Projekt "Altan" etapp 4 -- check!

Idag torsdag har vädret varit helt perfekt för utomhussnickeri i söderläge.
Precis lagom varmt, mulet och inget svettigt solsken.
 
Vi har hunnit JÄTTELÅNGT!! Kvar är nu  bara räcket, trallen och insynsskyddet med porten i, men det får bli på söndag eller måndag, för nu ska vi ha några sociala vilodagar. Vi behöver alla ta igen oss lite, för man blir ledbruten av tunga lyft, obekväma arbetsställningar och ovant långa o fysiskt ansträngande arbetsdagar. Mina kära medhjälpare behöver dessutom få ägna den utlovat soliga helgen till annat än altanbygge.
 
Scrolla neråt och följ torsdagens arbete på bilderna:
 
Stolparna ska vara absolut lodräta och pappa ställer in deras positioner med vattpasset...
 
 
... och det är noga med graderna och centimetrarna, så att det inte blir snett någonstans, för då "kalvar allt iväg".
 
 
Under stolpar, ändträ och stödpunkter skjuter jag in en liten bit tjärpapp.
Här har jag lagt ut färdiga bitar, så att karlarna kan placera bärlinans stödben på den.
 
 
 
Vi gör små mysiga fikastunder lite nu o då, för törstiga och på fastande mage bygger man sällan särskilt bra --- då är det lätt att man tappar fokus och gör misstag.
Kära mor ordnar fika, värmer mat, dukar o diskar, samtidigt som hon passar lillebrors barn. Guld värt!!!
 
- Kolla, nu kommer Lars-Erik! säger Olof och lilla Elin blir stjärnögd, för Lars-Erik står verkligt  högt i kurs.  ;)
 
 
 
Lars-Erik innebär en mycket välkommen och kunnig hjälp.  :D
Jag skyndar in efter ett glas saft, så att han får lite fika först.
 
 
Här har alla åsar/spikbalkar lagts på plats, för att måttas i rätta längder.
De ska alla bli i samma längd som den kortare.
 
Vi mäter noggrant och ritar ut rätt längder och vinklar...
 
 
Därefter tar vi ur dem ur balkskorna och kapar dem till exakta längder.
 
 
Lillebror skruvar flinkt fast dem allihop, sedan vi kollat med en lina längs yttre kanten, att samtliga verkligen blev exakt lika långa. Annars hade vi fått justera detta genom att endera kapa mer eller dra ut den lite ur balkskon, för om de är olika långa, så blir det problem, då den främsta balken ska fästas i spikåsarna.
 
 
 
Nu är de alla i rätt längd och stadigt fastskruvade. Balken närmast kameran är gerad i 45 grader och kortare än de övriga, eftersom altanen ska få avskurna hörn.
 
 
 
Olof skråskruvar också samtliga spikbalkar i både yttre och mellersta bärlinan, så att de ligger helt blickstilla.
 
 
 
Här har det avskurna hörnet anslutits till den främre balken, och altanens "ram" är därmed nästan komplett.
 
 
 
Motsvarande delar på altanens andra sida monteras dit. 
 
 
Under tiden passar jag på att pudra Myrr och lägga på fiberduken, som ska hindra ogräset från att växa under altanen. Jag hoppas innerligt, att Myrret ska göra min altan mindre populär för myrorna, än den hittills varit.
 
 
 
Spikbalkarna fästs noggrant i den främre rambalken. Där denna skarvats, har vi satt rejäla spikplattor som stöd.
 
Det är rejält tilltagna dimensioner på både virke och tillbehör. Inget smäck, inget fusk, utan rakt igenom gediget, stabilt och påkostat!! Med karlarnas kunnande och noggranna händighet, blir det dessutom sååååå snyggt utfört!! Altanen får ett tydligt Melanderskt signum!   :D
 
Jag bor längs vältrafikerad både gata och gångväg --- altanen är sålunda i ett mycket synligt läge. Det känns viktigt, att den är en prydnad för området och göra folk sugna på att flytta hit... och denna filosofi och grundtanke tycks ha haft helt avsedd effekt, för OJ så många, som stannat till och kommit för att prata!! Samtliga har sagt sig vara mycket imponerade av vilket gediget jobb vi gör och hur otroligt snyggt det blir. Väldigt roligt för mig, såklart, som ägare av altanen, men alldeles extra positivt och inspirerande för de byggande karlarna att få höra!!
 
 
Det bortre hörnet är klart och halva altanens yta har täckts av Myrr o fiberduk.
Olof och Lars-Erik har fäst de två bortersta stolparna mot den främre balken och spikbalkarna.
 
 
 
De kollar noga att stolparna blir absolut lodräta.
 
 
 
Det är, som sagt många, som intresserat sig för mitt altanbygge och stannat till för att titta o prata. Flera har fascinerats och förtjusats av att vi är så många, som samlats kring mitt bygge. Jag har förklarat att allihop är kära medlemmar i min härliga familj, och att vi är en tajt sådan, som ofta och gärna hjälper varandra i såna här projekt. Några äldre blev tårögt rörda, då de hörde detta, och hyllade oss, för att vi upprätthåller detta urgamla sätt att hålla samman.
 
Ofantligt lyckligt lottad är jag, som fått växa upp i den här familjen och andan, och jag har, trots att jag varit singelförälder, målmedvetet låtit mina döttrar uppleva glädjen i att få kunskap genom att delta och hjälpa till, och själva senare få stöd och hjälp i olika projekt. Jag hoppas innerligt, att de kommer att ge sina egna barn detta värdefulla och gemenskapsbefrämjande förhållningssätt! :o)
 
Här en intresserad grannherre, som bad att få ta bilder på mitt bygge, för att själv kunna göra en likadan altan i sin stuga. Självklart fick han både den här bloggadressen och tillåtelse att fotografera altanbygget så mycket han vill.
 
 
 
Här är det yttre hörnet. Till höger om detta ska det bli ett insynsskydd med en port ut mot gångvägen.
 
 
 
Härifrån ska min tjusiga altan alltså få en ingång.
 
 
 
En extrabalk ger den nödvändiga stadgan till hörnet och stolparna.
 
 
 
 
 
 
 Stolparna ställs på en kloss, då de skruvas fast. Sen tas klossen bort och stolpen är jättestadig, utan att stå på backen. De fästs med både kraftiga vinkeljärn i åsarna och franska försänkta skruvar i främre balken.
 
Altanen vilar sålunda inte på stolparna, utan på de tre bärlinorna --- en på väggen, en i mitten och en nästan längst ut --- och den yttersta halvmetern hänger i luften. Eftersom vi valt extra kraftiga dimensioner på virket, så är detta inget problem alls. Altanen är dunderstadig och hur stabil som helst.
 
Vi valde denna konstruktion av flera orsaker, men den främsta och viktigaste är, att den gamla altanen hade sina yttre stödpunkter, där min nu också har sina. Marken där är platt och stenhård efter att ha burit den gamla altanen, medan marken utanför är sluttande och består av mjuk gräsmatta o matjord. Genom att placera stödpunkterna på redan hård mark, kan jag känna mig säker på att altanen kommer att stå hyfsat stilla.
Det som möjligen kan komma att röra på sig lite, är den nya delen under vardagsrumsfönstren, för där var tidigare ett buskage, men min kära pappa har konstruerat altanen så klokt, att det ska gå tämligen lätt att öppna den och justera stödbenen.  :D
 
 
Stolparna fästs på insidan av främre balken.
 
 
Storebror Pär kollar att stolpen är rak.
 
 
Nu är nästan hela ytan täckt av fiberväven. Jag ska tynga fast den med sten och grus, så att den inte rör sig under altanen, då höstvindarna viner runt knutarna.
 
 
 
Den näst sista stolpen sätts på plats.
 
 
 
... och så checkar man att den står rakt.
 
 
Inte ens en halv centimeter tillåts den luta. Karlarna är supernoga, för det ligger stolthet och personlig heder i att göra ett riktigt bra jobb, som tål att synas i sömmarna.  :D
 
 
 
Lillebror sträcker den röda linan....
 
 
... och Pär o Lars-Erik kontrollerar noga att den ligger precis rätt mot varenda stolpe.
 
 
 
Den sista stöddelen för insynsskyddet fästs ordentligt. Stabilt ska det bli, så att inte ens höstvindarna kan rucka det. 
 
Min lägenhet är en av de mycket få i Bosvedjan, som i begynnelsen inte utrustades med insynsskydd mot gångvägen, och den har inte heller senare fått något.
Då man bor i markplan precis intill en synnerligen flitigt använd gångväg -- så som jag gör -- så är emellertid ett insynsskydd synnerligen välbehövligt. Jag kostar därför nu själv på mig ett sådant!
 
 
 
Efter visst funderande, klurande och resonerande hit o dit, väljer vi att sätta översta kjolbrädan, så att dess överkant är i liv med balkens. Detta ger många plus både utseende- och funktionsmässigt, men gör dock samtidigt att jag får avstå den typ av trallavslutning, som jag hade önskat på kortänden.
Hade vi satt kjolbrädan i höjd med trallens överkant, så hade det inte varit riktigt lika snyggt, men samtidigt haft andra positiva effekter. 
 
Svårt val... Det är lite som med gungorna och karusellerna, ni vet.. det man vinner på det ena, förlorar man på det andra...   :D
 
 
Här fästs sålunda den översta kjolbrädan...
 
 
 
... och så här ser därmed det yttre hörnet ut. Snyggt, eller hur?
 
Återstår nu att se, ifall de mycket noggranna herrarna kommer att ångra sig och flytta upp frontbrädan eller ej. De är, som sagt, mycket noga med detaljerna.  :D
 
 
 
Vi avslutar den långa effektiva arbetsdagen med en enkel, men god o mysig middag.
 
 
Innan vi körde igång altanbygget, hade jag förberett tacosrullar (tortellinibröd med en god köttfärsröra inuti) och lagt i frysen. Dessa är perfekta att gratinera och servera som en snabb o enkel måltid. En fräsch sallad, en klick gräddfil eller creme fraiche och lite salsa ger måltiden en extra touch och ett riktigt bra näringsvärde.  :D
 
 
Vyn ut genom mitt köksfönster är nu annorlunda än tidigare... annorlunda på ett ofantligt positivt sätt!!
Tidigare var det första jag såg, ett mörktbrunt, fult och sönderruttnat räcke. Med lite fantasi kan jag nu tänka mig hur fräscht snygg min nya altan kommer att bli.
 
 
 
Så här ser det ut om jag tittar åt höger ut genom mitt fönster...
 
 
... och det här är vad jag ser åt vänster.  :D
 
Jag är så ofantligt nöjd och så fantastiskt lycklig!!!  :D
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Malin

Va skoj att se bygget! Vi har själva just byggt in en spapool hemma. Kika gärna in på bilder!
Ha en fin onsdag!
/ Malin

Svar: Ja, jag tänker att jag, genom att fortlöpande dokumentera och publicera bilder på altanbygget, kanske ger inspiration, tips och hjälp till andra, som också ska bygga. Det är ju liksom synd ifall alla måste uppfinna hjulen själva och dessutom gå på alla minor själva. Kan man dra nytta o lärdom av andras erfarenheter, så är ju det lyyysande, eller hur? :DJag kikar jättegärna på bilder på ert poolbygge, men var hittar jag dem? :o)

// Åsa
Åsa E Melander

2013-07-10 @ 08:19:30
URL: http://malinedlund.blogg.se
Postat av: Malin

Precis så är det! Att hjälpa o dela med sej är bäst :)
Du hittar bilder på min blogg: malinedlund.blogg.se
Har inte lagt dem i någon kategori ännu tyvärr.. men det ska bli nån rensning bland inläggen..nån gång.
Ha en trevlig torsdag!

Svar: Kanoners! Kikar in där, då altanbygget är färdigt och allt lugnat ner sig. :D
Åsa E Melander

2013-07-11 @ 09:26:39
URL: http://malinedlund.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0