Gott slut och gott nytt 2018

2017 har varit en väldig berg-och-dal-bana med stora mängder av både kärlek, glädje och sorg. 
Jag hoppas att 2018 blir ett lugnare och mindre händelserikt år -- åtminstone vad gäller minussidan. 
 
Jag är ofantligt tacksam och glad över all glädje, vänskap, lycka, kärlek och omtanke, som jag upplevt detta år. <3 <3 
Varmt tack till alla för det. Jag är hjärtinnerligt glad över att ni väljer att finnas i mitt liv. <3 <3 <3 
 
Jag önskar er alla ett gott slut på det här gamla året och ett riktigt fint, gott, lyckligt och tryggt år med vänskap, omtanke och respekt för både människor, djur, miljö och natur. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lykke-lussning

Min dotter och mitt lilla barnbarn kom och lussade. 
En så himla ljuvlig Lucia-överraskning. ❤️😍 
 
 

(null)
 
 
(null)
 
 
(null)
 
 
(null)
 
Jag hade sytt en lusse-overall till henne inför Lucia, men det är svårt att sy i exakt storlek, när man inte har barnet närvarande och kan prova, och det är lika omöjligt att sy med henne närvarande, för då vill jag ju inte slösa tid på att sy -- då vill jag ju spendera tid med henne. Sålunda blev dressen lite för stor, men det åtgärdade jag innan de åkte iväg hem igen, så nu ska den vara i rätt storlek. :) 
 

Nyponbrödpinnar

Mitt lilla barnbarn är 7 månader och har nyss börjat få plocka i sig lite själv. 
 
När hon var mellan 4 och 5 månader började hon få pyttesmå smakportioner av olika saker. I övrigt åt hon bara bröstmjölk. Nu äter hon ganska stora portioner grov hemlagad puré-mat och hon gillar verkligen att äta. 
 
Förra veckan fick hon för första gången smaka en majskrok och det var spännande. Först var det bara en leksak att dunka i bordet, men rätt snart råkade hon smaka på den och efter en stund hade hon kommit överens med både smak och struktur. 
 
Jag tycker emellertid att majskrokar inte innehåller särskilt mycket nyttigheter - det är mer som ett luftigt snacks. Majs är dessutom stoppande och lilla stumpan har haft det jobbigt med magen. Det vore bra om hon kunde öva att äta själv, genom att stoppa i sig något som innehåller lite mer. Hon har fått smakbitar av potatis, kokta morötter och dylikt, men de är för svåra för henne att få tag i.
Några gånger har hon fått smakbitar av bröd och visat att hon gillar det jättemycket. Köpt bröd innehåller tyvärr så mycket läskiga tillsatser, så det vill vi inte att hon ska äta. (Jag äter det ju inte ens själv.) Därför har jag experimenterat lite med att baka bröd till henne. 
 
Den här gången lyckades jag väldigt bra och vill därför dela med mig av hur jag gjorde. 
 
Jag valde tre mjölsorter: 
1. ekologiskt vetemjöl från Saltå kvarn för gluten och bakegenskaper
2. nyponskalsmjöl för bl.a. fiber, c-vitamin och den fräscha smaken
3. majsmjöl för bl.a. smaken som hon gillar och känner igen
 
Här är ett ungefärligt recept. :D 
 
Ingredienser: 
  • 3 dl vetemjöl
  • knappt 1 dl majsmjöl
  • drygt 1 dl nyponskalsmjöl
  • ½ övermogen banan 
  • knappt 25 g jäst
  • ca 2 dl fingervarmt vatten
 
 
 
 
 
 
Gör så här: 
 
1. Rör ihop allt till en lös smet, som får jäsa ca 30 minuter. 
 
 
2. Rör om smeten, så att luften går ur den. 
3. Fyll smeten i en spritspåse. 
4. Spritsa tunna pinnar på bakplåtspapper. 
5. Låt dem jäsa en stund. 
6. Grädda i ca 12-15 minuter i 200 grader. 
 
Du kan servera dem på två sätt: 
a) Servera som ett vanligt mjukt bröd, om ditt barn klarar att äta sådant. 
b) Låt pinnarna ligga framme över natten, så torkar de och blir mer som släta skorpor. 
 
 
 
 
Mitt barnbarn fick först prova att äta en mjuk pinne på egen hand, men hon fick loss för stora bitar och hon är inte van vid bitar än. Därför klippte vi brödpinnen i mindre bitar och lät henne äta dessa. Det funkade utmärkt. 
Hon gillade smaken jättemycket (sa namnam hela tiden) och det kändes tryggt, att hon inte kunde få för stor bit i munnen. 
 

Jag fick en fin present ❤️

Jag har velat ha en "hackmaskin" ända sedan jag först såg en. Men när jag har haft råd, så har jag endera glömt att köpa  och sedan har jag inte haft  tillräckligt med pengar eller så har pengarna behövts till något viktigare. 

Igår fick jag en sån hackare av min kära persiska familj. Jättefint grön och vit är den, så den passar dessutom så himla fint in i mitt kök. 

Nu ska jag köpa hem gurka och valnötter, för nu ska jag göra Ab Dogh Khiar — en underbart god persisk soppa, som jag längtat efter att försöka laga.  😍❤️❤️❤️
(null)


RSS 2.0