Jag experimenterar i köket

Jag har den stora förmånen att känna många människor från andra länder, och de låter mig ofta smaka deras mycket goda mat. I flera jättegoda maträtter använder de aubergine, vilket är en grönsak, som jag har väldigt liten erfarenhet av. Jag tror att jag har köpt aubergine en eller ett par gånger i livet -- inte mer. 
 
Förra veckan bestämde jag mig dock för att ge mig på denna obekanta grönsak. Jag planerade att göra en aubergine- och köttfärsrätt med influenser från Iran, Afghanistan och Grekland. Intressant blandning, eller hur? 
Jag kan lova att det blev jättegott! 
För en gångs skull kom jag ihåg att knäppa lite bilder under matlagningens gång. 
 
Ett par stora aubergine, en stor gul lök, en mindre röd lök och en klyfta vitlök. 

Ingredienser som inte finns på bild är: 
  • 1/2 kg mager nötfärs
  • passerade tomater
  • tomatpasta (tomatpuré)
  • paprika-tomat-mix från hyllan med utländsk mat på City Gross
  • stark liten fryst chilifrukt från butiken på Sjögatan
  • gurkmeja 
  • kaeshk (en slags koncentrerad yoghurt-pasta från butiken på Sjögatan) 
  • salt, olja och kokosfett
 
Först skalade och delade jag mina aubergine. 

 
Sedan fräste jag dem i olja. 

 
Under tiden de fick färg, hackade jag löken. 
 
När alla aubergine-klyftor var frästa, tog jag ur dem ur grytan.
Sedan fräste jag löken tills den var genomskinlig. 
Därefter tillsatte jag köttfärsen, rörde runt och lät den bli genomstekt. 
 

Jag rörde ut ett par rejält stora skedar kaeshk i lite vatten. 
Detta tillsatte jag i grytan. Sedan tillsatte jag salt och ett par rejäla skedar gurkmeja. 
 

Så här såg det ut. 
 
Jag lät puttra på svag värme under lock i ungefär 30 minuter. 

Sedan rev jag ner en halv frusen chilifrukt. 

Ett par rejäla skedar av paprika-tomat-blandningen. 

Så ser den ut. Jag vet tyvärr inte vad den heter, men den ger jättegod smak åt de flesta maträtter. 

Ett par rejäla skedar tomatpasta. Jag köper alltid den här från butiken på Sjögatan, för den är såååå mycket bättre än vår svenska. 

På med locket igen. 

Efter ytterligare en halvtimme under lock, hade grytan kokat ihop. 

Jag rörde ut lite kaeshk i vatten till en dressing att hälla över maten. Min dressing blev tyvärr lite för lös. Den ska inte vara så där blaskig, utan mer som en sås ovanpå. Men smaken blev det inget fel på. Mums så gott det blev!! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0