Potatismos och vad man gör av överblivet dito
Potatismos
Koka några råskalade potatisar.
Spill av vattnet.
Lägg i en ordentlig smörklick och mosa med en ”potatis-stamp”.
Späd med lite mjölk medan du mosar, tills moset har rätt koncistens.
Salta och peppra och tillsätt lite strösocker. Sockret framhäver övriga smaker.
Servera med stekt korv eller bacon eller köttbullar eller liknande.
När du fått potatismos över gör du....
Pärbullar
Ta överblivet potatismos och blanda det med lika delar ägg, vetemjöl och mjölk – alltså, t ex 2-3 ägg, ca 2-3 dl vetemjöl och 2-5 dl mjölk (det beror lite på hur hårt eller löst ditt potatismos är). Rör om ordentligt.
Salta eventuellt mer om det behövs.
Smeten ska kännas som en lite för tunn havregrynsgröt.
Smält en smörklick i en stekpanna. Klicka i ”gröten” och stek på medel- till svag värme.
Servera med råkost, en god sylt och eventuellt strösocker.