Heffners lever

Härligt!!!  :D
 
I Dagbladet idag kan vi läsa om det planerade byggandet i området Heffners -- och inte en enda gång nämns styggelsen "Norra Kajen" i artikeltexten.
Sååå härligt glädjande!! Detta unika, men hoppingivande, halmstrå griper jag direkt tag i!!
Heder o vördnad till Patricia Svensson, som skrivit artikeln!! Må hon fortsätta på samma glädjande och historiebevarande sätt!   :D
 
 
Alla områden heter ju nånting kryptiskt i kommunens papper, men heter ju något helt annat när man pratar om det.
T ex kan det ju i papperen stå Plösen eller Filla (oftast tillsammans med en sifferkod, som anger vilken av fastigheterna i det avsedda området), fast områdena, när man pratar om dem, benämns med områdesnamnen Bydalen och övre Bosvedjan.
Ingen pratar ju om dessa områden med de namn, som de har i kommunens papper, eller hur?
Jag menar, ingen säger väl  "Jag bor i Plösen"  när man vill berätta att man bor i en viss del av Bydalen.
 
 
(Foto: Sundsvalls kommuns hemsida)
 
Precis så är det såklart också med det planerade område, som fått arbetsnamnet Solhöjden, och som kommer att byggas i en del av det område, som heter Heffners.
 
I kommunens papper benämns det alltså "Solhöjden", fast området under de senaste 200 åren i både folkmun och i verkligheten heter Heffners. Till er, som lurats att tro något annat (d.v.s. "Norra Kajen") kan jag säga:
Varför tror du att det vackra gamla huset, som ligger mitt i det gult inringade området heter just Heffners herrgård ?
Ja, just det -- för att det byggdes och ägdes av Heffners sågverk, och dessutom ligger i området Heffners.  :D
 
 
Nu ska Heffners vackert soliga backar bebyggas och jag hoppas, ber och tror att Per Fredrik Heffners tjusiga herrgård kommer att bevaras, som ett vackert och välrestaurerat minnesmonument över Sundsvalls vagga. Jag instämmer helt i Nils Johan Tjärnlunds ord:
 

Det är min och mångas kraftfulla önskan att Heffners herrgård skall bevaras av många olika skäl, vilka redogörs för nedan. Jag yrkar att det införs tvingande bestämmelser för herrgårdens bevarande i den detaljplan som sedermera kommer att antas av Sundsvalls kommunfullmäktige.

 
 
(Foto: Dagbladet)
 
Mycket nedslående är dock, att man inte brytt sig ett dugg om att anpassa de planerade husen, så att de knyter an till Heffners herrgård och Stenstan -- vår vackra stadskärna.
Husen på skissen ser ju ut precis som vilka vanliga skokartonger som helst. Tråkiga, fula och helt utan kreativ eftertanke.
 
Men som sagt: journalistiska texter som Patricia Svenssons, som utesluter bolags- och arbetsnamnet Norra Kajen, applåderas och välkomnas varmt!!!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0