Åsas smarriga yoghurtpanacotta med fruktbärtopping


.

Yoghurtpanacotta med bär- och fruktsallad




Yoghurt
– välj själv hur mycket, vilken smak, söt- och fetthalt. Jag brukar använda vanilj, eftersom vi gillar det och jag brukar boosta den med lite vaniljpulver. Om det är fest och jag vill lyxa till det lite, så tillsätter jag också ca 1 dl grädde – vilken fetthalt det är spelar ingen roll, jag bara tar det jag har hemma. Ofta skvätter jag också i lite lime eller citron – sån som man köper på flaska, du vet.

Blötlägg gelatinblad eller gelatinpulver – mängden anpassar du efter hur mycket yoghurt du använder. Bruksanvisning finns på gelatinförpackningen.

Värm yoghurten till lite mer än ljummet i en kastrull.

Värm/smält gelatinet så att det smälter och blir rinnigt. Lättast är att värma vatten i tekokaren och hälla över i en skål, som man sätter ned muggen med gelatinet i. Då smälter gelatinet jättesnabbt.

Rör ihop det rinniga gelatinet med den ljumma yoghurten. Vispa runt rejält så att allt blandar sig.
Häll upp i en stor skål, i portionsskålar eller i vackra vinglas och låt stå i kylen ett par timmar.



Då panacottan stelnat, skedar jag över en blandning av frukt och bär - gör så här:

Oftast tinar jag hallon och blandar med hackade jordgubbar, nektariner, blodgrape eller apelsiner. Jag tar liksom bara det jag har hemma.
Om jag vill lyxa blandar jag ned passionsfrukt i detta – det blir otroligt gott.

Frukt- och bärblandningen brukar jag göra medan panacottan stelnar och sen låta den stå och safta till sig.
När panacottan stelnat ordentligt skedar jag över blandningen och ställer tillbaka alltihop i kylen. Där får det stå tills det är dags att servera.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0