Dag 7 i Esfahan

Igår, som var dag 7 i Esfahan, valde vi av flera skäl att spendera hemma i lägenheten. Dels var vi trötta och hade saker att göra, dels var vissa av oss så solbrända att det var omöjligt att sova eller ha textil mot kroppen.
 
Nu tänker du säkert att jag med min ljusa nordiska hud var en av dessa, men nähäru, där tar du fel. Inte en enda solbränd kvadratcentimeter på mig. Det var tre av familjens fyra medlemmar som var brända - två av dem jättemycket och den tredje bara lite grand. 
 
I Sverige, som är mörkt långa perioder av året, söker vi oss till solljuset så mycket vi bara kan. Och vi är vana att vi måste skydda våra känsliga hudar med solskyddskrämer och kläder. 
I Iran säger lagen att både män och kvinnor måste skyla sig. Kvinnor måste skyla "sina behag", vilket innebär håret och mycket av sin kropp. Män måste bära långbyxor och de får inte bära ärmlösa plagg. 
Det här innebär att människor i Iran i gemen har hud, som är mindre van vid solljus och de är därför inte heller vana att behöva smörja sig med solskyddande krämer. Visst såg de mig smörja idogt och visst sa jag tydligt att de också måste smörja, men när man aldrig har solbränt sig rejält, så har man ingen egen erfarenhet och det är svårt att lära sig av andras misstag...
 
Sålunda spenderade Minoo den här dagen med att försöka lindra sina barns solbränna och jag passade på att sy färdigt Ghazals kaftan. 
 
På kvällen kom kompisar och Mitra o Iradj på besök, och Bamshad köpte hem fantastiskt goda varma u-båtsmackor till kvällsmål. 
De såg ut ungefär som Subway-mackorna gör i Sverige, men jag säger bara:
Subwayrestaurangerna har mycket att lära sig av sina persiska "kollegor". 
De här var fyllda med jättefräscha nytillagade saker - inte som Subways med en kladdig röra och trötta grönsaker.
Här var det riktigt fräscht nygrillat kött, färska nyss skurna grönsaker, varm ost med mera. 
 
De var fyllda med såååå god och fräsch kyckling, köttfärs, grönsaker, ost och sås. Och till maten drack vi såklart den jättegoda iranska yoghurtdrycken dogh
 
Jag kom i säng redan strax före klockan ett, så idag (måndag) kommer jag att vara piggelin.
 
Eftersom det är helgdag på onsdag, torsdag och fredag, så ska vi vara i villan då. Då är nämligen precis allt stängt. Vi ska därför försöka göra lite shopping idag och imorgon.
Det blir roligt att ha med lite olika persiska saker hem till Sverige. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0