Nyponbrödpinnar

Mitt lilla barnbarn är 7 månader och har nyss börjat få plocka i sig lite själv. 
 
När hon var mellan 4 och 5 månader började hon få pyttesmå smakportioner av olika saker. I övrigt åt hon bara bröstmjölk. Nu äter hon ganska stora portioner grov hemlagad puré-mat och hon gillar verkligen att äta. 
 
Förra veckan fick hon för första gången smaka en majskrok och det var spännande. Först var det bara en leksak att dunka i bordet, men rätt snart råkade hon smaka på den och efter en stund hade hon kommit överens med både smak och struktur. 
 
Jag tycker emellertid att majskrokar inte innehåller särskilt mycket nyttigheter - det är mer som ett luftigt snacks. Majs är dessutom stoppande och lilla stumpan har haft det jobbigt med magen. Det vore bra om hon kunde öva att äta själv, genom att stoppa i sig något som innehåller lite mer. Hon har fått smakbitar av potatis, kokta morötter och dylikt, men de är för svåra för henne att få tag i.
Några gånger har hon fått smakbitar av bröd och visat att hon gillar det jättemycket. Köpt bröd innehåller tyvärr så mycket läskiga tillsatser, så det vill vi inte att hon ska äta. (Jag äter det ju inte ens själv.) Därför har jag experimenterat lite med att baka bröd till henne. 
 
Den här gången lyckades jag väldigt bra och vill därför dela med mig av hur jag gjorde. 
 
Jag valde tre mjölsorter: 
1. ekologiskt vetemjöl från Saltå kvarn för gluten och bakegenskaper
2. nyponskalsmjöl för bl.a. fiber, c-vitamin och den fräscha smaken
3. majsmjöl för bl.a. smaken som hon gillar och känner igen
 
Här är ett ungefärligt recept. :D 
 
Ingredienser: 
  • 3 dl vetemjöl
  • knappt 1 dl majsmjöl
  • drygt 1 dl nyponskalsmjöl
  • ½ övermogen banan 
  • knappt 25 g jäst
  • ca 2 dl fingervarmt vatten
 
 
 
 
 
 
Gör så här: 
 
1. Rör ihop allt till en lös smet, som får jäsa ca 30 minuter. 
 
 
2. Rör om smeten, så att luften går ur den. 
3. Fyll smeten i en spritspåse. 
4. Spritsa tunna pinnar på bakplåtspapper. 
5. Låt dem jäsa en stund. 
6. Grädda i ca 12-15 minuter i 200 grader. 
 
Du kan servera dem på två sätt: 
a) Servera som ett vanligt mjukt bröd, om ditt barn klarar att äta sådant. 
b) Låt pinnarna ligga framme över natten, så torkar de och blir mer som släta skorpor. 
 
 
 
 
Mitt barnbarn fick först prova att äta en mjuk pinne på egen hand, men hon fick loss för stora bitar och hon är inte van vid bitar än. Därför klippte vi brödpinnen i mindre bitar och lät henne äta dessa. Det funkade utmärkt. 
Hon gillade smaken jättemycket (sa namnam hela tiden) och det kändes tryggt, att hon inte kunde få för stor bit i munnen. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0