Åsas nötbröd i formar av bakplåtspapper

Jag köper i princip aldrig mjukt bröd och det är av flera orsaker. Dels känns det obehagligt att köpesbrödet innehåller så mycket ohälsosamma saker, dels är det långt ifrån lika gott som mitt hembakade.  Det är dessutom mycket billigare att baka eget bröd. 

 

Jag bakar alltid på en höft och det är samma med matlagningen också. Det där att följa ett recept har aldrig funkat för mig. Jag bara snor ihop nåt av det jag har hemma. 

 

Ikväll blev det ett nötbröd med kokt potatis, brödkryddor och lite sirap, och så gräddade jag bröden i formar av bakplåtspapper. Då blir bröden högre, vilket ger bättre form på skivorna. 

 

Ingredienser:

  • 2 påsar torrjäst (jag använder nästan alltid torrjäst)
  • 3/4 påse brödkryddor
  • 1/2 dl sirap
  • 1 msk salt
  • ca 3 dl råggryn (som havregryn fast av råg)
  • ca 1,5 dl linfrö
  • 2 dl grovhackade valfria nötter (jag brukar ta cashew, pekan, hasselnötter, valnötter)
  • 1,5 dl solrosfrö
  • 3 kokta potatisar
  • 1 dl olja
  • 1 ägg
  • ca 7 dl varmt vatten (en del av det är potatisens kokvatten)
  • ca 8 dl - 1 l vetemjöl (tillsätt först bara 7 dl och kör maskinen minst 5 minuter. Tillsätt sedan successivt tills det blir en lagom tjock deg, och då kör du maskinen i ca 10 minuter så att glutentrådarna hinner utvecklas)
 
Gör så här: 
  1.  Starta ugnen och ställ in den på 200 grader med över- och undervärme. 

  2. Blanda alla torra ingredienser i skålen till din köksmaskin. Men kom ihåg att inte ta allt vetemjöl på en gång. 

  3. Mosa potatisen i kokvattnet och tillsätt alla de "blöta" ingredienserna till de torra. 

  4. Kör din köksmaskin på hög fart i minst 10 minuter, så att degen verkligen blir hårt bearbetad. Då utvecklas degtrådarna och brödet blir gott. 

  5. Låt degen jäsa i bunken tills den "svämmar över". Då tar du en träslev och trycker ner den igen. Sedan får den jäsa upp igen, och då häller du upp degen på mjölat bakbord. 

  6. Dela degen i två lika stora delar.

  7. Knåda degen och forma två avlånga bröd, men försök att inte baka in så mycket mer mjöl i degen, för då blir brödet torrt och stabbigt. 

  8. Lägg varje avlångt bröd på ett eget bakplåtspapper bredvid varandra i en långpanna. 

  9. Vik upp och ihop kortändarna på papperen, så att det blir som lösa formar, som bröden ligger i.
    Använd en häftapparat eller gem för att fästa ihop bakplåtspapperen. 

  10. Låt bröden jäsa till dubbel storlek.

  11. Grädda bröden mitt i ugnen i 45 minuter.  

  12. Lägg de färdiggräddade bröden på ett galler. 

  13. Pensla de heta bröden med vatten och strö över lite salt. Det gör att brödskorpan blir jättegod. 

  14. Svep in bröden i bakdukar och låt dem kallna. 

  15. Skiva gärna bröden innan du fryser dem. Då kan du ta fram ett par skivor och rosta varje gång.
    Otroligt gott! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0