Snart så... :o)

Ooooiiiihhh!!!!!!!!! Nu börjar det verkligen se ut som och kännas som ett hem!
I matvrån innanför köksbordet har jag satt skåp längs väggen -- de blir en fin avlastningsyta för brödrosten, brödskrinet, radion, servetter och lite annat. Ovanför har jag tänkt sätta vita tavellister -- på dessa kan jag ha vackra kokböcker, pågående akvareller och oljor (jaa, jag ska se till att få tid att måla!), ljus, foton etc.

Längst till höger har jag skapat en "glugg" under bänkskivan -- där ska jag ha min fina nya pall.
Längst ned till höger i bild syns också mitt sprillans nya element. Det gamla var chokladbrunt och jag orkade inte ens tänka på att börja skrapa och måla det. Jag unnade mig istället ett helt nytt och det känns otroligt lyxigt!!!

Nu har jag satt dit handtag på alla luckor. Visst blev det fint?
Lådorna/backarna under bänkskivan är tillfälligt borttagna, eftersom vi ska såga upp ett hål för och montera induktionshällen.

På den här diskbänken ska det bakas mycket bröd!!  :o)
... och i ugnen mitt emot ska det sedan gräddas, så att härliga dofter sprider sig i huset. Ugnen levereras på tisdag 3/12, så den har jag inte på bild, men den ser i princip likadan ut som mikrougnen.

Diskbänken igen med utdragsskåpet, min fina diskmaskin och tjusiga skåpinredning.

Mikron är inkopplad och fungerar. Den är härligt stor invändigt!!!
Kvar är bara ventilationsgallret ovanför, men det får vi fixa när vi fått och installerat ugnen, för även ovanför den ska det ju sitta ett ventilationsgaller.
Mina skitläckra, ursnygga hallampor köpte mina föräldrar i mitten av 60-talet, till det nya hus min pappa just byggt åt familjen. Visst är de häftiga?? Jag bara älskar dem!!!

Ja, som ni ser så går renoveringen nu mot sitt slutskede. Snart ni, är det bara att flytta in!!  :o)Det börjar närma sig...

Här i vardagsrummet stod mina köksskåp länge och väntade... väntade på att bli uppsatta på väggarna i köket.Rätt som det var...

... satt de alla där de skulle!!! Åtminstone nästan alla - det lilla vinställsskåpet hade, då jag knäppte kortet, ännu inte hamnat rätt, men snart kommer det att sitta som brickskåp bredvid hällen, med en högblank täcksida fram till hörnet.
Jag åkte några ärenden medan pappa och Pär grejade i lägenheten... och tro det eller ej, men när jag kom tillbaka satt överskåpen och ugnsskåpen där. Väldigt raska herrar, det där, när man ger dem fria tyglar...  ;o)
Mikron är på plats och ugnen kommer till veckan.
Det börjar verkligen se ut som ett kök nu. Visst är bänkskivan okapad - den ska ju inte sticka ut så där - och visst saknas skåpluckorna och visst sitter den blå skyddsplasten kvar, men det börjar ändå kännas som att "Det här är snart mitt hem!"
Pappa och Pär kapar passlister. Pär, tyvärr, med den hälsovådliga cigarretten i mungipan. Undrar när vi ska kunna övertala/övertyga honom om att sluta röka..?
Här syns min lilla söta diskmaskin.

Blott 45 cm bred, men så rymlig ändå!

Här är min min jättelyxiga kombinationsmikro -- den har mikrofunktion, grill, vanlig ugnsfunktion och flera andra funktioner. Det kommer att komma mycket väl till pass då det ska lagas mat till flera, för min vanliga ugn är inte så stor. (De flesta inbyggnadsugnar är ju mindre än vanliga spisugnar, eftersom de ska rymmas i 60 cm breda skåp.)

Min dörrskylt är numera uppsatt på dörren.
Det känns lite mer verkligt nu när min egen dörrskylt sitter där! (Och jaa, det ska stå "familjen" för då känner jag mig mindre ensam, och så känner jag mig lite tryggare eftersom det ser ut som om vi bor flera där. Fånigt? Tja, det bjuder jag på.)Mitt namn på min brevlåda på min dörr!!! Nu känns lägenheten verkligen som min! Varje dag då jag kommer dit (hit?) ligger en prydlig och välkomnande liten hög av post på min dörrmatta.  :o)

Det närmar sig

Nu har det minsann hänt en hel del i min lägenhet! Min kamera har emellertid varit oladdad och därför har inga bilder tagits eller lagts ut här på bloggen.

However, följande skåp i köket är nu monterade och på plats:

- Lådhurtsen
- Slaskskåpet
- Det lilla utdragsskåpet
- Skåpet där hällen ska sitta
- Överskåpen ovanför kyl och frys
- Skafferiet

Dessutom är diskbänksplåten på plats -- skitbra, blev det!!!  :o)


På bara några dagar har hela köket liksom exploderat! Och just idag har pappa varit särskilt effektiv! Kolla själva får ni se!!Här sätter pappa kaklet och snabbt går det ska ni veta!!
Pappa sätter på traditionellt sätt med lina och resultatet blir verkligen skitbra!
Bänkskivan som sticker ut, ska förstås inte se ut så där. Den ska kapas så att den slutar jäms med hörnet. Vi har bara lagt den på plats, medan pappa sätter den första kakelranden.
Kolla va' snabbt de' går!!! Och SNYGGT blir de'!!
Nu ska en vit kakel-list dit ovanför kaklet och sen ska överskåpen sättas upp.

Igår var käre far och lillebror på tippen med allt bråte, som låg här på altanen. Härligt att bli fri det innan snön kommer!! Tack snälla ni för det!!

Här i vardagsrummet bland lister och kartonger med köksluckor, väntar skåpen som ska inrymma ugnen och mikron.

Och här....!!!   :o)


Ser ni vad det är??? Ja, just det!!! Idag kom Janssons med kyl, frys, fläkt, dammsugare, diskmaskin och tvättmaskin -- och detta är alltså min Rolls Royce-frys.Checka vilka schyssta grejer, va!!! Jag har tveklöst Norrlands läckraste, snyggaste, bästa kyl och frys!!! Jag är såååå nöjd och lycklig för dem!!!
Detta är en av de mycket, mycket få jag hittat som har rejält med utrymme för frukt och grönt. Istället för den sedvanliga lilla lådan längst ned i skåpet, har detta två stora sådana. Ett extra plus är den transparanta kylskåpsinredningen! Mycket sobert och snyggt, tycker jag! Nu återstår förstås att fylla dem och det lär ju kännas i plånboken...  ;o)Ta-ra-rattará!!!!!!!!

Men nu ni!!! Kolla så otroligt fint min snälla pappa fixat med garderoberna!!! Snacka om proffsigt ditsatta passbitar mot väggar och tak, eller va' säger ni?!! Och själva garderoberna är ju jättefina med kanonbra inredning - jag kommer att vara Bosvedjans förvaringslyckligaste kvinna! Aldrig tidigare har mina kläder huserat i så vackra boningar...  :o)


I garderoberna på vardera sidan om hörndelen, ska jag förmodligen ställa in mina fristående trådbackssystem, för de trivs jag med och de fungerar utmärkt. I det utrymme som blir över - alltså upptill i skåpen - sätter jag nog in hyllor eller trådbackar på skenor.


Här är hallens garderober, som ännu inte fått passbitarna ditsatta mot taket... men visst blir det helt otroligt fint???!!!


Lådorna är inte blå -- det är bara skyddsplasten, som sitter kvar.

Och här håller pappa som bäst på att trixa dit passbitarna på ett så tajt sätt som möjligt, för att inga förfulande springor ska finnas.
Käre broder Pär, är hemma från Stockholm över helgen och passar på att komma och hjälpa till med lite eldragning. Bara han börjar vara färdig med kablandet, ska jag knäppa bilder och lägga ut här -- hans dragningar är hur prydliga och snygga som helst!  :o)


Härnäst står nu köket på tur -- oj, va' spännande, roligt och lärorikt det ska bli!!   :o)
Racerfart på Bäckebo

Nu ni!!! Nu har pappa och jag börjat montera ihop skåp och långt har vi hunnit på bara två dagar!!  :o)
Här i sovrummet på "bordet", håller vi till med monterandet av stommarna och snabbt o geschwint går det när man är två. Tjopp-tjohej, så är det gjort! Lite långsammare går det förstås, när de ska sättas på plats och fixeras i rätt läge...
Pappa spikar på bakstycket på ett av hallskåpen.

Han har rätt mycket bättre precision än jag, när det gäller att spika -- i synnerhet när det man spikar ligger framför en i ansiktshöjd. Armen hamnar då i en så märkligt hög vinkel, att man smärtsamt ofta träffar fingrarna med hammaren. 

Allt det här ska monteras ihop och sättas upp. Många, många skåpstommar blir det innan det är klart, men roligt, roligt är det ju också!!!


Här syns det som ska bli min tjusiga hörngarderobslösning med gräddvita dörrar.

... och här skruvar pappa ihop de bägge garderoberna på andra sidan sovrummet. De ska få fullhöjds spegelglasdörrar. Fint, va? Men själva dörrarna ska jag be lillebror Olof om hjälp att sätta dit -- jag är för kort, för svag i nyporna och ser för dåligt på nära håll, så dörrarna kommer nog säkrare på plats med hjälp av honom och pappa.

Det är viktigt att de fästs ihop tätt och att de står exakt rakt -- detta är absolut pappas grej! Jag är tyvärr varken tillräckligt noggrann eller tålmodig.

Under tiden pappa, med minutiös precision, fixerade garderoberna mot väggarna, ägnade jag istället en god stund åt kökets lådhurts. Oj, så många delar och så mycket att hålla reda på i en enkel lådhurts, säger jag bara!  :o) 

Nu är alla garderober ihopmonterade, så imorgon inleder vi Operation Köksskåp på allvar.  :o)


Ja, vad kan man säga annat än att det är jättekul när det syns vad man gör?! Och just garderober och skåp är ju väldigt påtagliga, så snacka om att det verkligen märks vad vi gör! Skitkul!!!Från hylla till hem

Här är mitt kök och mina garderober -- på åtta fullastade vagnar. Sju lastade och drog vi själva -- den åttonde med bänkskivor m.m. kom de ut med ifrån varuutlämningen.

Under lite drygt en timme vandrade jag, pappa och Pär med våra vagnar mellan hyllorna på IKEA:s tag-själv-lager. Jag läste högt från plock-listan och prickade successivt av, medan Pär och pappa sökte rätt på och lastade samtliga varor på vagnarna.Nästan 250 delar stod på plocklistan, så vi hade räknat med att det skulle ta låååång tid. Men vi gick så systematiskt och effektivt tillväga, att vi var färdiga redan efter en dryg timme. Sen återstod att ta oss igenom kassan och ordna med hemtransporten -- totalt tog detta ytterligare en timme.
Sju supertunga vagnar med kollin i otympliga format, är verkligen inte lätta att manövrera bland hyllor och, till kassan, köande kunder. En mycket tillmötesgående, hjälpsam och sympatisk ung man öppnade därför en helt egen kassa för oss, så att vi slapp stå och trängas med alla andra i kön till nån vanlig kassa. Ett nästan meterlångt kvitto och många tusenlappar senare, blev vi omhändertagna av ytterligare en sympatisk ung man: Daniel, på IKEA:s transportservice. Han berättade fascinerat, att han aldrig tidigare haft en så stor hemleverans.
Till det facila priset av 365 kr körde de hem allt detta. Är det inte urbilligt, så säg?
Jag lade emellertid på 250 kr, för de skulle ansvara för att bära in allt. Garderobstommar är nämligen oerhört tunga, jag försäkrar!!! Två mycket trevliga unga män från JetPack, levererade alltihop redan efter en dryg timme -- och de bar in varenda pinal och la dem där jag pekade. Snacka om fin service!!
Från hyllan på IKEA till Bäckebo 22, tog det alltså inte mer än knappt fyra timmar. För ett helt kök och samtliga garderober!! Otroligt, va??

Och nu återstår "bara" själva monteringen. Jag är evinnerligt tacksam, att jag har pappa och Pär till hjälp med denna, för det skulle jag bara aldrig klara själv.

Färdig!!!

Nu är hela lägenheten färdigtapetserad! Idag blev jag äntligen klar med det sista, vilket var vardagsrummet. Se så ljust, vitt och fräscht!!!Kolla in min läckra vardagsrumslampa! Under min uppväxt hängde den i vardagsrummet hos mina morföräldrar på Birfeldtsgatan i Finsta -- och nu pryder den mitt.


Min kära pappa har ägnat mycket tid åt att göra klart karmar och foder i alla dörröppningar. Kolla in hur snyggt han fått till anslutningen mellan golv, foder, karm och golvlist! Nu är det bara målningen kvar.  :o)Done!!! :o)
Nu är det gjort!!! Nu har elektrikerna varit här -- de har bytt ledningarna från källaren till den här lilla manicken.
Klockan 08:00 imorse kom de trevliga elektrikerna och redan 10:30 hade jag, enligt vad de sa, 
3-fas uppdraget till min lägenhet. Snabbt och geschwint gick det!

Imorgon fredag är det nu därför dags för "Operation Kök" -- alltså, att åka på IKEA -- och plocka ihop kök, garderober och annat på vagnar och sen få det hemkört. Därefter blir det intensiv montering av skåpstommar, vill jag lova. När det är klart levererar Jansson alla mina vackra, härliga vitvaror... Nu dröjer det alltså inte länge innan jag är Bäckebobo.  :o)RSS 2.0