Ett av mina persiska matlagningsförsök

Jag spenderar alldeles på tok för lite tid hemma, och det mår jag absolut inte bra av. Jag har ett stort behov av att t.ex. få laga mat och stöka i köket. Det gör mig lugn och får mig att må bra. Det är dessutom inspirerande och spännande att testa olika smaker och laborera med nya recept. 
 
Igår försökte jag sålunda göra en jättegod iransk maträtt, som jag ätit hos mina kära iranska vänner.
Det var tänkt att bli ris med en krispig skorpa av saffransyoghurt och en ugnslåda med kyckling, lök, paprika och tomater. 
 
Jag tyckte att jag tittade såååå uppmärksamt, när Minoo visade hur man skulle göra riset med saffran och yoghurt, men jag tittade nog inte tillräckligt noga, för mitt blev inte likadant.
Jag fick bara en krispig yta under riset - inte upp på sidorna.
Kan det ha med kastrullen att göra..? Jag måste be Minoo visa igen.  :)
 
Min ugnslåda blev inte heller lika bra som Minoos, men det var ju mitt första försök och mina kära matgäster tyckte att det var gott, så jag är nöjd ändå.  :D 
 
Till efterrätt gjorde jag en iransk efterrätt, som heter ferni, men jag ändrade receptet lite -- bl.a. smaksatte jag den med saffran. Till desserten serverade jag lingon och röda vinbär, som jag hade kokat ihop med lite strösocker. :) 
 
Här är några bilder: 
 
Botten av kastrullen är täckt av olja, och lite av det förkokta riset har blandats med naturell yoghurt och saffran lagts där. 
 
Sen fyller man på med resten av riset och bökar upp olje-yoghurt-saffran blandningen lite på kanterna, så att det kan bilda den goda krispiga skorpan runt riset. 
 
På med locket, som lindats in i en handduk. Hög värme tills oljan smattrar där inne. Då sänker man värmen och låter kastrullen stå i ca 1 timme.  :D 
 
 
 
 
Det var ungefär så här jag hade tänkt att ristimbalen skulle bli. Det här är en bild av en av Minoos risrätter, men just den här var inte med saffran-yoghurtblandningen. 
Jag hade i alla fall tänkt att mitt saffransris skulle bli så här fint, med en krispig yta över nästan hela.
Riktigt så blev alltså inte den här första gången. Jag fick bara en krispig "pannkaka" i botten av mitt ris, så det blev inte fint alls, när jag skulle lägga upp det.
Men jag ger inte upp efter bara ett försök, så nästa gång kanske det blir ett foto av mitt eget resultat.  :D 
 
Och det här är en bild av Minoos vackra ugnslåda. Min blev inte alls lika tjusig, för jag hade inte samma ingredienser. 
"Man tager vad man haver" tänkte jag och provade med det jag hade hemma -- alltså, kyckling, röd lök, körsbärstomater och tre olika paprikafärger -- och det gick ju hyfsat. Smaken blev det ju inget fel på. Tyvärr, glömde jag fotografera. :D 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0