Gryta att variera i det oändliga
Gryta att variera i det oändliga
Jag brukar ta...
en bit mager falukorv
eller
en bit kassler
eller
lite mager nöt- eller älgfärs
eller
några kycklingfiléer
någon deciliter rött vin eller rött matlagningsvin
creme fraiche
det av följande nämnda i den utsträckning du har det hemma:
krossade tomater
palsternacka
rotselleri
en liten bit kålrot
morötter
lök
vitlök
svamp
tomatpuré, matlagningssenap, soya, buljongtärning, salt, peppar, allkrydda, vitlökspeppar o dyl för smaksättning
svarta oliver (inte för mycket för de är feta)
kikärter (på burk)
svarta eller röda bönor (på burk)
(oliver, bönor o ärter tillsättes sent och ska inte koka )
Gör så här:
Riv rotsakerna grovt.
Blanda ned det och övriga saker hackade i grytan tillsammans med det kött du fräst.
Tillsätt krossade tomater, vatten och vin.
Krydda och låt koka tills rotsakerna känns färdiga.
Tillsätt ev. de saker som inte ska kokas länge.
Servera med halva tallriken sallad och lite ris eller potatis.
Servera hellre en liten klick creme fraiche ovanpå, än blanda ner det i grytan – det blir både magrare, godare och fräschare så.