Nytt hot mot svenska mjölkbönder

Jag skrev i juli ett blogginlägg under rubriken
"Jag blir så lycklig, då jag hamnar bakom ett jordbruksfordon".
 
Jag lät också publicera texten som insändare i våra lokala tidningar.
 
Den handlade om min oro över att våra svenska jordbruk och gårdar läggs ned i så förfärande rask takt, att vi om 25 år inte kommer att ha en enda kvar -- om vi inte gör något för att förändra detta, vill säga.
Upprörande och skrämmande, eller hur?
 
Det som upprör och skrämmer mig allra mest är emellertid, att vi alla kan göra något -- för alla kan bidra med en liten del, och alla kan vi kan påverka genom att, på olika sätt, visa var vi står i frågan om våra svenska gårdar -- och ändå rycker gemene man på axlarna och menar att "det där får väl nån annan göra nåt åt, för vad kan väl jag göra?".
 
Några sa också till mig, att jag ropade varg för ingenting -- man menade att våra svenska bönder har det gott, att de är lata och gnälliga o bara ville roffa åt sig mer pengar.
Jisses amandus, säger jag bara...! Sånt okunnigt trams orkar jag inte ens bemöta -- jag skulle inte ens veta var jag skulle börja.
 
 
Idag skriver ST om en sak inom just precis det ämne jag tog upp -- d.v.s. hotet mot våra mjölkbönder.
 
Så ni ser, jag ropar inte alls varg i onödan. Våra svenska gårdar ÄR faktiskt hotade!!!
 
Läs artikeln här nedan eller på st.nu.
 

 
Från vänster Emil Bruneryd, före detta mjölkbonde i Töva, Jörgen Berglund (M), kommunstyrelsens ordförande, Jenny Gradin, styrelsen LRF, Peder Björk (S), oppositionsråd och Thure Eriksson, ordförande LRF Västernorrland i samspråk.

Fotograf: Jan-Arne Bäckström

 

Nytt hot mot mjölkbönder

För fem år sedan fanns det 80 mjölkbönder i Medelpad. I dag finns det 35. Nu oroas LRF för mjölkböndernas existens i länet om regeringen tar det utredningsförslag som ligger angående förändrade stöd.
 

Under tisdagskvällen var företrädare från olika lokala partier i Sundsvall inbjudna för att få ta del av förslaget. Bakgrunden är den lägre avgift som Sverige ska betala till EU. Det innebär att stödet till jordbruket kommer att minska enligt utredningsförslaget.

 

För jordbrukarna i Medelpad handlar det om totalt 16 miljoner årligen. Det är bland annat stöd till odling, mjölkproduktion, vallodling, startstöd till nya unga jordbrukare, utbildningsbidrag med mera.

 

Det är stöd som betalas ut genom det som kallas pelare två. Även pelare ett får mindre pengar, där stödet betalas ut för jordbrukets arealyta. Från LRF anser man att man borde flytta över 500 miljoner från pelare ett till pelare två.

 

Då skulle stödet för produktionen finnas kvar, säger Thure Eriksson, ordförande för LRF Västernorrland.

 

Samtidigt så är djurlagarna hårdare i Sverige och LRF ställer frågan vilken nytta djurskyddet i Sverige gör om djuren ska leva utomlands. Sällskapet besökte Emil Bruneryds gård i Töva. En mjölkproducent som gav upp för ett år sedan. Inkomsterna räckte inte för att klara utgifterna.

 

Nu hoppas LRF att de lokala politikerna ska påverka sina partier i riksdagen. Nästa vecka väntas beslutet komma. Både oppositionsrådet Peder Björk (S) och kommunstyrelsens ordförande Jörgen Berglund (M) var eniga om att det är viktigt att rädda den nationella livsmedelsproduktionen.

 

Jan-Arne Bäckström

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0