Mina saffransgifflar

Nu är årets Saffransgifflar gjorda!!
Mumsiga, vackra och väldoftande blev de såklart!   :D
 
Nu låter det som att jag är nån proffsbagare, men nejdå!!!
Mina gifflar är jättelätta att göra!!!
 
Vill du prova, så följ instruktioner och bilder här nedan:
 
Gör degen på samma sätt som du gör en vanlig vetebullsdeg -- alltså inga konstigheter alls.
Men använd bara 25 dl av vetemjölet, och spara resten till när du ska baka ut gifflarna.
Degen ska vara lösare än vanlig bulldeg, så oroa dig inte över att den känns lös i konsistensen.
Ju lösare deg du har, desto saftigare och fluffigare blir dina gifflar.
 
 
 
4 påsar saffran till 1 liter vätska är lagom, tycker jag. 
 
 
... och 2 förpackningar Kesella. Tyvärr finns inte laktosfri Kesella, så jag får använda de "vanliga".
 
 
Jag stöter mitt saffran tillsammans med några sockerbitar.
 
 
 
Under tiden smälter jag smöret på svag värme.
 
 
... och sen häller jag i mjölken, och låter den bli lite mer än fingervarm. Den ska kännas lite het mot lillfingret, eftersom jag använder torrjäst och denna kräver en aning varmare degvätska, än färsk jäst.
 
 
Innan jag häller i degvätskan i bunken, rör jag ihop Kesellan, äggen, saffransockret, saltet och strösockret. 
 
Därefter fyller jag på med hälften av vetemjölet, så att den varma degvätskan inte kommer i kontakt med äggen, för det blir inte så lyckat... ägg stelnar/koagulerar av värme. 
 
Sen häller jag nästan all den varma degvätskan över mjölet. Men jag sparar lite, som jag använder till att "skölja ur" morteln, så att jag får med precis all saffran ner i degbunken.
 
 
Sen häller jag på det sista av mjölet, som jag blandat med 2 påsar torrjäst, och så kör jag igång maskinen.
 
Jag låter maskinen jobba i cirka 5 minuter, så att degen blir väl blandad och lite segtrådig.
 
 
Därefter är det dags att låta degen vila och förbereda för utbaket.
 
 
Degen får jäsa under en värmande bakduk.
 
 
Under tiden som degen jäser, passar du på att riva mandelmassan och blanda ihop den med det rumsvarma smöret.
 
 
Jag brukar använda elvisp, för då går det lättare och snabbare att få ihop
mandelmassa-smör-blandningen till en jämn gröt.
 
 
När degen börjar att "lyfta" bakduken av bunken, är det dags att börja baka ut.
 
 
Kavla ut till en stor platta.
 
Sporra eller skär sedan ett snitt, så att du får två långa bitar. Dela sedan in dessa i trekanter.
Det är inte särskilt noga hur trekanterna ser ut, för det syns inte sedan, när du rullar ihop dem.
 
 
Lägg en rejäl klick mandelmassesmör på varje trekant.
 
 
Vik in hörnen så att de omfamnar fyllningen.
 
 
Rulla ihop giffeln.
 
 
Lägg den på plåten med den lilla skarven/fliken neråt.
 
 
Vispa ihop två rumsvarma ägg i en skål.
 
 
Pensla gifflarna med ägg, så blir de vackert gyllengula när du gräddar dem.
 
 
När dina gifflar ser ut så här, är de färdigjästa och det är dags att stoppa in dem i ugnen.
Jag brukar grädda i 225 grader, för det tycker jag är lagom. Om man har hetare ugn, är det lätt att de blir ogräddade inuti, fast de ser färdiga ut utanpå.
 
 
Passa dina gifflar noga, för det går fort att grädda saffransbröd.
Det är så luftigt och fluffigt, så det tar inte många minuter att få dem färdiga.
 
 
Avnjut dina gifflar med ett stort glas mjölk eller julmust, eller en kopp riktigt gott te eller kaffe.  :D
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0