5 juli - #sickasfk artikel i INBLICK

Dagen efter artikeln med Annika Strandhälls kommentar till Klas Lefflers artikel om #sickasfk, publicerade tidningen INBLICK  en lång och jättebra artikel av Göran Jacobsson. 
 
Den här artikeln är inte låst till prenumeranter och har därför delats oändligt många gånger. Den har sålunda nått oerhört många läsare, som reagerat starkt på innehållet och själva delat den vidare. 
 
#sickasfk växer ytterligare och får ännu större uppmärksamhet. 
 
 
 

Tusentals sjukskrivna i protestaktion

mot Försäkringskassan och regeringen

 
Göran Jacobson| 05 jul , 2018
 
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
 
Hashtaggen #sickasfk sprider sig som en löpeld på Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin och alla andra sociala plattformar på nätet. Det handlar om en protestaktion riktad mot Försäkringskassan och regeringen.
Tusentals sjukskrivna personer, som fått se sin sjukpenning indragen, har fått nog och vill på det här sättet medvetandegöra och protestera mot de sätt och de grunder som Försäkringskassan nekar sjuka människor rätten till sjukförsäkring, samt de direktiv som regeringen har gett Försäkringskassan.
– Jag har själv blivit drabbad av sakfel som har begåtts av Försäkringskassan och tvingats kämpa när de har nekat mig sjukpenningen, säger Åsa E Melander, initiativtagare till protestaktionen, till Inblick.
Åsa har varit sjukskriven en längre tid, men lever likt ett oräkneligt antal andra personer i vårt land  i en ständig ovisshet om de sjukintyg hon fått av sin läkare ska bli godkända av Försäkringskassans handläggare eller inte.

Dubbel betydelse

Hashtaggen ifråga har en dubbel betydelse och kan utläsas som både ”sick as Försäkringskassan” eller, försett med ett mer amerikaniserat expressivt uttryck, ”sick as fuck”.
Deltagarna i protestaktionen uppmanas att lägga en tom medicinförpackning eller några olika receptfria tabletter i ett kuvert adresserat till Försäkringskassans generaldirektör Maria Hemström Henningsson alternativt den rödgröna regeringens socialminister Annika Strandhäll. 
Kuvertet innehåller även ett brev där deltagarna i syrliga ordalag beskriver sin situation och en lista med sina diagnoser. Brevet avslutas med #sickasfk. När detta är gjort fotograferas brevet och fotot publiceras därefter på sociala medier, taggat med #sickasfk, innan brevet läggs på brevlådan.
– Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger Åsa E Melander.

Överkörda av Försäkringskassan

Likt tiotusentals andra som känner sig överkörda av Försäkringskassan och dess nya tuffa regler har Åsa fått nog nu. Därför har hon tagit initiativet till protestaktionen.
– Den sjukskrivningstid, som ska användas till rehabilitering och läkning, går istället till rädsla, oro, stress, panikslaget letande efter information om regler och lagar samt att beställa journalkopior från olika vårdgivare för kompletteringar som Försäkringskassan kräver. Försäkringskassan gör sjuka människor ännu sjukare.
– Det ska inte gå till så här på en myndighet. Jag ska inte behöva leta reda på korrekta regler och trycka ner dem i halsen på handläggarna för att jag ska kunna bli rätt behandlad. De tog ifrån mig hela min inkomst.
– Jag har indirekt blivit anklagad för att vara fuskare och lögnare, eftersom de underkänner mina diagnoser och min läkares medicinska bedömning och intyg. Dessutom ska jag behöva bråka för att få min rätt. Det ska inte vara så här.
Med hjälp av och förslag från några vänner föddes det som sedan kom att utmynna i #sickasfk. Åsa berättar att det förvisso var hon som startade aktionen, men att det absolut inte är något solorace som hon kör ensam.

”Tillsammans är vi starka”

– Det här är något som vi är många involverade i och som vi gör tillsammans. Tillsammans är vi starka och även om man inte kan eller orkar göra mycket så kan man göra det lilla som man känner att man klarar av.
Detta är också en av anledningarna till att det i informationen till protestaktionen finns fyra färdigskrivna brev (se ett av de bifogade breven brevid denna artikel) som den eller de som inte klarar av att formulera ett eget brev kan använda sig av.
– Tonen i brevet ska vara syrlig men korrekt och rakt på sak. Det är inte meningen att den som känner sig pressad och jagad ska sitta och häva ur sig en massa galla till adressaten, för det motverkar bara vårt syfte med aktionen.

Vad hoppas du uppnå med det här?
– Det är tiotusentals människor som är berörda. Många känner att de inte orkar kämpa, att det inte är någon mening med det. Men jag vill visa dem att det går att skapa en förändring. Sätt ett frimärke på ett brev och be någon att lägga det på brevlådan. Om du bara gör det här så är vi många som gör samma sak. Tillsammans är vi starka.


Hoppas du på att beslutsfattarna ska backa hela vägen från sin hårda linje?

– Man har begått regelrätta lagöverträdelser. De ska backa om myndigheten ens ska finnas kvar. Myndigheter har vi lagt ner och skapat nya förut. 
– Det ska inte vara godtyckliga beslut. Om en person är sjuk så är det läkaren som bedömer det, inte någon på Försäkringskassan som aldrig ens har sett vederbörande.
Protestaktionen har bara börjat men redan nu har Försäkringskassans generaldirektör Maria Hemström Henningsson och socialminister Annika Strandhäll fått ta emot mängder av protestbrev med tomma medicinförpackningar.

”Ett nytt #MeToo”

Åsa E Melander låter närmast chockad när hon berättar om den enorma kraften som har släppts lös i och med #sickasfk.
– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort. Vi har nyligen fått en egen domän, www.sickasfk.se. Det växer hela tiden. Tusentals sjuka protesterar. Det blir ett nytt #MeToo, säger Åsa E Melander till Inblick.

GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0