Projekt "Altan" etapp 3 - check!

Ooooiiiiih, va' de' går undan!!! :D
Jag hade trott att altanbygget skulle ta många veckor, men scrolla ner, så får du se vad långt bygget har kommit allaredan!!!
 
By the way -- vi har sett ByggMax utmärkta instruktionsfilm på youtube och modifierat det lite för att passa just min altan och mitt läge.
 Kika på filmen här:
 
 
 
 
Bästa mamsen stökar på i mitt kök och servar oss med kaffe o mat, samtidigt som hon är sällskap åt lillebrors yngsta dotter, som också följt med upp till mitt Bäckebobygge.
 
 
 
Min mamma är svår att fånga på bild, för hon rör sig ständigt.
Undrar just om det är henne jag ärvt det från..? *skratt*
 
 
Här har alla balkskor kommit på plats och mittersta bärlinan är utmärkt med pinnar.
 
 
Lillebror fäster stolpskorna på stolparna, innan de ställs på plats. Det är nämligen noga att man lämnar ett litet tomrum längst nere i skon, så att stolpen inte står med ändträet i fukt och väta.
 
 
Balken ligger provisoriskt upplagd, för att få rätt höjd och vinkel på den yttersta bärlinan.
Med den röda linan mäts att höjd, längd och vinklar blir de rätta.
 
 
Min förra altan var ihopbyggd med både insynsskyddet och grannens altan. Detta var en opraktisk lösning, som gjorde det onödigt svårt att t ex byta ut insynsskyddet eller justera altanen, ifall den skulle ha satt sig eller skjutit. Jag ska försöka utforma en lösning, som är mer flexibel.
 
 
Rejäla 95x95-stolpar har jag köpt. Inget smäck och inget som är för vekt.
Stabilt och rejält virke har jag satsat på!!
 
 
 
Vi samråder förstås med min granne, för att anslutningen mellan våra altaner ska bli till bägges fulla belåtenhet.
Eftersom jag ändå håller på att bygga, erbjuder jag mig att både ombesörja och bekosta den nya delen mellan oss. Jag har ju både hjälp, virke och verktyg på plats.  :D
 
 
Nu är balkarna i "ramen" ditsatta och mittersta bärlinan utmärkt med pinnar.
 
 
- Om jag inte sitter så tungt, utan stödjer mig på spettet, så håller det nog att sitta på, skojar pappsen.
Altanen är dunderstabil och hur stadig som helst.  :D
 
 
- Nu åker vi över till Hemmanshöjden och förbereder middan' och så kommer ni till klockan 6, säger min kära mor, svägerska och brorsdotter. Vi lovar att försöka hålla tiden och inte förlora oss i bygget. Men det är lätt att glömma tid o rum, för det är jätteroligt, även om det är tungt och man blir trött.
 
 
 
- Nu'ru börjar det ta form! ler lillebror.
 
 
De stabila balkarna är hela 45x170 och skarvade med rejäla spikplattor mitt ovanpå stödpunkten, som är extra bred och stadigt gjord av 3 stenplattor. Det här rör sig inte i första taget.
 
 
Stödben av 45x145 fästade med rejäla franska träskruvar. Innan jag klär in altanen med en kjol, ska jag skjuta in en bit tjärpapp under stödbenen, så att de inte står med ändträet direkt mot stenplattan.
 
 
Stolpskorna däremot får stå direkt på plattorna, men själva stolparna är uppdragna och fastskruvade ca 2 cm upp inne i skorna.
 
 
Herrarna är mycket noga med vinklar och centimetrar. Det ska vara absolut vinkelrätt!!
 
 
 
 
 
Skruvarna, som håller balkarna är försänkta och försedda med stadiga brickor. Annars skulle de sticka ut och vara i vägen, då jag ska fästa "kjolen" nertill på altanen.
 
 
Det största bekymret med bygget, har hittills varit det faktum, att det befintliga insynsskyddet inte satts dit vinkelrätt mot huskroppen. Det skevar iväg uppemot en decimeter, vilket gör det knöligt att få till en snygg anslutning.
Vi tänker f.ö. inte göra lustätt mellan altanen och insynsskyddet. Min altan kommer sannolikt att överleva insynsskyddet flera gånger om, och när man i framtiden vill byta skyddet mot ett nytt o fräscht, så ska detta gå att genomföra utan att måsta riva halva altanen, för att komma åt. Framförhållning och planering är viktiga saker!
 
 
Det är noga med vinkeln, då man gerar, och herrarna är petnoga med detaljerna --- något som jag förstås är mycket glad åt!!!   :D
 
 
- Det var en seeeg rackare! skojar de. Sanningen är egentligen att vi ska köpa en ny klinga till kapen.
 
 
Se så gediget, stabilt och fint det blir!!!
 
 
Hörnen ska "skäras av", så att altanen får ett mjukare utseende, och därför är den yttersta balken gerad i 45 grader.
 
 
Mycket nöjda arbetsherrar -- alltså, mina kära bröder och min älskade pappa -- i glatt samspråk.
 
Etapp 3 är avklarad och alltihop går mycket, mycket fortare än jag trott!  :D
 
 
 (Förresten -- om du ska bygga altan, så kika gärna på Byggmax mycket utmärkta instruktionsfilm på youtube! Det gjorde vi och sen modifierade vi några av detaljerna och lösningarna till omständigheter och egna önskemål.)
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0