Nytt år, ny riktning och mitt Bäckebo på mitt sätt

 
När jag köpte och renoverade mitt Bäckebo, utgick jag helt o hållet ifrån vad jag själv ville, hur jag själv kände och det jag själv tyckte om - givetvis gjorde jag mina val utifrån sakkunniga råd och goda tips, men det var mina behov och min smak, som fick styra utformning och utseende på det som skulle bli mitt hem.
När renoveringen var klar och det var dags för inflyttning, spårade jag emellertid ur lite grand... då trillade jag på nåt sätt tillbaka i mina urgamla hjulspår, och lät andras behov, viljor och tyckanden styra.
Istället för att känna efter vilka mina egna önskemål och behov var, tog jag hänsyn till andras åsikter och förväntningar.
 
Jag valde t ex att behålla min gigantiska hörnsoffa, trots att en liten 3-sitssoffa mycket bättre hade svarat mot mina behov. Samma sak med matgruppen, som egentligen var på tok för stor för både mig och mitt lilla lägenhetskök.
- Men tänk så fin den är och tänk så himla bra, då du har gäster! lät det om både soffan och matgruppen... och jag lyssnade, blev tveksam och villrådig... och vips stod både hörnsoffa och matmöbel där, utan att jag egentligen visste hur det gått till.
 
Istället för den luftigt inredda lägenhet jag tänkt mig, blev det sålunda en svårdammsugad och, i flera avseenden, halvtrång bostad. Jag älskar verkligen mitt Bäckebo, men har ändå känt, att jag inte riktigt trivts med matplatsen och vardagsrummet. Jag har bara inte vetat hur jag ska göra något åt det, för utan pengar är det svårt att förändra -- man har ju liksom de möbler man har.
 
Men... för inte så länge sedan, fick jag så bara ett ryck och skruvade isär hela soffan. Sen monterade jag ihop de delar jag ville behålla, och bar ned resten i källaren. Efter några timmars svettigt skruvande, lyftande och kravlande på golvet, hade jag plötsligt en soffa, som inte dominerade hela vardagsrummet, och som är anpassad efter mig och mina behov. En fyrsitsig lite halvsvängd soffa räcker verkligen alldeles gott för mig!
Den tidigare gigantiska hörnsoffan var ju perfekt, då flickorna bodde hemma och hade filmkvällar med sina vänner, men för mig som singel -- nej, jag kände mig bara ensam och övergiven i den överdimensionerade soffan. Nu är den helt perfekt storlek för mig och mitt Bäckebo, and I looove it!!
 
Samma sak har det varit med matmöbeln -- den var perfekt, då vi hade radhuset och ofta var många kring bordet -- antalet ätande varierade mellan bara mig och 12 pers.
Här i min lilla tvåa, har matmöbeln däremot bara känts bökig, för stor och för klumpig. Och varför ska jag ha 6-12 sittplatser i mitt lilla kök, då där egentligen mest och oftast bara är jag själv?
Sålunda har jag nu gjort slag i saken också med matmöbeln!
Med en god portion mod, en fogsvans, lite sandpapper och möbelolja, har jag nu transformerat mitt köksbord till att passa mina behov. Jag är sååå nöjd!
 
Här följer lite förejuliga, efterjuliga och så-här-blev-det-bilder på mitt Bäckebo.
 
 
Den vänstra delen av min hörnsoffa är, som synes, borta.
Och en halv soffa räcker gott åt mig, eller hur?  :D
 
 
God Jul Åsa önskar Åsa -- min årliga julklapp till mig själv, blev en vit "skål" från Village, en LED-slinga från Claes Ohlson och fyra stearinljus. Det blev precis hur ljuvligt juligt som helst, tycker jag, men funkar också precis lika bra som uppljusande centerpiece under höst och vår.
 
 
Den underbara Staffans-staken, som min pappa gjorde i slöjden, har alltid en självklar plats i mitt hem under Advent och juletid. Det lilla Luciatåget, som jag älskar, för att jag tycker de ser ut precis som mina döttrar och deras kusin, då de var små, och den kära och fina lampan, som jag fått av mina föräldrar.
 
 
Mitt juliga och vitgröna vardagsrumsfönster 2012.
 
 
Mitt juligt vackra, om än trånga och svårframkomliga, kök.
 
 
Kärt och vackert!
 
 
Vitt, grönt, ljust och härligt!
 
 
Så var det Knut och dags att ta undan julen för denna gång... väck med julsakerna, och fram med mina kära vita och gröna ting.
 
 
Mitt nu ojuliga Bäckebo, fortfarande vitt, vackert och ljust, men också lika trångt och svårdammsugat... och så föddes idén att göra om...
 
 
 
Ta-daaaa!! Så här luftigt och rymligt blev det!! Jag är sååå nöjd!!
Här finns nu mycket gott om utrymme, att t ex gå förbi bordet bort till brödrosten, även om fikagäster sitter vid bordet. Man kan t.o.m. ledigt ta sig förbi och fram, ifall det skulle sitta någon på kortänden av bordet. Och dammsugningen av köket, är numera behagligt hinderfri.
 
 
Ett lagom stort bord för 4 -5 personer, med en klaffskiva, som kan fällas upp och då blir det plats för ytterligare några stycken.
 
 
Vitt o harmoniskt med farmors hemvävda tabletter, en grön saltbytta och vita vackra ting, som jag fått av mina älskade döttrar i julklapp!
 
 
Se så fantastiskt luftigt och fint det blev!! Och på tavellisten står det fina KRAMA, som jag fick av Sophie och Tom, då de var här sist.
 
 
 
Bordet dukat för mysig soppmiddag med Bodil o Håkan.
 
 
Mitt vitt harmoniska och vackra Bäckebo, känns nu så mysigt och luftigt!
 
 
 
Så vitt, så grönt, så fint på min halvhöga bänk!!
Notera den fantastiskt sötroliga kossa-kalendern, som jag fick av Märtis i julklapp. :D
 
 
Lite oplockat med saker på väg ner i källaren eller in i något skåp, men ändå så himla mysigt, fint och uuuuunderbart!!
 
 
Min ljusa vitvackra sovrumsöppning, ger mitt Bäckebo en unik och läcker touch.
 
 
 
Och sist men inte minst -- att en av mina orkidéer lever och blommar så här vackert, är helt fantastiskt!!
Tänk att jag, med mina totalt ogröna fingrar, har en orkidé, som så uppenbart växer och trivs!!!
 
Det är verkligen inte konstigt, att jag älskar mitt Bäckebo!!   :D
 
Nu har jag alltså slagit in på en ny riktning i livet, och ska hädanefter lyssna mer till mig själv, mina behov, min vilja, min inre röst och magkänsla.
Bort med energislukande och glädjedränerande måsten! Här ska istället fokuseras på livgivande, uppbyggliga och glada saker, sammanhang och företeelser!
 

RSS 2.0