Nu när jag är 50, är jag äntligen vuxen då...?
Förunderligt hur tiden rullar iväg, utan att man liksom märker det...
Vips är man 50 och det utan att man känner sig ett dugg annorlunda, än när man var 40...
eller 30 för den delen.
Jag kände mig lika ovuxen då som nu. Jag har inte förändrats ett dugg och är samtidigt en helt annan person.
Jag är i många avseenden mycket yngre nu, än för tio år sen. Knäppt, men så är det! Då var jag mycket mindre stark till både kropp och själ. Idag är jag lugnare, klokare, starkare, friskare än jag nånsin varit, mer vältränad, och full av härlig nyfikenhet och energi. :o)
Här är Sundsvalls Tidnings 50-årsreportage
Åsa Melander är teckenspråksläraren som bara älskar att vara i klassrummet. Nu fyller hon 50 år.
Åsa Melander har alltid vetat att hon vill jobba med händerna och vara nära andra människor. Som teckenspråkslärare hittade hon ett sätt att kombinera de båda drömmarna. Möt 50-årsjubilaren som stortrivs i skolmiljö.
– Klassrumsluften är mitt livselixir, säger hon.
Åsa Melander är teckenspråksentusiasten, som älskar att vistas i skolan när hon inte tränar seniorer med tuffa fyspass. Nu fyller hon 50 år och firar med en släktfest.
Fotograf: Tobias Welander
Åsas uppväxt var allt annat än ordinär. Hennes familj bodde på Rönnlunda gård och där fanns alla möjliga djur - till och med påfåglar.
– Det var som i Emil i Lönneberga. Vi hade kokerska, dräng och piga, säger hon.
Släkten är stor och det fanns alltid någon att vända sig till hemma på gården. Dessutom är händigheten ett släktdrag, något som har märkts på senare tid. Åsa köpte en lägenhet som var helt inrökt och totalrenoverade den på egen hand med assistans av sin pappa och bror. De har dragit el, kaklat och lagt golv och resultatet är en ljus och harmonisk lägenhet med enstaka detaljer i färg.
Åsa har undervisat i teckenspråk, svenska och engelska. Karriären började med en tolkutbildning där hon hittade grundbulten till sin syn på hur man ska lära ut ett ämne.
– När man undervisar i teckenspråk måste man vara visuell och göra bort sig lite för att eleverna också ska våga ta ut rörelserna, berättar hon.
Just nu jobbar hon inte som lärare, men hon håller kontakten med flera av sina gamla elever. Dagarna är fyllda av olika uppdrag och aktiviteter. Bland annat leder hon en seniorgrupp på Helex som hon aldrig i livet skulle vilja släppa ifrån sig, är sekreterare i Centerpartiets kretsstyrelse i Västernorrland och sitter som ersättare i kyrkofullmäktige i Sköns församling.
– Jag är kristen, men det är svårt att balansera mot tanken om synd. Jag tror att man bara kan synda i hjärtat om man vill någon illa, säger hon.
Tanken om människans godhet är viktig för Åsa och nästa inredningsprojekt blir ett Gandhicitat på väggen.
– "Be the change in the world you want to see". Det är väldigt mycket "jag", säger hon.
Och här är DAGBLADETs 50-årsreportage
"För få kvinnor i min ålder syns"
”Varför får man inte vara den vackra blommande människa som man är på insidan”.
Det är dagens 50-årsjubilar, Åsa E Melander, som ställer sig den frågan som ett inlägg i debatten om dagens skönhetsideal.
Åsa är en tjej med högburet huvud och starkt rättvisepatos som aldrig har hukat för sanningen.
Hycklar inte
– Jag är brutalt uppriktig och har aldrig haft förmågan att hyckla, säger hon och berättar att hon som instruktör på Helex de senaste sex åren har kämpat för att, med sig själv som redskap, förändra det kvinnliga idealet.
– Man måste inte vara trådsmal med ”deffade” muskler för att vara okej. Nej, upp till kamp för normala kvinnor, säger Åsa, som själv försöker sätta värde på att våga ge mer uttryck för den person hon är på insidan.
Åsa har under sina yrkesår haft ett flertal olika arbeten, som kontorsbiträde, maskingravör, butiksbiträde, fritisledare och vårdbiträde, men hon har även varit studiecirkelledare och hon är utbildad teckentolk.
Lärde sig teckenspråk
– Det började i och med en granne som var cp-skadad. För att kunna kommunicera med henne behövde jag lära mig teckenspråk, säger Åsa, som började studera på ABF. Hon fortsatte sedan sina studier vid Västanviks folkhögskola i Leksand, som är de dövas egen folkhögskola.
Under några år, fram till 1991, var Åsa också körledare för en lite speciell kör.
– Det började med att jag satte mig ned och översatte svenska låtar till teckenspråk och så startade jag en teckenkör som jag drev i sex år, säger Åsa och förklarar att projektet syftade till att vara ett brobygge mellan hörande och döva.
Under de senaste åren har Åsa undervisat på högstadiet och gymnasiet som språklärare i svenska, engelska, men även i teckenspråk.
Förutom att hon ett par gånger i veckan extraknäcker som instruktör på Helex, så ägnar hon sig också åt politik.
Politiskt engagerad
– Jag är bl.a. kyrkopolitiker och det här är min andra mandatperiod i Skön, säger Åsa, som även sitter med i arbetsutskottet för Centern och som sekreterare i Sundsvallskretsens styrelse.
Självklart har även de tre barnen en stor betydelse i hennes liv.
– De har vuxit upp med en mamma, mormor och morfar, säger Åsa, som själv står sina föräldrar väldigt nära.
– Jag har världens allra bästa föräldrar, säger hon.
– Jag och pappa har renoverat hela min lägenhet, säger hon och konstaterar att hon alltid har haft mycket och sprudlande energi.
I stället för en stor 50-årsbaluns i dag så kommer Åsa i stället att dra ihop en släktträff den kommande lördagen på Träffpunkten i Bosvedjan, där hon är bosatt.
Jubilaren har också hittat på en liten överraskning till besökarna.
– Jag ska försöka sätta ihop ett litet bildspel, säger Åsa hemlighetsfullt.
____________________________________________________
Det är lite läskigt att läsa texter om sig själv, som man inte själv fått utforma eller korrigera, men det är väl bara att vänja sig, antar jag... Jag tycker, trots att det finns saker jag skulle velat ha annorlunda eller helt tagit bort, att reportagen är positivt laddade och visar en klok, dynamisk och glad person -- alltså mig!
Stort GRATTIS på din dag
Kram
Pia
Tusen tack, Pia, för grattishälsningen!!
Jättekul att du kikar in på min blogg emellanåt! :o)
Hör ni det nu tjejer? Ät!! Ni småflickor som går runt som pinnar :)
Maskingravör lät ovanligt för dig =) Vad gjorde du då?
Annars är det kul att läsa och veta mer om fina Åsa :)
Kram!
Hihi, jaa du Jesper -- du ser att din "gamla" fröken har flera strängar på sin lyra. Jag jobbade som maskingravör på en guldsmedsaffär här i stan, men det var för evinnerliga tider sedan, då jag var så gammal som du är nu. :o)
Tycker att reportagen var otroligt bra skrivna men vill framför allt tacka för en otrooooooligt bra fixad släktfest! Det ska va du Åsa för att få ihop nåt så bra=).
Kramar Linda
Åh, tusen tack för de berömmande orden!! De värmer! Kul att ni uppskattade festen!! Men glöm inte att det är gästerna som, med sin positiva inställning, gör en fest lyckad och trevlig.
Jag fick mitt livs allra första "Dagens ros" idag -- av familjen Näslund för just släktens "Sällskapsresa". Det kändes verkligen både överraskande o roligt att, över frukostkaffet, få syn på sitt eget namn i så positiva sammanhang. Urgulligt och omtänksamt gjort av Gun att ordna en annons så där!