Åsas laktosfria lågkolhydrat-påhitte-lax-Lasagne

Alla, som känner mig väl, vet att bland det allra värsta jag vet är traditionell Lasagne.
Jag upplever nämligen Lasagne som en kletig, smetig, konsistenslös och kladdig rätt, som lämnar en äcklig geggamojakänsla i munnen. Smaken är förvisso fantastiskt god, men konsistensen -- nä, usch, fy och blääääh! Samma sak med Moussaka!
Då flickorna bodde hemma brukade jag göra dem till lags med  "Falsk Lasagne" på spagetti eller Tagliatelle, men samtidigt göra en ren och okladdig pastarätt till mig själv.
Riktig Lasagne har jag, vad jag kan minnas, gjort vid endast ett par tillfällen i livet -- verkligen inte en rätt jag gillar, alltså.
 
Nu slumpade det sig så, att jag för en tid sedan jäktade runt inne på Ica Maxi och fick då en ingivelse, att köpa lite färsk pasta - något som jag oerhört sällan gör, eftersom jag äter så lite mjölmat som möjligt.
Utan att egentligen tänka mig för, försåg jag mig med pastadiskens erbjudanden och kom sålunda hem med 2 paket Tagliatelle (i och för sig inte så ovanligt eller anmärkningsvärt) och 2 paket färska Lasagneplattor, vilket jag, mig veterligen, aldrig någonsin tidigare köpt.
 
Genom detta hugskott, råkade jag sålunda ha, något så ovanligt som, färska Lasagneplattor i min frys. En, visade det sig, lycklig slump, som blev upphovet till en ny och mycket god maträtt:
Åsas laktosfria lågkolhydrat-påhitte-lax-Lasagne.
Rätten är laktosfri och innehåller förhållandevis lite kolhydrater, eftersom det är väldigt få pastaplattor och väldigt mycket lax och grönsaker. Sett till måltidsinnehållet blir det alltså mycket få kolhydrater per portion.
 
 
 
Det här använde jag och så här gjorde jag:
 
(Obs! Räcker för ca 6 - 7 personer)
 
 
2 pkt färska Lasagneplattor
 
Sås:
1 burk kokosmjölk
1 - 2 dl laktosfri grädde av valfri fetthalt
2 dl laktosfri 3 %-ig mjölk
1/2 - 1 förpackning Smetana  (laktosfri fet form av Creme Fraiche)
1,5 - 2 fiskbuljongtärningar (efter smak)
1 riven vitlöksklyfta
saften av 1/2 pressad citron
lite chilipulver
 
Fyllning mellan Lasagneplattorna:
1/2 sida laxfilé skuren i kuber
1 burk laktosfri Keso
färdigskivad ost av valfri sort (jag använde Gouda)
1/2 finhackad gul lök
8 - 10 grovhackade färska tomater -- helst Söråkers, som är extra smakrika!
små frysta broccolibuketter
2 morötter som jag hyvlat i tunna skivor med potatisskalaren
citronpeppar efter tycke o smak
 
 
Gör så här:
 
1. Koka upp kokosmjölk, grädde, Smetana, mjölk, fiskbuljongtärning, vitlöken, citronsaften och chilipulvret till en tunn rinnig sås.
 
2. Smörj en stor ugnsform med smör eller kokosfett.
 
3. Lägg i ett lager Lasagneplattor.
 
4. Fördela fyllning (lax, ostskivor, Keso och grönsaker) över plattorna.
 
5. Häll sås över och täck med ett nytt lager plattor.
 
6. Varva tills endast ett lager plattor återstår.
 
7. Avsluta med sås och ost.
 
8. Gratinera i 200 - 225 grader i cirka 25 minuter eller tills osten ovanpå blivit gyllenbrunt krispig.
(Lax blir fort genomstekt och pastaplattorna tar bara några få minute, så det är klart då såsen dragit/kokat in lite i plattorna och osten ovanpå blivit frasig.)
 
9. Servera med en god sallad och ett glas rött eller ett ljust öl.
 
Obs! Jag har inte glömt salt, om du tror det! Osten och fiskbuljongtärningarna gör att det blir alldeles perfekt sälta i rätten, så vad du gör: SALTA INTE! för då blir din Lasagne oätligt salt!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0