Projekt "Altan" etapp 1 - check!

NU ni, är projekt "Altan" äntligen igång!!
Etapp 1 (= rivningen av den gamla) kan nu bockas av som "klar"!  :D
 
Detta projekt borde förstås ha klarats av redan den första våren jag bodde här, men då var jag i sluttampen på ett vikariat, nationella prov skulle rättas, betyg sättas och terminen skulle summeras för överlämning till den ordinarie läraren. Jag hade helt enkelt varken tid eller ork, och därefter har det av två olika skäl bara inte blivit av:
 
1. Andra projekt, som vi i släkt o familj bedömt haft högre prioritet och då har vi alla varit engagerade o upptagna i dessa.
 
2. Brist på pengar.
 
 
Men NU ska det alltså äntligen bli av! NU ska mitt Bäckebo få en ny o fin altan!
 
 
 
Jag inledde med att tömma altanen och riva räcket.
Det låter väl som ett snabbt och enkelt litet jobb, eller hur?
Nejdå, tro mig, det tog en hel del tid i anspråk och var ett rätt svettigt jobb -- dels för att möbler, grill o.dyl måste göras rena, baxas in och beredas plats nånstans inne i lägenheten, dels för att jag inte kunde hitta min kofot och att riva detta med blott en hammare kändes tämligen utsiktslöst... (men jag lyckades!!!)
 
 
 
Tja, ni ser o förstår att tömningen av altanen tog lite tid, för altanmöbler är mer skrymmande än man tänker sig och min lägenhet är liten --- det krävdes sålunda en del omdisponering av saker och utrymme.  :o)
 
 
 
 
Efter en hel del brytande och bändande, ryckande och slitande, fick jag slutligen loss det gamla altanräcket. Mycket tungt och bängligt var det, men jag lyckades!! Och det utan kofot!!!!  :D
 
 
 
Som ni ser, har den gamla altanen legat direkt på backen. Inte någon särskilt bra eller hållbar lösning...
 
 
 
 
Fukt, mögel, myror, tvestjärtar och andra djur har som synes trivts o mått prima.
 
 
 
Här en närstudie av vad myror kan åstadkomma, när de trivs och får husera fritt. *ryyys*
Min nya altan ska definitivt byggas en bra bit ovan mark!!
 
 
 
Eftersom jag har källarförråden under min lägenhet, så sitter ett ventilationsdon på väggen, där jag ska sätta bärlinan till min nya altan. Jag ska sålunda kapa ur bärlinan och innersta altanbrädan, så att luften kan strömma fritt in o ut i källaren.
 
 
 
Strax före lunch kom två hjälpsamma, varmhjärtade och arbetssugna sötisar.
Det var Ida och bästisen Acke, med släpvagn och en monstersåg.
 
Plötsligt gick allt så himla fort, att jag inte ens hann ta några bilder.
VIPS var altanen nerkapad i bitar och bortforslad --- dels till tippen, dels upp Ziris till uteplats.
 
 
 
 
Den låga sluttande delen mellan min och grannens altan, måste förstås också bytas ut, för den är, som synes, helt genomrutten. Eftersom jag ändå ska köpa virke, så har jag tagit på mig att fixa detta.
 
 
 
 
Att ta bort denna visade sig dock mer komplicerat än jag trott, för grannens altanräcke var inte fästat bara i mellandelen, utan också i mitt altanräcke --- och det med torx! Nån sån mejsel har förstås inte jag. Detta dilemma löste dock en förbipasserande gentleman från grannhuset, genom att hämta o låna mig sin skruvdragare. Såå snällt och såå guld värt!! 
För att grannens räcke inte ska rämna och falla ut, under tyngden från blomsterlådorna, gav jag det ett provisoriskt stöd, som får sitta tills nästa vecka, då en ny fin mellandel ska byggas.
 
 
 
 
Just detta med själva rivningen har jag gruvat mig ENORMT för, eftersom jag tänkt att det kommer att vara jättetungt, svårt och ta evinnerligt lång tid.
 
- Nejdå, det går skitfort! Acke är jätteduktig och han har en monstersåg!! har Ida framhärdat, men jag har inte trott henne. Altanen var både skruvad och spikad, och skallarna hade krypit ner i träet, så att det var omöjligt att komma åt dem. Det kändes defintivt inte som nåt som skulle gå lätt eller snabbt.
 
Men jag hade helt fel!! Acke var verkligen både jättestark och jätteduktig, och hans såg var verkligen rena miraklet!!
 
Ida var hur modig som helst och lät glatt Acke lära henne att använda den vildsinta sågen -- hon kapade både skruvar och balkar så det stod härliga till.
 
Dessutom körde dessa darlings också iväg till tippen med resterna av den gamla altanen, och forslade den "friska" halvan av den upp till Ziri, där den ska få tjänstgöra som altan. En instant-altan-lösning, som dels är gratis, dels snabb o bekväm.  :D
 
 
Tusen varma tack, bästa Ida o Acke, för ENORMT fin hjälp!!  :D  <3
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0