Det destruktiva tidshattandet

(Bild lånad från Andromeda)
 
ÄÄÄÄÄÄNTLIGEN reagerar någon "på högre nivå" mot den förfärliga tidsomställningen!!
 
Ja, jag menar den här timmen, som vi höst och vår vrider fram och tillbaka våra klockor, och skapar oreda i mångas naturliga inre klockor.
 
Forskning visar, att tidsomställningar medför ökade risker för vår hälsa -- bl.a. ökar hjärtinfarkterna.
 
Men det är inte bara vår hälsa, utan också annat, som påverkas negativt av detta hattande med dygnsrytmen. T ex kossor som väntar på mjölkning och utfodring, småbarn som inte förstår tidsomställningen, äldre som är inställda på en viss dygnsrytm, all teknik som inte hänger med i tidsomställningarna och därmed skapar frustration och problem... ja, listan är sååå lång, men jag stannar där, för ni vet säkert vad jag menar ändå. 
 
I Ryssland  kommer man från och med i höst, att sluta ställa om sina klockor -- man ska sålunda hädanefter bara ha sommartid.
Presidenten tror att beslutet kommer att ha en positiv inverkan på medborgarna, eftersom ändringar i tiden framkallar stress och hälsoproblem.
 
 
 
Dagbladet idag berättar om att Centerpartiets riksdagsledamot Annika Qarlsson vill få bort tidsomställningen. Hon och en partikollega fick ifjol avslag på sin motion om detta -- det här styrs, enligt avslagsmotiveringen, inte av oss, utan av EU.
 
 
Så här rapporterar Dagbladet/TT:
 

"Kritiserad tidsomställning

EU-beslut

 

Nu råder vintertid - i natt ställdes klockorna tillbaka.

 

Tidsomställningen vår och höst uppfattas som jobbig av många. Vissa hävdar till och med att den tar livet av folk. Men att hoppa av tidkarusellen är svårt. Det är EU som bestämmer att vi ska ställa tillbaka klockan.

 

Dagisbarn som ska väckas en timme tidigare ena gången. Äldre som ligger hungriga på boenden och väntar på sin frukost andra gången. Mjölkbönder vars kor råmar missnöjt. Och forskning som visar att den här timmens hoppande fram och tillbaka mellan sommartid och normaltid orsakar stresspåslag som på kort sikt ökar risken för hjärtinfarkter och på lång sikt allmänt försämrar vår hälsa - med stora samhällskostnader som följd.

 

- Ta bort omställningen, säger riksdagsledamoten Annika Qarlsson (C).

 

Men det är lättare sagt än gjort. Det är nämligen inte vi själva som bestämmer över tiden utan EU. Så länge andra EU-länder inte ändrar uppfattning är motståndarna till tidsomställningen rökta.

 

Det är den något yviga tolkningen av avslaget som Annika Qarlsson och en partikollega förra året fick på en motion i ärendet. I avslagstexten stod i själva verket att frågan är reglerad på gemenskapsnivå och att den är samordnad med övriga europeiska länder.

 

Ställer vi oss utanför nuvarande ordning anses det bli problem bland annat med att samordna kommunikationssektorn med våra grannländer. Tåg-, färje- och flygtrafiken påverkas. De negativa hälsoeffekterna avfärdades.

 

Annika Qarlsson köper inte argumenten.

 

- EU bestämmer för att vi låter dem göra det. Så som jag tolkar det har vi en möjlighet att säga att hälsokonsekvenserna är för stora, att för många människor får problem, och att vi tycker att det väger tyngre än samordning."
 
 
 
 
Rönen om tidsomställningarna och dessas påverkan på vår hälsa, har varit många, och hittills har jag inte funnit nåt enda, som varit positivt eller som har talat för sommar/vintertid.
Här är ett par av alla dessa:
 
Karolinska Institutet rapporterade t.ex. redan 2008 i ett pressmeddelande, hur tidsomställningarna påverkar hälsan negativt.
 
 
 

"Tidsomställning påverkar

risken för hjärtinfarkt

 

[PRESSMEDDELANDE 2008-10-30]

Omställningen till sommartid sista söndagen i mars varje år ökar risken för hjärtinfarkt under den efterföljande veckan. I gengäld medför återgången till vintertid en riskminskning, som dock är mindre.

Det visar en ny svensk studie publicerad i den ansedda medicinska tidskriften New England Journal of Medicine.

 

Forskarna vid Karolinska Institutet har undersökt hur antalet hjärtinfarkter i Sverige har varierat vid sommar- och vintertidsomställningar sedan 1987.

Resultaten visar att antalet hjärtinfarkter i genomsnitt ökar med cirka fem procent under den första veckan efter omställningen till sommartid."

 
 
 
SVT:s nyhetssida rapporterade 2010, att forskare sa:
 
- Avskaffa vintertiden!
 

"Vår hälsa, både fysisk och psykisk, skulle förbättras kraftigt om vi hade sommartid året om.
Det skriver hälso- och klimatexperten Mayer Hillman vid University of Westminster i den ansedda tidskriften British Medical Journal.

(Publicerad 29 oktober 2010 - 06:31)

 

Om vi behåller sommartid året om får vi fler ljusa timmar på eftermiddagarna, då vi kan vara fysiskt aktiva, argumenterar Hillman.

 

I dag är det väl känt, att om vi motionerar och rör oss minst en halvtimme per dag, mår vi mycket bättre och minskar risken för olika sjukdomar. Att vara ute i dagsljus är dessutom mycket viktigt för vår mentala hälsa.

 

Men de korta vinterdagarna gör att vi upplever, att vi inte hinner med motion och promenader lika mycket som under sommarhalvåret, och när vi dessutom ställer om till vintertid och flyttar tillbaka klockan, försvinner ju dagsljuset ännu tidigare.

 

300 timmar mer per år
Mayer Hillman hänvisar till att många vetenskapliga studier visar, att människor känner sig lyckligare, mer energiska och är mindre sjuka under de längre och ljusare sommardagarna. Under vintermånaderna däremot försämras både hälsa och humör.

 

Skulle vi behålla sommartiden året om, ger det oss ungefär 300 timmar extra dagsljus per vuxen och år, och 200 extra timmar för barnen, som lägger sig tidigare, har Mayer Hillman räknat ut.

 

- Att inte ställa om till vintertid är en effektiv, praktiskt och märkvärdigt enkel åtgärd för att ge oss mer tid för fysisk aktivitet, propagerar Mayer Hillman.

Få saker kan så enkelt - och helt utan kostnad - förbättra hälsan hos nästan hela befolkningen, menar han.

 

Bodil Appelquist"

 
 
 
Tanken var, när sommartid infördes – i Sverige 1980 – att det skulle spara energi, gynna folkhälsan och förbättra trafiksäkerheten.
Frågan är om något av dessa syften egentligen uppnåtts?
 
Så här skriver Karl Sigfrid, M, på SvD Opinion:
 
"Flera länder har genomfört studier kring sambandet mellan sommartid och energiförbrukning.
 
Är det så att ytterligare en soltimme på eftermiddagen minskar behovet av belysning och därmed elektricitet?
USA:s infrastrukturdepartement kom 1975 fram till, att sommartiden mätt under en tvåmånadersperiod, innebar en marginell energibesparing på en procent, medan det amerikanska handelsdepartementet ett år senare, fann att energianvändningen inte minskat alls.
 
Mer nutida forskning från Japan och Australien har visat ungefär samma sak. I varmare länder kan energiförbrukningen rentav öka till följd av tidsomställningen, eftersom fler soltimmar på eftermiddagen innebär ett större behov av luftkonditionering.
 

Det tycks vara sant att trafikolyckorna blir färre, genom att det är ljust längre på kvällarna.
Å andra sidan vet vi, att mängden trafikolyckor ökar de första dagarna, efter att sommartid har införts. Det beror på, att människors inarbetade dygnsrytm tillfälligt rubbas, när de förlorar en timmes sömn. Vi får fler trötta människor på vägarna, vilket är en trafikfara.

 

Hälsan då? Innebär ytterligare en timmes eftermiddagssol, att vi rör oss mer och blir friskare? Det är svårt att hitta studier, som visar det.

De senaste åren, har dessutom människors sömnmönster tillskrivits allt större betydelse, och en relativt ny svensk studie visar, att antalet hjärtinfarkter ökar, när inarbetade sömnvanor rubbas.

 

Sammanfattningsvis kan man säga att vinsterna med sommartid och vintertid, är svåra att påvisa. De återkommande omställningskostnaderna, är däremot högst konkreta. Det mesta talar alltså för att sommartiden bör avskaffas, helst genom internationella överenskommelser. Sverige skulle här kunna ta initiativet.

 

KARL SIGFRID (M)

riksdagsledamot"

 
 
 
 
Ja, det verkar inte finnas mycket, som talar för detta hattande mellan sommar- och vintertid. 
Själv har jag jättesvårt att ställa om. Det är samma eländiga pärs varenda höst och vår.
 
Jag har ända från start tyckt, att detta är vanvett och har inte trott ett dugg på argumenten, som säger att vi ska må bättre och nyttja vårt dygn bättre i och med tidsomställningarna. Nej, jag har hela tiden varit övertygad om, att detta har nåt med pengar att göra -- att det måste ligga nån slags förväntad ekonomisk vinning i detta. Frågan är bara hur väl de tycker att detta fallit ut?
 
Nu protesterar Centerpartiets Annika Qarlsson och försöker vinna gehör för alla negativa effekter av detta EU-påbud, och det gläder mig enormt!
Måtte fler sunda mänskor ställa sig bakom detta och stödja vårt uttåg ur detta destruktiva och skadliga tidshattande!!!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0