Strålande Stenstansdagar i varm brittsommarsol

I för årstid och månad alldeles otrolig brittsommarvärme och strålande sol, firade Sundsvall för 5:e året de härliga Stenstansdagarna.
Det fantastiska vädret gjorde, att det var alldeles ovanligt många människor, som passade på att njuta av både Stenstansdagarnas utbud, trevligt mingel och glass, fika, mat o dryck på uteserveringarna.
 
Jag, Märta, Majre och mina föräldrar gjorde sällskap ner till detta strålande och "fullmatade" Sundsvallsarrangemang för folk av alla åldrar, sorter och smakriktningar.
 
 
Vi började med att flanera från Fisktorget, där vi hade tur och lyckades hitta en parkering, upp längs Esplanadens utställning av lokala konstnärer.
Jag säger bara WOW vilken massa begåvade konstnärstalanger vi har i Sundsvall!!!
Vi var sååå imponerade av all denna vackra, läckra och fantastiska konst.
 
Pappsen och lilla gumman höll sig i skuggan, för oj vilken varm och solig dag det var!!
 
 
Sen drog vi oss över till det som är en av mina absoluta favoritplatser i Stenstan -- den lummigt sköna parken Vängåvan med den stora, vackra och gröna fontänen. Jag tröttnar aldrig på den!
 
Vet du inte riktigt vad jag menar? Har du kanske aldrig kikat närmare på parken eller fontänen?
Ge då dig själv en stund, att sitta ned på en bänk inne i Vängåvan! Lyssna till fontänens sköna porlande. Se på dess vackra utformning och detaljrika utsmyckning.
Men innan du gör det -- läs först lite om hur vår unika och vackra stadspark kom till, och vad de olika utsmyckningarna i fontänen symboliserar. Parken och fontänen har en såväl vacker och berörande, som fascinerande och intressant historia.
Jag är tämligen säker på att du kommer att bli lika tagen som jag.
 
Här är ett par länkar:
1. Vängåvan och kvinnans plats i konsten
2. Vängåvans bakgrund och historia enl. Wikipedia
 
 
 
Hela Vängåvan var fylld av flanerande, småpratande människor, men pappsen och Märta hittade en skuggig plats på fontänens kant, bredvid en bekant, som jag i skrivande stund, tyvärr glömt namnet på.
 
 
Mamsen och jag köade till ett stånd, där man fick smaka på läskedrycker från gångna dar.
 
 
- Hehehe, va' i allsindar, finns den här nu? Ha'ru smakat Guldus nån gång? undrar pappa. Märta smakar eftertänksamt och undrar om den inte fanns, då hon var liten, för hon känner vagt igen den.
 
 
 
Lillgumman sov djupt och skönt i vagnen. När man ser henne ligga utan ytterkläder eller filt, kan man knappt fatta, att vi kommit en bra bit in i september -- temperaturen är ju mer än 20 grader i skuggan, vilket är normalt under svensk högsommar (oftast i juli), men sannerligen inte i höstmånaden september.
 
 
 
När stumpan vaknade fick hon lufta lite, innan hon fick på sig en ny, torr o skön blöja.
 
Att vara "plastinbakad" i en våt blöja är sannerligen inte behagligt (i synnerhet inte i högsommarvärme), och Maire är lite "prinsessan på ärten", när det gäller sånt -- hon säger nämligen till rejält, då hon kissat. En sund o klok liten tjej, alltså!   :D
 
 
Vi mötte jättemånga släktingar, vänner och bekanta, och hade det såå trevligt!
Då vi blev lite trötta, hungriga och törstiga, satte vi oss på en bänk i skuggan vid Taxi och mumsade på nyfriterade jättegoda vårrullar med Sweet Chilisås och drack fräsch, nymixad och iskall fruktsmoothie.
Såå jättemysigt, gott och trevligt!!
 
 
 
På väg till Vängåvan, för att se lindanserskan, råkade vi hitta den här fantastiske violinisten i korsningen Esplanaden-Storgatan.
Det visade sig att vi från denna punkt också såg lindanserskan, så vi stannade kvar där ute i skuggan och fick sålunda njuta av även fiolmusiken.
 
Vi stod där i  ca 30 minuter och bara njöööt! Han spelade allt från rytmiska polskor, gånglåtar, marscher och valser, till komplicerade klassiska stycken och vackra modernare tongångar. Inga noter -- nej, allt memorerat och utantill. Mycket imponerande och sååå skickligt!! Dessutom en mycket ödmjuk, artig och pratglad man.
 
Hela denna tid satt lilla Majre på min arm och liksom dansade i takt -- så länge han spelade, släppte hon honom inte med blicken för en sekund, och hela tiden fäktade hon med armarna och sprattlade med benen. Hon drog många fascinerade åskådare, ska jag säga. Folk stannade och stod länge och log o tittade på, hur hon hängde med i alla musikens rytmer och tongångar.
 
Men en sån här liten tjej blir såklart trött och vi hade stått där länge, så på bilden har hon kroknat i min famn och fått sin napp.    :o)
 
 
 
Här följer lite kuriosa om den mycket duktige violinisten:
 
Denne skicklige musiker är den man, som i augusti skrev ett öppet brev till Stenstansborna, för att be dessa om ursäkt för sitt ideella och "störande" gatumusicerande -- han hade nämligen fått irriterade blickar och t.o.m. klagomål från en närboende kvinna, som "inte orkade höra mer".
 
Jag minns hur jag med förfäran och skam läste hans brev i ST. Hur var/är det möjligt, att mänskor i Sundsvall beter sig så? Jag skämdes oerhört å dessas vägnar och mitt hjärta värkte för hur sårad han måtte ha blivit -- jag skrev sålunda raskt en urskuldande kommentar till hans insändarbrev.
 
Det kändes gott , att igår få träffa honom IRL (in real life) och samtala med honom om detta.
 
Så här löd hans insändarbrev:
 

Jag ber Sundsvallsborna i Stenstan om ursäkt. Jag har stått på gågatan i närheten av de stora bankerna och spelat gatumusik i två veckor i slutet av juli och början på augusti.

Min ambition var att sprida glädje och försöka få upp mungiporna på folk, som råkade befinna sig i närheten. Jag valde låtar som: Idas sommarvisa, Den blomstertid nu kommer, Fattig bonddräng, BAO:s låtar och ett åttiotal andra för att omväxlingen skulle bli så stor som möjligt.

Jag varvade mellan fiol och olika flöjter. Jag spelade mellan 12 och 15 för att störa så lite som möjligt.

Det är tillåtet att spela gatumusik i Sundsvall till skillnad mot många andra städer i Sverige. Jag har kontrollerat hos polisen.

Jag samlade in pengar, så att jag kunde köpa en lunch, en glass och kanske något annat som kunde köpas på Stenstan.

Jag blev tidigt medveten om att folk inte var intresserade av det jag höll på med. 95 procent passerade utan en blick. Fem procent gav pengar varav hälften var turister.

Jag fick mycket positivt gensvar från tillresta besökande och någon enstaka Sundsvallsbo.

Jag gladde en och annan -  framför allt blev jag glad över att jag kunde liva upp vardagen för några handikappade ungdomar. De öste på, skrattade och dansade efter förmåga.

Initiativet var mitt. Ingen kommun eller företagarorganisation stod bakom mig. Det är enbart mig ni ska vara irriterade på.

Jag ville prova något nytt och liva upp Stenstan. Jag ville se mig själv som ett alternativ till killen som står och drar i ett dragspel utanför Ica. Han spelar en förkortad variant av Idas Sommarvisa, i moll, och hela tiden.

Jag trodde att fler människor skulle märka skillnaden. Tyvärr.

Det är tråkigt att klimatet mellan människor i Sundsvall är så hårt och tufft. Jag har svårt att se att vi kan åstadkomma något positivt i Stenstan, när det är människorna man måste ändra på, och det går ju inte.

Droppen kom när en kvinna lämnade fram en lapp där det stod: Gå och spela någon annanstans, jag bor här och jag orkar inte höra mer.

Då inser jag direkt att jag förmodligen har trampat på många tår, och det ber jag uppriktigt om ursäkt för. Jag var inte medveten om att man kan reta folk med att vara positiv.

Jag har lärt mig något nytt och utgår från det framöver.

 

Riksspelmannen

 

 

Jag skrev följande i min kommentar:

 

Bäste Riksspelmannen,


Det gör mig beklämd, att läsa om hur ditt ideella musicerande bemötts.

Ett så fint, generöst och trevligt initiativ, borde istället ha berömts och uppmuntrats.
Jag skäms å den lapplämnande personens vägnar. Så förfärande skamligt, egotrippat och fegt agerat.

Vill man bo i en stadskärna, så får man acceptera allt från störande trafikljud till nattlig rockmusik.

En stads centrum måste få vara levande och erbjuda besökande inspirerande happenings.

Vill man ha lugn omkring sig, så får man flytta till ett lugnt bostadsområde.
Jag är en av de förbipasserande, som nickat glatt uppskattande till dig, då jag passerat, för ditt spelande är en av de saker, som gjort vårt vackra Sundsvall alldeles extra härligt denna sommar.

Håller tummarna att du fortsätter spela för oss!

 

 

Flera andra skrev liknande kommentarer och mååånga "gillade" det vi skrivit.

Jag hoppas innerligt, att violinisten försöker glömma det han utsattes för och fortsätter att förgylla vår fina stadskärna med sitt härligt medryckande musicerande.

 
 
 
Efter många härliga, soliga och trevliga timmar i Stenstan, var det slutligen dags att vända hemåt.
 
En sååå underbar och skön dag!! Den ska jag minnas och laddas av lääänge!!

Kommentarer
Postat av: Mathias&Rebecca

Fina bilder :)

Svar: Tusen tack för de berömmande orden! :DJag vill lyfta fram och berätta om sånt som är bra och fint med vår stad! :o)
Åsa E Melander

2013-09-11 @ 09:38:06
URL: http://twoplusone.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0