Nyponbröd - grovt, gott o hälsosamt
Mitt mumsigt grova nyponbröd är toppen att ha färdigskivat i frysen.
Man tar fram så mycket man vill ha, rostar och avnjuter det. :D
Med den här satsen blir det två stora limpor, som jag gräddar bredvid varandra i en långpanna.
Det är inte LCHF, men ändå så pass lite mjöl (och kolhydrater) att det funkar för mig, min mage och mina leder.
Jag bakar alltid på måfå och av vad jag råkar ha hemma, så recepten blir lite "på en höft", men jag gillar att inte behöva vara slaviskt bunden till nåt som står på ett papper.
Att baka ska vara en skön, njutbar upplevelse och snäll mot hushållskassan, tycker jag.
Jag provar och känner mig fram med de ingredienser jag råkar ha hemma och ser bara till så att degen blir lagom konsistens -- jag är dock försiktig med att tillsätta alltför mycket mjöl och låter den hellre bli lite för lös i bunken, för det åtgärdar man sedan lätt vid utbakningen på bänken.
Ibland blir det lyckat, ibland mindre lyckat... och när bakresultatet blir finemang, delar jag förstås med mig av både brödet och receptet.
Ungefär det här behöver du alltså, för att göra mitt nyponbröd:
- ca 250 g = en halv påse nyponskalmjöl
(luktar himmelskt och innehåller mängder av c-vitamin) - 3 dl fullkornsvetemjöl av bra sort
- 1 dl havregryn av bra sort
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl solrosfrö
- 2 dl krossat linfrö
- 1 dl pumpafrön
- 1 dryg msk salt
- 1 msk honung
- en halv påse brödkryddor
- 2 påsar torrjäst eller två paket jäst
- 3 ägg
- en liten förpackning Keso
- 3 msk olja
- 1 dl naturell yoghurt, gräddfil eller filmjölk
- drygt 1 dl gojibär eller hackade torkade aprikoser, fikon eller plommon
- ca en halv liter varmt vatten (temperatur avgörs av vilken typ av jäst du använder)
- Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
- Tillsätt de "blöta" ingredienserna.
- Blanda med assistent i minst fem minuter (gärna mer) på hög fart.
- Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk i bunken.
- Häll ut den rätt lösa och klistriga degen på bakbordet och dela den i två delar.
- Knåda degbitarna i vetemjöl och forma två långa och rätt smala limpor (hela långpannans längd), som läggs på bakplåtspapper i en långpanna.
- Skåra med vass kniv tvärs över limpornas ryggar, så spricker de inte vid gräddningen.
- Låt jäsa i minst 1 timme under bakduk.
- Grädda mitt i ugnen i 50 minuter.
- Ta ut och lägg på galler.
- Pensla eller spraya med vatten och strö lite salt över bröden.
- Täck med bakdukar och låt vila tills bröden svalnat lite.
- Skiva och frys! Eller varför inte avnjuta dem på en gång? :D
Kommentarer
Trackback