Min första shole zard


Jag har lagat persisk shole zard, min favorit-efterrätt, för allra första gången, och jag är jättestolt över både mig själv och resultatet. 

Tidigare har jag bara ätit Minoos supergoda shole zard. Jag har aldrig ens tänkt tanken att jag skulle klara att göra den själv.  Men så igår fick jag en ingivelse och vips stod jag där och rörde i min gryta. Det sjöd sakta och jag rörde och rörde... 

... och rörde...


...och rörde...


När riskornen hade börjat koka sönder, tillsatte jag strösocker och saffran. Eftersom dessertens namn betyder "gula eldsflammor" så valde jag att använda riktig saffran, som jag köpte när jag var i Iran i somras. Vår svenska saffran är ju i pulverform, och då blir det inte de där vackra flammorna. 


Sedan fortsatte jag att röra...


... och röra... 


... och röra... 
Till sist hade min shole zard fått rätt grötiga konsistens, men då hade den fått sjuda under omrörning i mer än två timmar. 


Nu var det bara att hälla upp i formar och lågkantade fat. 


Sedan plockade jag fram pistage och sötmandel ur frysen (även dessa köpta i Iran) och dekorerade min shole zard med dem. 


Och till sist pudrade jag över lite kanel i dekorativa strängar. 


Jag hade inte tid att dekorera min så där vackert som Minoo gör med sina. Det som hon snabbt och vant gör på fem minuter, skulle ha tagit evigheter för mig. 


Men jag är ändå jättenöjd med mina shole zard-fat. Och nu när jag har provat och vet hur man gör, så ska jag absolut göra det ofta. 
Jag lovar att det är bland det godaste och fräschaste man kan äta i dessertväg. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0