Lysnatta
Vi tog farväl av sommaren på Sandnäsets camping tillsammans med kanonduktiga Brobergz, som spelade hela kvällen lång.
Ziri kom med ett vackert paket
.
Annikans grova stekpannebröd
Annikans grova stekpannebröd
Tar ca 1-1,5 timme
Blir 15-20 stycken
2 dl vetemjöl
1 dl vetekli
1,5 dl havregryn
3-4 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
0,5 dl pkt jäst (jag hade torr)
4 dl varmt vatten
3-4 msk mörk sirap
Blanda mjöler, gryn, torrjäst och salt.
Häll på varmt vatten (torrjästen behöver varmare än 37 grader) och sirap.
Rör om degen tills den är en tung, kladdig, grötliknande skapelse.
Jäs i 30 minuter.
Gräv upp en sked smet, runda till i grahamsmjölade händer.
Lägg bollen på ett tjockt lager grahamsmjöl och tryck till den, vänd på den och kavla ut rejält med naggkavel.
Enklast är att ha ett tjockt lager grahamsmjöl under och att strö extra mjöl uppepå med.
Efter utkavlingen, vänd "pannkakan" i handen som en pizzabagare för att slå av överskottsmjölet.
Grädda bröden i het och torr gjutjärnspanna. Dvs inget fett!
Svep in i fuktig bakhandduk tills bröden svalnat.
Ät och njut eller frys och njut senare :)
Åsas version av Tinas fruktbröd
Min goda vän Tina gör ett kanongott frukt- och nötbröd som jag älskar.
Jag har nu modifierat hennes recept lite utifrån min smak och mina behov, och jag tycker att jag lyckats få till ett kanongott bröd, som min mage och kropp mår jättebra av!
.
Här är mitt recept:
.
Ingredienser
3 dl egentillverkat mandelmjöl eller en blandning av sesamfrö, valnötter, hasselnötter och mandel
(jag bara kör dem med kniven i mixern tills det blir som ett grovt mjöl)
4 dl vetemjöl – gärna fullkorn
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk bakpulver
1 dl krossat linfrö
1 dl solrosfrö
5 torkade fikon - om jag har hemma
6 torkade aprikoser
6 torkade plommon - om jag har hemma
½ dl torkade tranbär eller liknande (jag brukar plocka i Naturgodisbyttorna)
ca 3 dl hackade nötter av valfri sort – jag väljer paranötter, cashewnötter och valnötter för att jag tycker det är gott
6 dl filmjölk - alternativt hälften fil, hälften vatten
0,5 dl mörk sirap
Gör så här:
Blanda alla de torra ingredienserna i en stor bunke. Rör om ordentligt!
Hacka alla frukter och nötter. Rör ned dem i mjölblandningen!
Tillsätt filmjölk och sirap. Rör om!
Häll över ”gröten” i en avlång form med non-stick-beläggning, som du dessutom lagt en bit bakplåtspapper i botten på.
Dunka formen lätt i bänken, så att eventuella luftfickor i ”gröten” försvinner – då blir brödet jämnare och finare.
Grädda i 160 grader i 1 ½ timme.
Låt svalna under bakduk innan du skär i det.
Njuuuut!!