the way inte heter så längre. Nu heter det Söråkers Grönsaker, för numera odlar de tydligen massor av olika grönsaker och kryddväxter. 
 
När vi kom dit, så hittade vi knappt in. Ingången var så himla anonym. Vi trodde först att det var stängt. Sedan trodde vi att vi var på fel sida om huset. Ingen tydlig entrédörr. Inga hänvisande skyltar. Inga öppettider. 
 
Till sist hittade vi ändå rätt och Stefan frågade personalen om vi kunde få gå in och titta i växthusen. Det fick vi jättegärna. Vi visades med ett glatt leende dörren ut till växthusen. 
 
Jag vet inte vad jag hade väntat mig av det här besöket på tomatodlingen, men... ja, jag kan inte beskriva i ord hur överväldigad och överraskad jag blev. 
 
Lykke var helt tydligt glad åt att bli buren runt i allt det gröna och väldoftande. 
 
 
Vi var alla lika fascinerade av luften, dofterna och allt som växte i växthusen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mellan växthusen gick en lång inbyggd gång. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En rolig, solig, härlig, trevlig, mysig, lärorik, intressant och mycket minnesvärd dag, som jag är så himla glad och tacksam att jag fick uppleva. 
 

RSS 2.0