Annikans grova stekpannebröd
Annikans grova stekpannebröd
Tar ca 1-1,5 timme
Blir 15-20 stycken
2 dl vetemjöl
1 dl vetekli
1,5 dl havregryn
3-4 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
0,5 dl pkt jäst (jag hade torr)
4 dl varmt vatten
3-4 msk mörk sirap
Blanda mjöler, gryn, torrjäst och salt.
Häll på varmt vatten (torrjästen behöver varmare än 37 grader) och sirap.
Rör om degen tills den är en tung, kladdig, grötliknande skapelse.
Jäs i 30 minuter.
Gräv upp en sked smet, runda till i grahamsmjölade händer.
Lägg bollen på ett tjockt lager grahamsmjöl och tryck till den, vänd på den och kavla ut rejält med naggkavel.
Enklast är att ha ett tjockt lager grahamsmjöl under och att strö extra mjöl uppepå med.
Efter utkavlingen, vänd "pannkakan" i handen som en pizzabagare för att slå av överskottsmjölet.
Grädda bröden i het och torr gjutjärnspanna. Dvs inget fett!
Svep in i fuktig bakhandduk tills bröden svalnat.
Ät och njut eller frys och njut senare :)