Samband som är viktiga

Väder, temperatur, dagsform, livet och dess innehåll påverkar mina sjukdomstillstånd och förvärrar symptomen avsevärt. 
 
Det är nästan ofattbart hur mycket värk, problem och nedsättningar som kan skapas genom små förändringar, spänningar och belastningar. 
 
Min nacke och rygg, mina öron, rumpan och baksidan av mina lår värker, stramar, "dorrar" och strålar smärtsamt. Det begränsar mig på alla möjliga sätt. Det påverkar både mitt vakna tillstånd och min sömn. 
 
Jag förstår att jag behöver röra igång cirkulation och stretcha stramande muskulatur. 
Googlar för att hitta nåt färdigt att följa, så att jag inte behöver lägga ork eller förmåga på att hålla ordning på det jag gör. Hittar en väldigt bra sida med mycket användbar information. 
 
Här är det de skriver angående främst nacke, huvud, axlar och käke. 
 
 
"Tungbenet är det enda benet i kroppen som inte ledar till något annat ben utan helt och hållet bärs upp av muskler och ligament som är förbundna med tungbenet. Det "hänger" alltså i ligament fästa i tinningbenet. Det kallas tungbenet för att det bär roten av tungan.
 
Ovanför tungbenet finns fyra muskler och under benet finns ytterligare fyra andra muskler. Tungbenet kan liknas vid ett vattenpass då det är del av att reglera hållningen i kroppen. Den övre delen av tungbenet är genom musklerna förbundet med käkarna. En snedställning av underkäken orsakar en ojämn spänning av musklerna som leder till tungbenet. Detta kan i sig skapa en ojämn belastning av muskulaturen."
 
 
Himla tydligt och bra förklarat, eller hur?
Jag är smärtsamt medveten om att jag pressar både tunga och tänder. Och det både när jag sover och när jag är vaken. Jag försöker verkligen att tänka på det och fokuserar på att undvika det, men det funkar ju bara när jag inte sover. 
 
Men vad är då sambandet mellan nack- och käkproblematik? 
Så här skriver terapeuterna på Atlaskotan.net
 

Den gemensamma snedbelastningen orsakad av en obalanserad atlaskota och tungben har i vissa fall visat sig kunna orsaka exempelvis en ojämn hållning och ett snedställt bäcken och/eller att ena axeln är högre än den andra.

Musklerna som är förbundna med atlaskotan i nackleden, nackrosetten, är via nervtrådar förbundna med musklerna som styr käkleden. Spända nackmuskler har visat sig kunna orsaka spända käkledsmuskler, och omvänt.

 
Ja, jag har ett snedställt bäcken. Rätt rejält dessutom. Och mina axlar är olika höga. 
Att detta skulle påverkas av eller hänga ihop med käken, nacken och huvudet har jag märkligt nog inte tänkt så mycket på... Det är ju ingen ny kunskap eller information för mig. Det här vet jag ju - det ingick ju i min utbildning. Det som är anmärkningsvärt är att jag inte reflekterat över det förrän jag läste det nu. 
 
 
 
 
Jag har värk bl.a. på utsidan och ovansidan huvudet. Detta begriper jag ju att det hänger ihop med käken och munnen, men exakt hur, vad musklerna heter och på vilket sätt muskulaturen är fäst hade jag inte koll på. Min hjärna har sorterat bort mycket sånt, sedan jag för massor av år sedan gick utbildningen till gruppträningsinstruktör. 
 
Så här skriver Atlaskotan på sin sida
 

SUBOCCIPITALIS – EN MUSKELGRUPP LÄNGST UPP I NACKEN

Suboccipitalisgruppen är en muskelgrupp på undersidan och baksidan av skallen. Suboccipitalisgruppen urspringer från de två översta kotorna i kotpelaren. De löper sedan på dess baksida innan den fäster in på skallens baksida. Suboccipitalisgruppen ansvarar främst för att stabilisera vårt huvud samt att hålla det horisontellt. Smärta från dysfunktioner eller triggerpunkter i muskeln kan kännas som smärta på baksidan och utsidan av huvudet

 

Triggerpunkter är en del av en muskel som befinner sig i spasm och till följd av detta så stryper fibrerna i muskeln sin egen syretillförsel och ett förändrat pH-värde uppstår. Det i sin tur leder till aktivering av nervfibrer i muskulaturen som kallas nociceptorer, det är de nervfibrerna som leder information till hjärnan som sedan kan uppfattas som smärta. Dessa punkter skapar oftast en djup, irriterande, molande smärta som ibland är väldigt diffus och kan sprida sig över stora områden.

 
Ja, triggerpunkter och smärta från dessa är jag ju mycket bekant med, eftersom jag har fibromyalgi. 
Men jag har också ont ovanpå huvudet och bakom ena ögat. Oftast det högra, men ibland överraskar eländet mig med att byta öga. 
 
Året om kör jag ett helkropps styrka, kondition och rörlighetspass en gång i veckan och då stretchar jag långsamt och rejält alla muskelgrupper. 
Nu har vi emellertid några veckors sommaruppehåll och i kombination med ökad belastning på livsinnehållet, så kommer förstås nackvärken som ett brev på posten... 
 
Brukar du också ha ont ovanpå huvudet? Då kanske du har nytta av att veta det här:
 
 

SPLENIUS – EN MUSKEL I NACKEN

Splenius är en nackmuskel som urspringer i två delar, en från kotsegmenten i bröstryggen och den andra från kotsegment i nacken. Den nedre fäster in på kotsegmenten i nacken, den övre på baksidan av skallen. Splenius ansvarar främst för att rotera vårt huvud samt för att böja nacken bakåt. Smärta från dysfunktioner eller triggerpunkter i muskeln kan kännas i nacken, på toppen av huvudet eller bakom ögat. 

 
 
 
Här är en bra övning med rörelser för nacken. 
De töjer och lindrar. 
 
Lustigt att de har spaltat upp just dessa rörelser på Atlaskotans sida. Det är ju nämligen precis det här jag brukar göra som avslutande stretch på mitt seniorpass. Då hade jag alltså inte behövt googla... 
 
På passet är vi redan uppvärmda och kör de här stretchrörelserna 30 sekunder till en minut per muskel. 
När jag som nu är stel och har onda muskler, så gör jag den istället som en uppmjukande rörelse -- alltså, många gånger och håller bara några få sekunder per rörelse.  
 
Obs! Det är viktigt att göra den här övningen långsamt och att inte pressa nacken om det tar emot eller gör ont.
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0