Lille Davids seger över den jättelike GoliatJag - den lilla människan - vann idag en stor seger över a-kassekolossen AEA!!  :o)

På inrådan av en klok och kunnig vän i Centern, tog jag igår på nytt kontakt med AEA, trots att jag blivit anmodad att invänta deras handläggning och beslut.
Med artig, men myndig stämma krävde jag att få bli kopplad till min handläggares överordnande --- och det funkade!
Istället för att, som tidigare, fastna i växeln och bli vägrad att få prata med annan handläggare än min egen, kopplades jag nu raskt vidare till en mycket artig och belevad man, som är chef över a-kassehandläggarna.
Denne lyssnade tålmodigt, ställde några frågor och sa sedan att han omedelbart skulle kika på mitt ärende och återkomma till mig inom en timme. Inga 2-4 veckors väntetid, vilket jag fått acceptera tidigare -- nej, här var det omedelbar handläggning. Han höll dessutom vad han lovat och ringde upp efter 45 minuter. Han hade emellertid inget besked, utan ringde för att låta mig veta, att han behövde få prata med min handläggare och även läsa alla handlingar. Han skulle ringa mig före klockan nio i morse med ett besked....... och det gjorde han också.
Klockan 8:10 imorse ringde han och beskedet var följande:

 - Mina två timmar i veckan klassas som bisyssla -- alla andra bedömningar är och var felaktiga.

 - AEA kommer att återbetala de dagar man helt felaktigt dragit av.

 - Han kommer att föra samtal med min a-kassehandläggare om hennes sätt att bemöta AEA:s medlemmar.


Jag började nästan gråta igen -- men denna gång inte av kall och bottenlös förtvivlan, utan av en märklig blandning av lättnad och indignation.
Lättnad över att allt löst sig, att jag slipper återbetalningskravet, att jag åter tillåts jobba på gymmet och att jag nu slipper oroa mig mer....
Indignation över hur mycket den hemska a-kassemänskan förstört!! Alla dessa månader av väntan, brist på pengar, oro, sömnlöshet och magont. Alla dessa långa och många månaders fattigdom, under vilka jag inte kunnat unna mig det minsta lilla nöje -- ingen bio, inga pubbesök, ingen sushi, inga klädköp, en förjäklig julhelg och ständigt halvtom kyl utan möjlighet att handla med gott samvete. När det gäller pengar, hör det till sak att jag sedan augusti 2009 lyckats få blott tre utbetalningar från AEA -- resterande veckor ligger på is hos dem. Hårresande, eller hur? 
Hur i allsindar har a-kassehandläggaren tänkt att jag skulle överleva?? Vilka medel skulle jag använda till att betala hyra och övriga räkningar? Eller har hon ens ägnat det en tanke???? Nej, jag skulle inte tro det -- för henne är jag blott ett papper på hennes skrivbord, en fil i hennes dator. Ett kryss här, ett klick där och så läggs ärendet på is i avvaktan på komplettering och begäran om fler ifyllda blanketter från min arbetsgivare och mig, ... för henne är jag bara "jobb". Hon tänker inte, ser inte, individen bakom personnumret och ärendet... och konsekvenserna av den många, många veckor långa handläggningen drabbar mig som individ hårt och obevekligt.
Jag hoppas ärligt att mänskan blir degraderad till arkivarbete, utan kontakt med andra människor än sina kollegor!! Låter jag bitter eller hämndgirig? Tja, det är möjligt, men då bjuder jag på det, för arbetslösa människor har det tillräckligt svårt, utan att behöva konfronteras med såna som hon. Det hon utsatt mig för är oförlåtligt!!

Nu har i alla fall min situation löst sig och för det är jag innerligt lättad och glad!!
Tack käre gode Gud för att jag slipper uthärda mer av det helvete, som jag levt i de senaste sex månaderna.
Nu kan jag andas ut... nu kan jag leva.


(Denna seger kommer att glädja arbetslösa gruppträningsinstruktörer över hela Sverige, för nu finns ett prejudicerande fall för dem att hänvisa till -- även om det inte gått genom nån domstol och det inte finns nåt domslut, så kan de använda mitt fall som exempel och argument, för att få sina bisysslor korrekt bedömda.)Kommentarer
Postat av: Tomas P

Underbart, Åsa!

2010-03-17 @ 00:31:30
URL: http://lopec.blogspot.com
Postat av: Mamsen

Tusen varma tack, Tomas!!

Lättnaden är otrolig --- omöjlig att beskriva.

Nu kan jag åter lyfta blicken och se framåt - uppåt!! :o)

2010-03-17 @ 08:35:22
URL: http://asaemelander.blogg.se/
Postat av: Jesper

Inte för att vara dum eller eftersmart eller nåt mot dig, men det är ju ganska känt att man ska gå till chefen för något när något krisar.Så sa dom på Oprah show iallfall ^^ =) gällande telefonräkningar då men det borde tillämpas överallt.

2010-03-17 @ 11:49:49
Postat av: Märta-Li

Här har du receptet lilla mor :)Men jag använder ju Smetana, Zucchini och 8 klyftor vitlök :)http://www.tasteline.com/recept/tzatzikiPuss!

2010-03-17 @ 21:37:37
URL: http://martali.blogg.se/
Postat av: Mamsen

Mjo, så är det nog, Jesper, men när en handläggare säger att man ska avvakta tills man fått beslutet och först då överklaga om man är missnöjd med det, ja då gör man det... i alla fall gör jag det. Och jag tror tyvärr att de allra flesta gör det...

I helgen kommer en artikel i ST, som beskriver a-kassans taskiga handläggning av mitt ärende. Kanske kan det bli en väckarklocka till andra, och uppmuntra dem att också ta tag i sina dryga handläggare. För jag tror att många, liksom jag, får sina ärenden fel bedömda.Märtis -- tusen tack för receptet!!! Jag käkar tzatziki och stinker vitlök så det står härliga till!!! Men jag har ju ingen jag ska pusses med, så det gör ju mindre. ;o)

2010-03-18 @ 09:59:17
URL: http://asaemelander.blogg.se/
Postat av: Pia

Grattis Åsa :)Som jag brukar säga "efter regn kommer solsken"

2010-03-18 @ 11:36:30
Postat av: Mamsen

Jajamensan, Pia!! Så rätt så. ;o)

2010-03-19 @ 00:25:50
URL: http://asaemelander.blogg.se/
Postat av: sara andersson

Hej Åsa. Stort Grattis till upprättelsen! Det var hoppfullt och stärkande att se den lilla människan få rätt mot ett helt galet system!! Jag skulle gärna vilja visa artikeln i tidningen för en kollega med liknande problem men kan nu inte hitta igen den. Vilken tidning, datum & rubrik var det? Har sökt på både st & dagbladets sökfunktion utan resultat. Kram kram Sara

2010-03-25 @ 09:19:58
Postat av: Mamsen

Hejsan Sara! Kul att du kikar in här på min blogg!Jag har också sökt artikeln i ST, eftersom instruktörskollegor i Luleå har samma problem som jag hade. Tyvärr verkar den inte ha publicerats på nättidningen. Varför vet jag inte.. Det hade kanske varit bra om den publicerats där också, för då hade fler kunnat läsa den, men samtidigt är jag lite tacksam över att den inte blivit det, för då slipper jag läsa elaka människors kommentarer.

Det är ju långt ifrån alla som ger vänligt bifall -- nätet är fullt av... tja, du fattar.Jag kan scanna artikeln och skicka till dig, om jag får din mailadress. :o)Jag måste dock få rätta dig på en viktig punkt:Det är absolut inte fel på regeringens nya regler -- nej, det är a-kassans sätt att tolka och tillämpa dem, och faktiskt oftast bara enstaka handläggares skruvade behov av att få jäklas med den enskilda människan.

I mitt fall har en högt uppsatt a-kasseansvarig uttalat sig och hon uttrycker bestörtning/förvåning över den enskilde handläggarens märkliga bedömning och beslut. Hon menar att detta verkligen inte stämmer mot regelverket och hon förstår inte handläggaren alls.

Även ansvarig på arbetsdepartementet har uttalat sig till min förmån och menar att detta verkligen INTE är intentionen med reglerna -- så som min handläggare tolkat och tillämpat dem, ska de INTE användas. Regelverket är dessutom tämligen tydligt och lättbegripligt, varför handläggarens agerande framstår som ännu mer skruvat.

Regeringen har velat få bort missbruket av deltidsstämplingen -- inte jaga individer som vill jobba.Hör gärna av dig med en mailadress, så ska jag scanna artikeln. :o)

2010-03-25 @ 11:02:59
URL: http://asaemelander.blogg.se/
Postat av: sara andersson

Jamen tack tack gör gärna det.san.015@hotmail.com

2010-03-25 @ 11:10:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0