Falska eller gamla 50-lappar och 1000-kronorssedlar

 
 
 
 
 
 Läser i Dagbladet, att alla gamla 50-lappar och 1000-kronorssedlar, som saknar folieband, ska bytas ut mot nya sedlar. Detta ska vara genomfört före årsskiftet 2013-14.
 
Hur detta då gå till, då bankerna ju faktiskt slutat med kontanthantering???
Jo, sedlarna kommer att skiftas i takt med att de kommer in via handeln.
Man lägger alltså över ansvaret på handlarna, som under pressad julhandel ska hinna kolla, att de sedlar, som folk betalar med, verkligen är äkta. De falska sedlar de får in, får de nämligen ingen ersättning för -- den kostnaden får handlaren själv stå för.
 
Totalt ska sedlar till ett värde om 60 miljarder bytas ut. Och detta ska handlarna sköta, trots att ansvaret för sedelbytet egentligen inte är deras. Och de negativa konsekvenserna får de också bära.
Känns verkligen helt galet, tycker jag.
 
En liten extra knorr ger den artikelns tipsruta med information från Sveriges Riksbank.
Där får vi veta hur vi kan se, ifall en sedel är äkta eller inte.
Bland annat står där att:
 
Foliebandet innehåller ett hologram (tredimensionell bild), som bland annat visar sedelns valör och en ros på 50-kronorssedeln och ett skepp på 1000-kronorssedeln.
 
Men det är ju de gamla 50-lapparna och 1000-kronorssedlarna i omlopp, som ska bytas ut just för att de saknar folieband.
Sålunda kan varken vi eller handlarna se, ifall sedeln är falsk eller bara gammal.
Och ändå får handlarna stå kostnaden för de falska sedlar de får in.
Weird, eller hur?
 

Kommentarer
Postat av: Millan

Helt otroligt! Det är sjukt att det allt som oftast är de små (mindre företag, vanligt folk) som ska rätta till de storas misstag eller springa deras ärenden. Det var ju från början riksbanken som fixade dessa lappar som är lätta att förfalska och också de som ville byta ut dem, då tycker jag att de själva får fixa det utan att det ska kosta handlarna en spänn.

Svar: Javisst är det så, Millan! Ordet "bank" betyder ju: förvaringsplats, förråd, företag som fått regeringens tillstånd att bedriva bank- och finansieringsrörelse, d.v.s. lånar ut pengar, sysslar med värdepapper etc"
Att ett sådant företag väljer bort en grundläggande del av det, som är deras affärsidé och funktion, är anmärkningsvärt. De borde verkligen inte ha den möjligheten. Regeringen borde kunna säga nej till ett sådant beslut från bankernas sida.
Åsa E Melander

2013-07-02 @ 22:04:01
URL: http://kamomillans.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0