Skönhet och läkekraft

Igår hjälpte jag mina föräldrar med lite tomtskötsel och då såg jag att de har kommit. Vilka? Jo, daggkåporna!! De underbara daggkåporna!!  <3 
 
Daggkåpor ger mig ungefär samma känsla som kossor; en oförklarlig blandning av lycka, vördnad, beundran, ödmjukhet, förundran, rusig glädje och vemodig nostalgi. 
 
När jag igår fick syn på dem, så kunde jag inte motstå att ta några foton. De var så vackra med daggdropparna som glittrande pärlor samlade i mittvecken. Min enkla mobilkamera kan tyvärr inte göra dem full rättvisa, så ni får kanske söka lite i era egna minnesbankar, för att hitta rätt daggkåpekänsla. 
 
 
Alchemilla vulgaris L är det vetenskapliga namnet på de både vackra och användbara kåporna... de har nämligen många funktioner och nytto-områden och är sålunda inte endast en grön utsmyckning.
Här är några mycket intressanta fakta:
 
"Namnet Alchemilla kommer av att man förr i tiden trodde, att den lilla vattendroppe, som man tidigt på morgonen kan se i bladens mitt, var en viktig ingrediens för alkemisterna."
 
"Ordet alchemilla kan härledas från arabiska al kemelyeh = kemi 
Vulgaris betyder vanlig, av latinets vulgur = folk, allmänheten"
 
 
"Det finns många olika sorters daggkåpor och samtliga är användbara."
 
"Vid skörd skall de stora bladen klippas efter behov, bäst under blomningstiden. Daggkåpa kan förvaras genom torkning av bladen."
 
"Ylle kan färgas grönt med avkok på daggkåpans blad."
 
 
 
 
 
"En blandning av torkade daggkåpe- och gullviveblad ger ett ypperligt te och kan även användas som tillsats till vanligt asiatiskt te, som därigenom får en extra fin smak." 
 
"Bladen kan blandas med brännässlor och mållor som utfyllnad i mat."
 
"Unga blad kan hackas och användas i en sallad." 
 
 
 
"Avkok av de gröna delarna av hela plantan kan drickas under graviditet och ca tio dagar efter förlossningen, för att dra ihop bukmusklerna och för att underlätta regelbunden menstruation."
 
"Kvinnans bästa vän var ett smeknamn, som daggkåpan fick för sin förmåga att ge regelbunden mens, lindra klimakteriebesvär och bota infektioner i kvinnans underliv." 
 
"Torkade blad används till örtte och är särskilt bra vid blödningar. Exempelvis kan te på daggkåpa drickas kring förlossning, vid flytningar eller kraftig mens. Teet bör drickas 30 min före mat eller två timmer efter för bästa effekt."
 
"Koka, sila och använd som sammandragande ansiktsvatten."
 
"Daggkåpa innehåller även slem saponiner och eterisk olja, som, tillsammans med garvämnena, förebygger narig hud."
 
"Avkok på daggkåpa kan användas till kompress för sårläkning, mot infektion och svullnad."
 
 
 
Daggkåpan är väldigt lik Jesus, eller hur? Så full av kraft och läkedom, så trollbindande och samtidigt utseendemässigt väldigt vanlig och oansenlig i jämförelse med de andra mycket pråligare trädgårdsväxterna. 
 
Och sist det kanske mest fantastiska av alla fakta om daggkåpan: 
 
"En egenhet hos daggkåpan är att fröna utvecklas utan föregående befruktning. Därför kommer avkomman alltid att exakt överensstämma med moderväxten." 
 
Jungfrufödsel. Den är skapad för att alltid kunna finnas till läkedom för oss. Den behöver ingen befruktelse för att kunna vara oss till hjälp. Den finns i nästan alla miljöer. Den ger oss, djuren och andra växter det livgivande vattnet.  
 
 
 
 
Ja, nu kanske du förstår hur och varför jag känner som jag gör för daggkåporna...  :) 
 
 
Källor:  
http://www.alternativmedicin.se/Medicinalv%C3%A4xter/Daggk%C3%A5pa.html
http://www.skogsskafferiet.se/daggkapa/
http://www.viddernashus.se/index.php?id=1693
http://naturskafferi.blogspot.se/2012/02/daggkapa.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Daggk%C3%A5pa
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0