Dag 5 och 6 i Esfahan

Dag fem på morgonen åkte Minoo och jag för att köpa miveh (frukt) och sabzi (grönsaker).
Det var en lärorik och härlig upplevelse för mig. :) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När vi kom hem hade Navid dukat fram färslt non (segt tunnbröd), kareh (osaltat smör) och halvardeh
Halvardeh är en slags sesampasta och det var helt nytt för mig. 
Gissa om det var gott!!!! Mmmmmmm! 
 
 
 
 
 
 Senare på eftermiddagen serverades en jättegod måltid och Reza bjöd på gott hemgjort vin. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sent på kvällen packade vi in oss i bilarna och åkte ut till familjens bagh (villa) utanför stan. 
Det är en jättestor fastighet med ett väldigt stort hus, två pooler och en helt underbar stor trädgård med massor av olika fruktträd, kryddväxter och blommor. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ungdomarna (Bamdad, Ghazal, Hoora och Sara) trivdes och myste i sofforna medan de vuxna umgicks, spelade kort eller grejade med maten.  
 
 
 
 
 
 
 Bahman, Iradj, Hooras pappa och jag (med mycket god hjälp av Ghazal) spelade en slags wist, som också påminde mycket om bridge. Jag upptäckte att jag hade mycket nytta av de gånger mor o far försökt lära mig bridge. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Vid 1-tiden på natten var maten klar. Då fick vi mör och god nöttunga, grönsaker och sås i långa bröd, en fantastiskt god iransk lasagne och efteråt bjöd Hooras bror Hamid på en fräsch pannacotta. 
 
 
Jag fick sova i ett av de två sovrummen. En gigantisk säng för bara mig. Nästan alla andra sov på golvet I det stora rummet. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Minoos pappa Bahman och jag var de enda som var vakna vid 8-tiden på morgonen. Vi åt frukost så tyst vi kunde och sedan gick vi ut i trädgården där han plockade tot sefid, tot siah och tot shah åt mig. Jättegoda bär som jag tyvärr inte minns det svenska namnet på eftersom vi inte har dem i Norrland. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Det bor en afghansk familj i det lilla gårdshuset på familjens fastighet. Mannen jobbar med att sköta om fastigheten åt dem och har sålunda fri bostad i trygghet och ro innanför fastighetens höga murar. 
 
 
 
 
 
 Det här är en "toalett irani". Ingenting för mig som är stel och har dålig balans. 
 
Men de har också "toalett farangi" som är såna som vi är vana vid. 
Men de har något som vi saknar: shelang.
Det är en liten dusch bredvid toalettstolen. Varje gång man har uträttat sina behov använder man den lilla duschen. Man känner sig hela tiden ren och fräsch, och underkläderna mår bättre. Ett superbra toalettsystem!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu har jag förstått deras toalettsystem och jag älskar det. Jag ska omgående skaffa en "shelang" när jag kommer hem. Hos oss blir det ju ännu bättre eftersom vi inte behöver ha någon liten pedalhink för papperet. 
 
 
Jag får varken diska eller hjälpa till med maten, så jag avlastar istället genom att göra annat. 
Dagen i villan var inget undantag och då var det dessutom extra många som hjälpte till i köket. 
Jag badade istället med Faraz och spenderade så mycket tid i poolen att fingrarna blev helt skrynkliga. Endast några korta stunder satt jag i solen - resten av tiden härjade vi i poolen som två sälar.
På eftermiddagen var också Parham med och lekte i poolen. Vi hittade på flera olika roliga boll-lekar. Jag ropade "tup lotfan", "afarin" och räknade "yek, doh, seh" fler gånger än jag kan räkna. Vi hade jätteroligt och Minoo o Navid fick slappna av med familj o vänner. Synd bara att de unga inte lydde sina föräldrar i frågan om solskydd. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Trackback
RSS 2.0