Katt-trappa

 

Projekt 'Katt-trappa' kom igång efter flera veckors funderande kring olika varianter på lösning.
Kruxet har varit att få till en stabil och årstidssäker trappa, som varken tar HSB:s mark i anspråk eller skämmer så mycket att grannar reagerar. 
 
Jag hade en tanke på en enkel och 'lagom' lösning, men den låg, visade det sig, rätt långt ifrån dotterns grundidé, som jag var tveksam till om jag skulle klara att bygga. Man är ju liksom ingen snickare.  ;)
Vi enades om en variant som låg lite mitt emellan våra olika idéer. 
 
Som vanligt var det svårt att hitta en dag, då vi var lediga samtidigt och vädret var gynnsamt för trappbygge. Det fick bli så att jag byggde en dag, då jag hade möjlighet -- tyvärr jobbade hon den dagen, så hon kunde inte vara med, men det var inget att göra åt. 
 
Men... när jag stod på plats med allt byggmaterial och alla verktyg, så kände jag mig plötsligt väldigt snickarkunnig. Plötsligt kände jag att jag kanske ändå skulle klara, att bygga trappan ungefär så som hennes första idé. Fylld av tillförsikt och utrustad med pappsens skruvdragare skred jag till verket.  
 
Regnet strilade ner och rabatten utanför balkongen var hur geggig som helst - den lutar dessutom nedåt i en skarp vinkel. Blöt jord och utförslut är förstås ingen bra kombo. 
Men... mittemot finns en jättefin stenlagd uteplats, så jag valde att stå där och jobba.
Helt perfekt!!  :D  
 
 
 
Ja, ni ser själva vilka dåliga förutsättningar det var för att stå vid själva balkongen och jobba.
Den stenlagda uteplatsen var guld värd. Torr, plan och bekväm med en mur att ställa ifrån sig saker på. 
 
 
Här var själva trappan färdig och skulle sättas fast med byglar över räcket och strävor mot betongkonsollen under balkongen. 
 
 
Här hade jag fått upp trappan. Därefter gick jag på insidan och gjorde en likadan trapp där - fast såklart avsevärt mindre.
De bägge trapporna är fastsatta i varandra och har gummerade strävor - detta för att minimera risken för både stöld och vibrationer, vars ljud skulle kunna upplevas som störande av grannarna. 
 
Blomsterspaljén på insidan räcket är kvarlämnad av föregående ägare. Den ska förstås inte sitta kvar, för det är ju där kissarna ska gå in o ut på sin trappa. 
 
 
En enkel och billig konstruktion tillverkad av ströläkt (som man får gratis), två tryckimpregnerade brädor, två gummerade hakar, två hålförsedda byglar och lite trallskruv.
Kanske inte världens snyggaste eller mest fackmannamässiga utförande, men det är en funktionell katt-trappa för en mycket ringa penning.  :D 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0