Sjukförsäkringen är #SICKASFK - skriv under namninsamlingen!

 

Sveriges sjukförsäkring är sjuk. 
Den är #sickasfk (alltså, sick as f-ck... sick as FK (försäkringskassan)

 

Klicka på den röda texten, så kommer du till en namninsamling, som ingår i en rad aktioner FÖR EN TRYGG SJUKFÖRSÄKRING.

 

SKRIV UNDER och SPRID DENNA NAMNINSAMLING så att Sverige återfår en trygg sjukförsäkring! 

OBS! Kom ihåg att BEKRÄFTA DIN NAMNUNDERSKRIFT, genom att klicka på länken i det mejl den här sidan skickar till dig. Annars kommer ditt namn inte med. 

 

Sveriges sjukförsäkring är sjuk. 
Den är #sickasfk (alltså, sick as f-ck... sick as FK (försäkringskassan)
(Ursäkta språket, men aktionerna går på medlemsinitiativ under detta namn.)

SKRIV UNDER och SPRID DENNA NAMNINSAMLING så att Sverige återfår en trygg sjukförsäkring! 

 

OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! 
DU  MÅSTE BEKRÄFTA DIN NAMNUNDERSKRIFT, genom att klicka på länken i det mejl som den här sidan skickar till dig. Annars kommer ditt namn inte med i insamlingen. 

 

Idag har många sjukdomsdrabbade människor inte rätt till den sjukskrivning, som läkare bedömt att de behöver som del av rehabilitering för att om möjligt återfå arbetsförmåga och hälsa. Det är nämligen INTE LÄKAREN som bedömer arbetsoförmågan, för det ansvaret ligger sedan 2010 på FÖRSÄKRINGSKASSANS HANDLÄGGARE. 

 

Ja, det är sant hur orimligt det än kan tyckas. 
Försäkringskassans handläggare gavs alltså år 2010 mandatet att neka sjuka människor rätten till sjukpenning, aktivitetsersättning och sjukersättning, trots att erfarna läkare med gedigna medicinska utbildningar har utrett och bedömt att personen saknar arbetsförmåga. (Läs om detta via t.ex. den här länken: https://ka.se/2010/12/22/lakarna-frantas-ratt-att-bedoma-arbetsformaga/

 

Denna omställning och omorganisation skedde i det tysta. Inga stora rubriker och ingen tydlig information till gemene man. Folk förstod först när de själva drabbades och upplevde vad detta nya system innebar i praktiken. 

 

Att Försäkringskassans administrativa handläggare bedömer patienter, och nekar eller godkänner sjukpenning/sjukersättning/aktivitetsersättning, är komplett galet och oerhört rättsosäkert. Detta bara MÅSTE upphöra, så att läkare återfår rätten att bedöma sina patienters mående och arbetsoförmåga. 

 

Personer, som av läkare bedömts för sjuka att arbeta, nekas ändå ersättning från Försäkringskassan och redan godkända sjukskrivningar ifrågasätts plötsligt och ersättningen dras in. Eftersom den ansökande personen har varit sjukskriven får hen varken a-kassa eller lön, om den inte har en anställning som hen kan återgå till. Således står man plötsligt utan någon inkomst alls och likväl måste hen kunna handla mat och betala räkningarna.

 

Sjuka och resurslösa människor utförsäkras och fråntas möjligheter att betala hyra, löpande utgifter och mat. De hänvisas till AF, men där nekas de p g a att de saknar arbetsförmåga och bedöms inte kunna klara ett arbete. 
Då återstår socialtjänsten, men där får man bara hjälp när alla andra lösningar är uttömda. D v s när personen har sålt allt av värde — t ex sin bostadsrätt eller sin bil. Man har i regel bara tre månaders omställningstid för att avyttra säljvärda saker. Man måste också ha använt sig av alla eventuella besparingar.  

 

Försäkringskassan ger följande information till alla sjuka, som fått sin sjukpenning, aktivitetsersättning eller sjukersättning nekad eller indragen: 

 

"Om du är missnöjd med Försäkringskassans beslut kan du begära att vi omprövar beslutet. Omprövning innebär att vi tar del av dina synpunkter och gör en ny prövning av ärendet. Vi tittar på eventuella nya underlag och allt som finns i ärendet sedan tidigare."

"Om du är missnöjd med Försäkringskassans omprövningsbeslut kan du överklaga det till förvaltningsrätten."

 

Man hänvisas alltså till att begära omprövning eller att överklaga Försäkringskassans beslut. Men detta tar lång tid, under vilken den drabbade inte har någon inkomst och därmed inte kan betala räkningar, mediciner eller mat. Ofta tar ett överklagande många månader — ibland år — eftersom domstolarna är överbemängda av överklaganden från sjuka FK-drabbade personer. Dessutom får man inte rättshjälp för sådana här fall, så att man kan anlita advokat. Detta trots att man definitivt inte klarar, har egna resurser eller ens kunskaper till att formulera överklagan och driva ett fall i domstol. 

 

Ekonomin för en långtidssjukskriven person är alltså ansträngd. 
Värt att veta är också att en "vanlig" långtidssjukskriven person inte har rätt till bostadsbidrag, oavsett hur låg sjukpenningen är. 
Bostadsbidrag ges bara till personer som är pensionerade eller har hemmaboende minderåriga barn. 
Den sjukskrivna personen tvingas därmed försöka överleva genom att söka pengar från fonder, låna av anhöriga och vänner etc. För en sådan person finns inget ekonomiskt skyddsnät. Vräkning p.g.a. oförmåga att betala hyran är tyvärr inte helt ovanligt. 

 

(Exempel-artikel: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1nJER/fick-nej-fran-f-kassan--nu-har-familjen-vrakts/promo)

 


Politikerna menar att det inte är bra, att "fastna i sjukskrivning och bidragsberoende"
Man menar alltså att det är av omtanke om oss medborgare som de har så stränga bedömningar av läkarnas intyg om vår arbetsoförmåga och våra nedsättningar. 
Långtidssjukas indignerade genmäle på detta är bl.a.:

 

1. För det första återfår ingen sin arbetsförmåga genom att chockartat fråntas sin ekonomiska och sociala trygghet.


2. För det andra är sjukskrivning en del av den rehabilitering, som läkaren bedömt att hens patient behöver.

 

3. För det tredje är sjukförsäkringen inte något bidrag. Det är en försäkring, vars premier betalts in via våra arbetsgivaravgifter. Det är alltså ett avstått löneutrymme, till förmån för ekonomisk trygghet ifall man skulle ha oturen att drabbas av arbetsoförmåga.

 

 

Sjukförsäkringssystemet har genom flera mandatperioder "skruvats på" och till slut blivit så här cyniskt, därför att Sveriges regeringar velat minska antalet sjukdagar per person och år, och sänka statens utgifter för sjukförsäkringen.

 

Vi behöver ALLA hjälpas åt att få till en reformering av den sjuka sjukförsäkringen, innan ännu fler sjukdoms- och Försäkringskassedrabbade genom avslag får försämrat mående, ger upp och tar sina liv.

 

Om någon tvivlar på det faktum att Försäkringskassan orsakar människors självmord, så varsågod och läs följande axplock av exempelartiklar: 

 

 

 

 

 


Vi behöver tydligt markera att NEKAD SJUKFÖRSÄKRING till sjukdomsdrabbade arbetsoförmögna människor INTE ÄR RÄTT. 

 

Sverige MÅSTE ha en TRYGG SJUKFÖRSÄKRING och den ska gälla för ALLA, som läkare bedömer saknar arbetsförmåga.  

 

Varje insamlad underskrift är värdefull. 


ALLA kan skriva under. Frisk eller sjukdomsdrabbad spelar ingen roll. 
Vem som helst kan råka bli sjuk eller råka ut för en olycka, så SJUKFÖRSÄKRINGEN ANGÅR ALLA. 

 

När namninsamlingen har rättvisande många namn, kommer den digitalt (och ev. på annat sätt) att delges:

  • statsminister och regering
  • socialförsäkringsminister
  • politiker på alla nivåer
  • allmänheten via olika typer av media  (nyhetsprogram, tv-program, radioprogram etc.)
  • ...och många fler

 

Dess delresultat användes också i 
4:e maj-demonstrationerna FÖR EN TRYGG SJUKFÖRSÄKRING. 

GÅ MED I #SICKASFK-GRUPPERNA på Facebook. Där finns både information, länkar, aktioner och mycket annat. 


#sickasfk

 

 

 2019-05-30

UPPDATERING av inlägget med skärmdumpen här nedanför: 

 

 
 
 

 


Kommentarer
Postat av: Lars

Ja, vad ska jag skriva? Slutet var abrubt och du har min förståelse, men du måste också förtå att jag lyfter min hatt för dig i din kamp för ett värdigt liv.
Lev väl min vän!

Svar: Tack Lars... mitt liv är en "värklighet" nu mer än nånsin... Hoppas på bättring och försöker bidra under tiden som jag försöker bli bättre.
Lev väl du också!
Åsa E Melander

2019-03-12 @ 18:02:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0