Dag 3 i Esfahan

Idag åkte vi till City Centre, som är ett gigantiskt och exklusivet köpcenter med massor av butiker av olika slag. Där var svalt och skönt och vi tittade på många vackra och intressanta saker. 
 
 Så här ser köpcentrat ut från infarten till det enorma parkeringsgaraget, som sträcker ut sig under i princip hela centrars yta. 
 
Köpcentrat är jättestort, men de håller ändå på att expandera. Så här ska det bli när det är klart. 
 
 
Där inne råkade vi gå förbi det här frestande konditoriet. Till och med jag, som normalt inte är så förtjust i sötsaker, kände mig väldigt frestad att testa några av de vackra desserterna och bakverken.  
 
 
Jag kan ju inte läsa persiska, men du kanske kan förstå vad det står på skyltarna. 
 
 
 
 
 
 
 
Värsta konditoriet! Såååå frestande! Men vi höll oss och lät bli. 
 
 
 
Vi gick in i många olika butiker och såg många vackra, annorlunda och fantastiska saker. 
Här följer ett axplock: 
 
En mattaffär med mycket exklusiva mattor. 
 
 
 
 
 
 
 
En affär, som påminde lite om Duka och Cervera, men här var det väldigt mycket exklusiva och dyra saker, OCH man fick inte röra dem eller fotografera dem. En expedit skyndade fram och påpekade diskret detta, när hon såg mig fota deras läckra kastruller. Märkligt, tänkte jag, eftersom foton ger reklam, vilket i sin tur ökar försäljning och inkomst.  :/ 
 
 
 
 
En affär med "lull-lull" och vackra möbler 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Som sagt - mängder av fantastiska butiker, men jag är ju en urdålig shoppare, så dagens skörd för mig blev blott två vackra och sköna sidensjalar. 
 
 
En jättevacker fontän på vägen hem. 
 
 
När vi kom hem vid halv 5-tiden, fick vi en supergod "lunch".
För mig heter det middag, när måltiden är på eftermiddagen, men för dem med deras dygnsrytm heter det lunch. Olikheterna är fantastiskt intressanta och jag lär mig nya saker varenda dag.  :D 
Till "lunch" fick vi alltså ett buffébord med flera supergoda saker. Det var en härlig blandning av underbart bröd, färska grönsaker, stekta korvar med och utan ost, och så hade Minoos mamma och syster lagat jättegoda dolma (vinbladsrullar fyllda med kött, grönsaker m.m), kookoo sabzi (en mycket välsmakande persisk örtomelett) och jättegott persiskt ris med dill o bönor. 
 
 
 
 
 
 
 
 
På kvällen åkte vi till Abbasi Hotel - ett oerhört vackert och gammalt hotell, som sannolikt är världens allra äldsta hotell, som fortfarande är i bruk.
Här är bilder från det fantastiskt vackra hotellet:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Personalen "spelar" med porslinet. En udda och fascinerande liten show. :D  
 
 
 
I den vackra trädgården blev vi i nämnd ordning serverade falodeh (en jättegod persisk isglass med glasnudlar), bastani zaferani (utsökt persisk glass) och ashe (sååååå god persisk soppa/gryta). 
 
Jag visste tyvärr inte, att vi skulle äta mat efter glassen (de hade sagt att vi skulle dit och fika, och ni vet ju hur vi svenskar ser på "fika"), så när de bar in skålarna med ash var jag alldeles för mätt för att kunna äta mer. Jag ville så himla gärna, men det gick bara inte, vilket var jättesynd för just ashe är bland det godaste jag smakat i det persiska köket. 
 
 
 
 
 
 
 
Glass to die for!  Obeskrivligt god!! Jag har hört att Italien ska ha världens godaste glass, men det kan inte vara sant. Det måste vara Iran! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Under den här lutande väggen finns hotell Abbas anrika pool, som ser likadan ut idag som när hotellet byggdes för flera hundra år sedan. Jag vet inte hur mycket det kostar att bo på Hotel Abbasi, men visst vore det en dröm att få bo här? 
 
 
Här har jag lånat några klipp från youtube, så att ni får se det ofantligt vackra Hotel Abbasi fotograferat med kameror av högre kvalitet än våra mobilkameror.  :) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi avslutade vår kväll på en välbesökt liten juice- och smoothiebar. Där drack vi iskall och fräsch nypressad juice. Sååååå fräscht och gott!!!! 
 
 
 
 
Herrarna handlar artigt det vi önskat och vi sitter bekvämt och väntar på att bli serverade. Väldigt ovant och väldigt osvenskt, men samtidigt väldigt trevligt. Absolut något jag skulle kunna vänja mig vid. :)
 
Ghazal busfilmade medan jag försökte balansera juicemuggarna och samtidigt hålla den bångstyriga sjalen på plats. Den blålila juicen var på mitt favoritbär shah tot (mullbär) - hur god som helst!!!!! 
 
Supertrött och fullproppad av både mat och härliga upplevelser somnade jag ovaggad så fort vi kommit hem. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0