Nytt gott LCHF-bröd

Jag har tidigare ätit en liberal LCHF och jag mådde så bra av det. Både viktmässigt, fysiskt och mentalt. Värken var mindre, magen funkade och jag var inte fullt så orkeslös. 

Men livet kom emellan och jag släppte successivt min LCHF-kost, och gled sakta men säkert tillbaka till "vanlig" mat. 
Därefter kom Corona med allt vad det har inneburit av begränsningar, inomhusvistelse, stillasittande, tröstätande och annat... och med det kom också kilona. 

Nu har mannen i mitt liv sagt att han vill prova att äta LCHF med mig under en period, för han vill se om det har den positiva effekten på honom också, och så vill han supporta mig. 
Såååå himla rart och omtänksamt av honom. 🙏🏼💞🙌🏼🥰❤️ 

Sålunda har jag nu idag bakat ett nytt slags LCHF-bröd och jag är sååååå nöjd med resultatet. 
Det blev toppengott, trots att jag som vanligt inte lyckades följa receptet. 😋🙌🏼👌🏼🥰
#lchf 
#lchfrecept
#lchfbröd

På bilderna här nedan är receptet jag hade som grund och mitt fina baktesultat. 🥰🤗

Jag tog Philadelphiaost istället för Keso eftersom jag inte hade någon hemma, och så ökade jag på receptet för att få ett bröd som fyllde ut min ganska stora form. Eftersom jag inte hade tillräckligt med hasselnötter och mandel så mixade jag i pekannötter och valnötter istället. 

(null)

(null)

(null)


Hur medvetna är dina val?

Hur väljer du när du handlar i butiken? 
Vilka kriterier utgår du ifrån när du väljer vad du lägger i kundvagnen? 
Priset? 
Kvaliteten? 
Ursprunget? 
 
Jag personligen väljer SVENSKT och NÄRPRODUCERAT i den mån det går och finns. 
Jag vill verkligen INTE bidra till den förfärande djurmisshandel (t.ex. i transporter och slakterier) och giftiga djurhållning som vissa länder ägnar sig åt. Det skulle ALDRIG falla mig in att köpa kött från t.ex. Brasilien. 
 
Om du undrar varför - eller om du själv brukar köpa brasilianskt kött - så LYSSNA PÅ DE HÄR PODDARNA! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag är oerhört mån om att svenska gårdar och lantbruk ska finnas kvar, så att mina barn, barnbarn och kommande generationer ska kunna köpa SVENSKA KÖTT- och MEJERIPRODUKTER. Jag vill inte att de ska vara i händerna på utländska livsmedelslagar och priser. Jag vill att de ska kunna köpa mat, som inte är giftig till ett vettigt pris. Jag vill att de ska känna sig trygga med det de serverar sina barn. 
 
 
Här följer några länkar till sånt du behöver veta och läsa på om, ifall du tvekar inför valet du gör i butiken. 
 
Läs på t.ex. REALTID.se 
 
 
 
 
 
 
... och det här: 
 
Mellan 1996 och 1997 slutade 676 mjölkbönder.
Året efter försvann 929 mjölkproducenter och enligt Svensk Mjölks senaste uppgifter har 965 mjölkleverantörer upphört med sin verksamhet sedan oktober i fjol.

Just nu, i november 1999, finns det 13 004 mjölkleverantörer i Sverige.
I våras skrev ATL om att sju lantbruksföretag upphör varje dag just nu. De senaste uppgifterna tyder på att mjölkbönder är den största gruppen bland dem som lägger av.
 
 
 
... och här:
 
 

Sverige importerar allt mer mat och den svenska självförsörjningen hör nu till de lägsta i Europa.

 

– Det gör att vi förlorar kontrollen över den mat vi sätter i oss, till exempel vilken typ av bekämpningsmedel som används. Vi får en paradoxal situation där vi ställer höga krav på svenskt jordbruk av miljö- och etiska hänsyn, men köper mat som inte uppfyller de villkoren, säger Camilla Eriksson.

 

– Det är också lantbrukarna som formar det svenska landskapet. Det kan vi inte ersätta med att ha produktion på andra ställen i världen. Utan lantbruket skulle vi få ett monotont och trist landskap, säger Camilla Eriksson.

 

 

... och HÄR på Världen Idag: 

 

Majoriteten av svenska mjölkbönder är anslutna till Arla. Mejeriet bildades som en sammanslagning av flera mejeriföreningar för precis hundra år sedan, så att bönderna skulle slippa konkurrera med varandra om mjölkpriserna.

Sedan Arla år 2000 gick ihop med det danska mejeriföretaget MD Foods har företaget expanderat kraftigt på den globala marknaden. Uppdrag granskning uppger att Arla i dag har drygt 13 400 mjölkbönder i sju länder, produktion i tretton länder och fler än 19 000 anställda.

 

Skälen till det låga mjölkpriset är, enligt Uppdrag granskning, bland annat överproduktion, ryskt importstopp av mejeriprodukter och minskad efterfrågan på mjölkpulver i Kina. Med andra ord, förhållanden på den internationella marknaden.

 

Arlas styrelseordförande Åke Hantoft säger i programmet att mejeriföretaget inte är något småskaligt kooperativ.

 

 

Mjölkbonden Herbert Nyman satt hemma i norrländska Altersbruk och tittade på onsdagens Uppdrag granskning. Han är själv ansluten till Norrmejerier, och upplever inte krisen lika påtagligt i sin egen verksamhet som Arlas mjölkbönder gör. Men han känner till Arlaböndernas situation väl. Som ordförande för organisationen Kristna bönder har han kontakt med många Arlabönder.

 

– Våra medlemmar är oroliga. Världsmarknadspriserna har fortsatt att falla, de senaste månaderna mer än tidigare.

 

– Vi har en väldigt god djurvälfärd och en god miljöstatus i Sverige, men kostnaderna för det får bönderna inte igen, eftersom vi lever i en öppen marknadssituation där Arlas mjölkpris är för lågt, säger Herbert Nyman.

 

Enligt honom är problemets kärna att Arla har riktat in sig på den globala marknaden.

 

– De har ju skaffat sig en position där de har svårt att agera till förmån för de svenska mjölkbönderna. I så fall måste de bryta upp sin internationella strategi och börja tänka på ett annat sätt.

 

Den synen ger också den tidigare LRF-basen Bo Dockered uttryck för i Uppdrag granskning.

 

– Arla gör vinster på den svenska mjölken som våra bönder står för, men pengarna går åt till att betala exportförluster för mjölk som produceras i Tyskland, Danmark, Nederländerna och England. De pengarna skulle i stället gå till svenska bönder, säger Bo Dockered i programmet.

 

– Konsumenterna behöver förstå vikten av att vara beredda att betala ett lite högre pris för svenska mejeriprodukter som ju håller en utomordentlig kvalitet. Framför allt tycker jag att den svenska osten behöver profileras, säger Herbert Nyman.

 

Han lyfter fram att mjölkkrisen – eller Arlakrisen, som Herbert Nyman hellre vill säga – som får många mjölkbönder att lägga ner sina gårdar, innebär att den svenska självförsörjningsgraden stadigt minskar.

 

– Just nu ligger den på runt 50 procent nationellt. Det är egentligen min största oro. Jag tycker att svensk krisberedskap behöver ha lika stort fokus på mat som på att rusta upp det militära försvaret. Ett militärt försvar räcker inte i en krissituation, om vi har inte har någon mat att äta.

 

Herbert Nyman uppmanar kyrkor att be för situationen för landets mjölkbönder.

 

– I Herrens bön säger Jesus: "Vårt dagliga bröd giv oss i dag". Jag vill betona vikten av att börja be till Gud för bönderna och för den nationella självförsörjningen.


Bo Dockered, den tidigare LRF-basen, har under våren uppmanat de svenska Arlabönderna att bryta upp med mejerijätten och starta en egen mejeriförening.

 

Uppdrag gransknings undersökning bland svenska mjölkbönder visar att nästan sju av tio av de svenska Arlabönderna skulle lämna eller överväga att lämna Arla och gå till ett annat mejeri om de kunde.

 

Arlaordföranden Åke Hantoft menar i programmet att de bönderna "lever med tron att detta skulle vara möjligt att göra" och att Arlabönder behöver analysera vilka kostnader det skulle innebära för dem att lämna mejeriet.

 

Åke Hantoft säger också att han inte är säker på att Arla som mejeriföretag ska ta på sig ansvaret för de mjölkbönder "som har kommit in i en tuff situation", och att besluten hos de bönder som har satsat och "kommit till problem ligger mycket hos dem själva".

 

– Det är tragiskt när man kommer i en situation att man inte kan fortsätta med det yrke som man tycker om och vill jobba med. Anledningen till att man kommer i problem handlar inte bara om mjölkpriset. Det finns många andra faktorer som gör att man kommer i vansklighet, säger han.

 

Uppdrag gransknings reporter frågar om Åke Hantoft menar att de sämre företagarna helt enkelt får lägga av.

 

– Det är inte en fråga jag ska svara på, utan det får varje företagare svara på själv, säger Hantoft.

 

– Man måste i sitt mjölkföretagande ha kontroll på hela företaget. Finansiering, intäkter, kostnader, arbetstid och allt annat, säger Åke Hantoft i Uppdrag granskning.

 

 

Som sagt -- jag väljer SVENSKT i så hög grad jag kan och det går. Det har jag alltid gjort. 

HÄR är en debattartikel / insändare som jag skrev för snart ett decennium sedan

Eftersom jag inte kan garantera att den ligger kvar på tidningens sida, så lägger jag skärmdumpar här nedan. 

 

 
 
 
 
 

Mitt äldsta lilla barnbarn

Alvin är en pytteliten chihuahua som min dotter adopterade från Ungern för ett antal år sedan. 
Då var han redan en vuxen och inte särskilt ung hund. Han var mager, vanvårdad och sjuk. 

Hos min dotter fick han ett fint liv i trygghet, kärlek och omtanke. 

Han utvecklades till en sååå fin, försynt och underbar liten herre. 

De senaste åren har han varit dagbarn hos mig medan hon jobbar, och det har varit en sån underbar lyckliggörande förmån. 

Idag är han en gammal, trött och mestadels sovande hund, men jag gläds åt varje dag som han finns och jag kommer för all framtid att vara tacksam över varenda sekund jag fått med honom. 🙏🏼❤️

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



Så sant som det är sagt

(null)


(null)


Sportlovshelg i Arålund

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


ORÄTTVIST och CYNISKT SYSTEM

Försäkringskassan har en oerhört destruktiv och kontraproduktiv påverkan på min hälsa och möjlighet till en någorlunda rehabilitering. Därför har jag vänt på varje sten för att söka lösningar och utvägar. Bl.a. har jag tänkt att jag skulle kunna gå i tidig pension.
 
 
Nu har jag kollat vilka möjligheter det finns, vad jag skulle få för ekonomiska möjligheter att överleva etc. och jag blir SÅÅÅÅÅ frustrerad och indignerad, när jag inser att bostadstillägget inte gäller för mig. Inte heller äldreförsörjningsstödet.
 
Tidigare i livet fick jag inte för att jag bodde i eget hus med mina barn - detta TROTS att det var mycket billigare än en lägenhet. Och ändå levde vi flera tusen under existensminimum. Jag hade bostadsrättsboende väninnor som fick höga bostadsbidrag för sig och sina barn, och det kändes väldigt orättvist.
 
När barnen så småningom flyttade hemifrån down-sizade jag till en tvårumslägenhet (bostadsrätt). Medan jag fortfarande klarade att jobba, så klarade jag mig bra, trots min låga lön och trots att jag var ensamlevande. Men när jag blev sjukskriven och därefter tvingats att leva på ca 10500 kr per månad, så blev det väldigt svårt att klara ekonomin. Då borde det sociala regelsystemet ha omfattat mig anser jag, men nähädå...
 
Och när jag nu vid 61 år, efter flera års sjukskrivning och FK-trauman, slutligen knäar och känner mig redo att ge upp och gå i förtidspension, så omfattar inte reglerna mig nu heller.
 
Vilket jävla skitsystem vi har! Det är inte tänkt att skydda eller hjälpa. Tvärtom! 
 
Det är fullt av buggar som utesluter behövande människor. 😭 😡 🤮
 
Sååå orättvist och sååååå cyniskt! 
 

#ardalanshekarabi
#socialdemokraterna

RSS 2.0