TacksamhetEn av de unga kvinnorna på "mitt" flyktingboende, har inte kunnat kontakta sin familj, som är på flykt någonstans -- var vet hon inte och det skapar såklart stor oro. 
 
Nästan alla flyktingar har en smartphone av något slag. Många svenskar reagerar negativt på detta, eftersom de anser att det är ett tecken på att de har pengar och därför inte behöver hjälp eller skydd. Men det är så här: 
 
En riktigt bra smartphone kostar multum i Sverige, men en begagnad eller en enklare smartphone kostar oss inte många hundralappar, och i andra länder kostar samma mobiler väsentligt mindre.
Att köpa någon slags smartphone är det lättaste och billigaste sättet att hålla kontakten, eftersom massor av ställen erbjuder fritt wi-fi och då kan man ringa gratis via gratisprogram som Viber eller Skype.
 
Dessa program fungerar dock bara med smartphones och den unga kvinnan på "mitt" flyktingboende hade bara en enkel knapptelefon. Med denna kan hon bara ringa, om hon har pengar på sitt kontantkort. Efter månader på flykt har såklart nästan ingen några pengar kvar att ringa för. Nästan alla är beroende av wi-fi. 
 
Så fort jag förstod orsaken till hennes djupa oro, satte jag igång sökandet efter en begagnad mobil åt henne. Jag kontaktade vänner i tanken att de kunde fråga runt lite. Jag la också ut en förfrågan på Facebook, där jag har min "klassrum online".
Det dröjde inte länge förrän en f.d. elev hörde av sig och erbjöd en begagnad Samsung Galaxy. Jag blev självklart jätteglad, men min glädje var ingenting i jämförelse med den unga kvinnans glädje, när jag gav henne telefonen. Hon skrattade och trampade runt på stället. Hon strålade som en sol och höll den mot sitt hjärta. Hennes glädje och tacksamhet visste inga gränser.
 
Eftersom min elev och den unga kvinnan talar samma språk, så ska jag försöka sätta dem i kontakt med varandra. Att få uttrycka glädje och tacksamhet är ofantligt värdefullt -- lika värdefullt som att få ta emot glädjen och tacksamheten över en gåva man gett.
 
Tänk, att en begagnad enklare smartphone och ett fritt wi-fi, kan ge så stor glädje och själsligt lugn. För oss som har, är det kanske självklarheter i vardagen. Vi har enormt mycket att lära och massor av självklarheter att känna tacksamhet över. 
 

Kommentarer
Postat av: Anneli Wallin

Så kul att höra att vi hjälper varandra, oavsett vem som behöver hjälpen!!

Svar: Tack, Anneli, för din kommentar. Precis så där känner jag också. Det är så fint när vi människor väljer att hjälpa varandra. <3
Mina elever är så himla varmhjärtade och omtänksamma. De är själva flyktingar och vet hur det är att inte ha och sakna möjligheter att själv skaffa sig det man behöver. <3
Åsa E Melander

2015-11-27 @ 11:38:32
URL: http://anneliuppochner.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0