Mycket gott från mina elever

Woohoo!! Kolla vilken härlig receptblogg jag och mina elever har skapat!  :) 
Jag är jättestolt över mina elevers prestationer, och med deras godkännande presenterar jag deras härliga recept på den här nya bloggen.  :) 
 
Klicka på bilden, så kommer du direkt till vår receptblogg!   :D 
 
 
Jag undervisar, som ni vet, i svenska som andraspråk. Det innebär att jag har förmånen att ha elever från alla världens hörn. Det är alldeles otroligt intressant och lärorikt! Varje dag lär jag mig nya fascinerande saker. När jag går hem på kvällen, ser jag ofta livet ur en lite annorlunda synvinkel, än jag gjorde på morgonen. Jag känner mig ödmjuk och tacksam. 
 
Det har också slumpat sig så att jag undervisar i datakunskap. Inte för att jag är exceptionellt duktig på detta, utan för att jag råkar vara den i kollegiet som kan mest om ordbehandling, vilket är något som våra elever behöver få lära sig. Många kommer från krigsländer, där internet bara är åtkomligt via mobiltelefonerna, så Word är ett program, som är tämligen obekant för dem. 
 
Jag har försökt få med så många moment som möjligt i en och samma övning, så att de verkligen ska känna att de fått lära sig mycket. Det är viktigt att få känna att man utvecklas och går framåt -- speciellt när man är vuxen och tvingas börja om från början med att lära sig ett helt nytt språk. 
Sålunda har jag snott ihop en övning, som innebär att varje elev ska skriva ett recept på något från sitt hemland. De övar då på att
 • skriva en instruktion
 • skriva ett PM (en lista)
 • skriva kortfattat och tydligt
 • skriva verb i imperativ-form
 • skriva med rätt ordföljd
De lär sig också att
 • skapa ett Word-dokument
 • "spara som" på ett tydligt sätt som underlättar för både dem och deras lärare
 • skapa en punktlista
 • skapa en numrerad lista
 • infoga bild i Word
 • uppge källan där de hämtat sin bild (lagen om upphovsrätt)
 • spara som PDF
Jag skriver ut och plastar in deras fina recept. Sedan sätter jag upp dem både på anslagstavlan i vårt klassrum och ute vid restaurangen i entréhallen, så att alla kan se dem.
Varje elev får också sitt eget recept utskrivet, så att de kan ta hem sitt fina alster och känna stolthet varje gång de tittar på det. 
 
Recepten har blivit väldigt populära och många har bett att vi ska sätta upp fler recept.
Det känns som en jättebra bekräftelse för både mig och eleverna! 
 
Skolrestaurangen har spontant valt att emellanåt använda mina elevers recept, och då får vi alla en chans att smaka dessa härliga rätter. 
 
Det har nu blivit ganska många elever, som har skrivit recept och jag kände att vi borde dela med oss på något bra sätt. Alltså, inte bara ha recepten för oss själva inne i skolan. 
 
Jag och eleverna bestämde därför att vi skulle göra tre saker med recepten:
 1. Fortsätta att sätta upp recepten i skolan.
 2. Publicera recepten i en blogg.
 3. Skriva ut recepten i små häften, som alla elever på skolan kan få. 
 
Nu hoppas vi att alla, som läser de här recepten, ska prova att följa de här recepten - och självklart njuta av att äta resultaten! 
 
Skriv gärna en kommentar och tala om vad du tycker!  :) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0