Hur det var...?

Jo, det ska jag tala om! Idag har varit en mycket intressant, lärorik och trevlig dag.  :o)
Många var de som talade och debatterade -- det var 90 (jag upprepar: 90!) inlägg i den allmänpolitiska debatten, som tog flera timmar. Långdraget, men som sagt, mycket mycket intressant.  
Själv satt jag på besökarsoffan hela långa dagen -- jag lyssnade och iakttog, lärde och begrundade, tog till mig och förkastade, ömsom förfasade mig och kände varm stolthet.

Några saker, som väl egentligen kanske inte har särskilt mycket med partipolitik eller ideologi att göra (eller har det?), dröjer sig kvar i mina tankar... 
Sverigedemokraterna har verkligen inte visat folkhyfs eller kunskap, någon enda gång jag hört dem i talarstolen -- varken idag eller vid tidigare fullmäktigesammanträden. De visar lågvattennivån varenda gång och förnekar sig inte. De är, kort sagt, precis så ohyfsade, egocentrerade och trångsynta som deras politik anger. När deras representant idag klev upp i talarstolen, inledde han med att vara raljerande, anklagande och hånfull -- och det var verkligen helt opåkallat, för ingen hade ens nämnt dem eller deras politik, så det fanns liksom inget att reagera på.  
Nu var emellertid Sverigedemokraternas representant inte den enda jag reagerade på... det fanns faktiskt några till, som drog ned debattnivån till snudd på pajkastningsnivå.
(Och merparten av dem var sossar... Signifikativt, skulle min storebror säga... själv har jag svårt att kategorisera, men...)
I dessa politikers debattinlägg var tonen och ordvalet så himla trist... T ex en kvinnlig socialdemokratisk talare - hon var helt förfärlig i sitt framförande! Så onödigt aggressiv, hånfull och nedlåtande -- hon var rakt upp och ned oförskämd i sina kommentarer och anklagelser. Osnyggt och lågt, tyckte jag. Hon hade inte ens hyfs nog att tacka för sig, utan klev efter varenda otrevligt debattinlägg, utan ett ord bara ned ur talarstolen. Den hon attackerade höll emellertid stilen och svarade artigt och välartikulerat på hennes elakheter. 
Varför man väljer att, med dylikt beteende, solka ned en i övrigt intressant debatt i ett demokratiskt forum, går över mitt förstånd. Varken hon eller Sverigedemokraterna var utsatta för några påhopp eller trakasserier, ingenting de behövde känna sig hotade eller utsatta av... och ändå - ändå! - väljer de att bete sig som ouppfostrade tölpar, snarare än de folkvalda representanter de faktiskt är. Vad de sa eller vad de ville förmedla, har jag ingen aning om och jag tvivlar, ärligt talat, på att jag var den enda som inte uppfattade det. Det sätt, på vilket de förmedlade sitt budskap, dränkte totalt allt innehåll, vilket är synd ifall det de sa, nu faktiskt innehöll något klokt eller värdefullt. Det både märkliga och sorgliga var, att de helt utan urskiljning verbalt gav sig på vänliga, fridsamma personer, som inte utmanat dem eller på minsta sätt gjort sig förtjänta av det oförskämda tilltalet. 
En annan flitig talare hade förvisso också en lätt nedlåtande ton, med "klappa-på-huvudet-attityd" och "lilla-gumman-ton", men det var ljusår ifrån de två tidigare nämnda -- det går inte ens att jämföra på samma dag! Den talaren var nämligen i övrigt välartikulerad, insatt, påläst och kompetent -- det var bara "lilla-gummandet" som förstörde de annars välformulerade inläggen. Man får hoppas att personens partikamrater tipsar om, hur detta förtar innehållet i annars väl genomtänkta debattinlägg...  
Min egen gruppledare var förstås också upp i talarstolen flera gånger och som vanligt var jag mycket stolt över honom. Han låter sig inte lockas in i nån pajkastningsdebatt och tänker innan han talar, det han säger har substans och stil. Kort sagt: Han är en mycket bra ledare för vårt parti!  

Jag har också en liten och anspråkslös, men dock, reflektion av dagens politiska innehåll... Bägge blocken har goda talare, duktiga politiker och i mångt och mycket samma åsikter och värderingar; alla vill väl för Sundsvalls invånare. Det är bara tillvägagångssätten som skiljer sig åt... vi har liksom olika sätt att nå mer eller mindre samma mål. I vissa detaljer kan jag också känna att det andra blockets talare hade rätt, trots att det de sa gick emot mitt eget blocks politik. Men så tycker jag att det måste få vara. Den som förväntar sig att politiken ska vara svart eller vit, bör nog tänka om. Det handlar inte om "de onda" och "de goda", om diametrala motsatser, för i många stora delar är vi faktiskt på samma sida. Alla vägar är faktiskt tänkta att bära till Rom, bara på lite olika sätt.

Om man nu bortser ifrån de trista saker jag nämnde i början av inlägget, har alltså morgonens gruppmöte och dagens långa kommunfullmäktigesammanträde varit kanon!! 
Sammantaget har dagen verkligen varit jättebra!!   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0