Åsas goda råkost
Råkost
Vitkål och morötter -- mängd och proportion efter behag
Dressing:
Äppelcidervinäger
Italiensk salladskrydda
lite salt
peppar
olivolja
Gör så här:
Skala ungefär lika mängder vitkål och morötter.
Riv rotsakerna så fint eller grovt som du vill ha dem. Har man ingen maskin att riva med, så funkar det med "månlandare", osthyvel eller rivjärn, fast visst är det snabbast o bekvämast med en vvrrrrmmm-maskin, som klarar av det på några sekunder. Då blir det oftare man gör råkost och mycket roligare dessutom!
Blanda i en skål.
Dressing:
Rör ihop några matskedar äppelcidervinäger och lite salt eller italiensk salladskrydda o peppar. Salladskryddan ger fylligare o godare smak, men salt duger också.
Tillsätt olja tills mängden dressing består av ungefär lika delar äppelcidervinägerblandning och olja.
Häll dressingen över den rivna råkosten och rör om.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer dressing eller krydda, tills du får den smak du vill ha. Hur mycket dressing du ska göra beror, dels på hur mycket du vill känna smaken av dressingen, dels hur mycket morötter o vitkål du har rivit.
Ubåt
Ubåt
Skär av ett lock på ett franskt bröd (med form som en limpa).
Ta ur en del av inkråmet i bullen så att ett hål bildas.
Fyll med någon form av stuvning eller köttfärsröra. Det kan vara t ex sån köttfärsröra som man har till Tacos, svampstuvning, skinkstuvning eller sparrisstuvning.
Lägg ost ovanpå och gratinera i ugnen tills osten smält och har fin färg.
Servera med en fräsch sallad eller råkost.
Silviakaka
Silviakaka (= en lite ”smalare” sockerkaka)
2 ägg 175 grader i ca 30 minuter
2 dl strö
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten
Vispa ägg o socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver, rör ned detta i smeten. Tillsätt sist vattnet. Rör – vispa inte!!
Grädda i smord och bröad form. Om du vill kan du istället för ströbröd använda cocosflingor, det är gott.
Vill du ha kakan riktigt smaskig (men inte fullt så kalorisnål), rör du ihop följande smet i en kastrull och häller över kakan.
75 g margarin eller smör
1 dl strö
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Blandningen ska sjuda tills den blir tjock, den får inte koka. Rör hela tiden i kastrullen så bränns det inte fast. Strö gärna cocos över kakan.
Mina döttrars kalla favvosås från förr
Enkel kall sås som passar till det mesta
Fil eller gräddfil blandas med lite ketchup eller chilisås och lite majonnäs.
Smaksätt med lite örtsalt eller vanligt salt och peppar.
Rör i lite bostongurka och låt såsen stå i kylskåpet en liten stund.
Serveras till fisk, korv eller kött eller som dipsås till grönsaker eller chips.
Potatismos och vad man gör av överblivet dito
Potatismos
Koka några råskalade potatisar.
Spill av vattnet.
Lägg i en ordentlig smörklick och mosa med en ”potatis-stamp”.
Späd med lite mjölk medan du mosar, tills moset har rätt koncistens.
Salta och peppra och tillsätt lite strösocker. Sockret framhäver övriga smaker.
Servera med stekt korv eller bacon eller köttbullar eller liknande.
När du fått potatismos över gör du....
Pärbullar
Ta överblivet potatismos och blanda det med lika delar ägg, vetemjöl och mjölk – alltså, t ex 2-3 ägg, ca 2-3 dl vetemjöl och 2-5 dl mjölk (det beror lite på hur hårt eller löst ditt potatismos är). Rör om ordentligt.
Salta eventuellt mer om det behövs.
Smeten ska kännas som en lite för tunn havregrynsgröt.
Smält en smörklick i en stekpanna. Klicka i ”gröten” och stek på medel- till svag värme.
Servera med råkost, en god sylt och eventuellt strösocker.
Gryta att variera i det oändliga
Gryta att variera i det oändliga
Jag brukar ta...
en bit mager falukorv
eller
en bit kassler
eller
lite mager nöt- eller älgfärs
eller
några kycklingfiléer
någon deciliter rött vin eller rött matlagningsvin
creme fraiche
det av följande nämnda i den utsträckning du har det hemma:
krossade tomater
palsternacka
rotselleri
en liten bit kålrot
morötter
lök
vitlök
svamp
tomatpuré, matlagningssenap, soya, buljongtärning, salt, peppar, allkrydda, vitlökspeppar o dyl för smaksättning
svarta oliver (inte för mycket för de är feta)
kikärter (på burk)
svarta eller röda bönor (på burk)
(oliver, bönor o ärter tillsättes sent och ska inte koka )
Gör så här:
Riv rotsakerna grovt.
Blanda ned det och övriga saker hackade i grytan tillsammans med det kött du fräst.
Tillsätt krossade tomater, vatten och vin.
Krydda och låt koka tills rotsakerna känns färdiga.
Tillsätt ev. de saker som inte ska kokas länge.
Servera med halva tallriken sallad och lite ris eller potatis.
Servera hellre en liten klick creme fraiche ovanpå, än blanda ner det i grytan – det blir både magrare, godare och fräschare så.
Tomtemacka
TOMTEMACKA
Stek en brödskiva (helst vanlig sirapslimpa) i lite matfett
Bred lite kaviar på en av de stekta sidorna
Stek ett ägg och lägg det ovanpå – salta o peppra det!
Skiva tomat och lägg överst
Om det är en lunchmacka, så servera med en sallad, lite andra grönsaker och en klick Keso.
Ät o njut!!
Snabbast-i-stan-sås till pasta eller ris
Busenkel sås till pasta eller ris
1 burk krossade eller hela tomater
1 burk hela paprikor
hackad korv av valfri sort
1-2 hackade lökar
1 buljongtärning
lite peppar och eventuellt lite salt -- tänk på att korven och buljongtärningen också är salt
lite pressad citron
ev. lite vatten att späda med
Fräs korven i en stekpanna eller stekgryta.
Lägg den i en gryta/kastrull och tillsätt resten av ingredienserna.
Låt stå och puttra medan du kokar pastan eller riset.
Servera som vanligt med en sallad eller ett gott bröd.
God, nyttig och enkel pastasås
Enkel o nyttig pastasås
1. Riv 2-3 morötter och en bit rotselleri grovt
2. Hacka en gul lök
3. Lägg blandningen i en gryta och pressa i en eller ett par vitlöksklyftor
4. Tillsätt en burk krossade tomater och en buljongtärning
5. Pressa i 1-2 msk citronsaft
6. Hacka lite falukorv och lägg sedan i grytan --
stek ev. korvhacket innan, om du vill ha lite stekyta på korven
7. Låt puttra en stund medan du kokar spagettin
Servera med en fräsch sallad!