Projekt "Altan" etapp 10 - check!

Vi tvingades abrupt avsluta gårdagens altanjobb p.g.a. störtregn och iskall blåst, så jag glömde helt att fotografera. Vi koncentrerade oss istället på att rädda kapen och verktygen undan regnet.
 
Här är några bilder tagna i efterhand, då det var en paus i ösregnet.
 
 
Här har alla staketspjälor kommit på plats, och även den 45x45-regel, som ligger på insidan spjälorna och utgör extra stöd för överliggaren.
 
 
Några av spjälorna är mindre breda än de andra, men så länge avstånden mellan dem är lika stora, så luras ögat att tro, att räcket är enhetligt utformat. 
På det här sättet blir det mindre iögonfallande, att avstånden mellan stolparna är olika.
 
 
 
 
 
 
 
 
Märta o Maire kom över, medan solen sken och det fortfarande inte regnade... och med följde också Agnes Skrufvan Karlsson, som hittade ett gott grässtrå utanför grannens altan.
 
 
Hon är så vacker, Skrufvan!  :D
 
 
 
Här har regnet drivit oss inomhus, så vi lämnade överliggarna på plats, utan att skruva fast dem.
 
 
De är alltså bara ditlagda på plats, och den yttre biten är heller inte kapad i rätt längd -- den ska också formas till, så att den ser snyggt rundad ut i kanterna.
 
 
 
Olof hjälpte oss att beräkna hur stor vinkel vi behövde kapa överliggaren i, för att grinden/porten ska gå fri när man öppnar den --- så att inte överliggaren krockar med sig själv, alltså. En lätt vinkling av snittet, gör att den går lätt att öppna och ändå sluter tätt, då den är stängd.
 
(Så är det tänkt och beräknat, men för mig, som inte är riktigt insatt i vinklar o siffror, ska det bli jättespännande att såga loss grinden från reglarna och se detta funka i verkliga livet.)
 
 
 
På gångjärnssidan har överliggaren, av samma orsak, kapats i motsatt vinkel.
 
 
Vi hann bara få dit ett av grindgångjärnen, innan stormen kom, men man får ändå en hum om hur det kommer att bli. Vi kapar inte de återstående reglarna, förrän det är dags att sätta dit gångjärnen.
 
 
Gångjärnet sätts med "spänn", så att grinden inte hänger sig så fort vi kapar reglarna och släpper den lös. D.v.s. man vinklar gångjärnsfästet lite, så att det redan är i spänn, innan den fått grindens tyngd vilande på sig. Sen böjer man med milt våld ner själva gångjärnet (den långa svarta metalldelen) och skruvar fast den på plats. Då kommer inte grinden att säcka och hänga ner sig.
 
Obs! Man måste också vara noga med att sätta gångjärnsfästena lika långt från stolpens kant.
 
 
 
Nu är det bara räckets överliggare och trappan kvar, sen är Projekt Altan slutfört. 
Och den snyggaste o mest gediget byggda altanen i norra Sundsvall har jag fått!!!  :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Millan

Det där blev ju toppenfint det! :) Bra jobbat! Hittade den här filmen på svtplay, om Madagaskar. http://www.svtplay.se/video/1343546/del-1-av-3

Svar: Javisst blev det kanoners?!! Jag är sååå nöjd och glad åt min fina altan!!! Den är en sann prydnad för området och är, hoppas jag, en ögonfröjd, som ska ge folk känslan av att "i Bosvedjan skulle jag också vilja bo". :D
Ja, jag såg i TV-tablån, att en serie om Madagaskar i 3 avsnitt skulle sändas på 1:an. Jag bad en tyst bön att de skulle sändas via Play, för jag hade ingen möjlighet att se första avsnittet. Faktum är att jag nästan inte sett nån tv alls, sen altanprojektet startades --- endera har jag slocknat som ett ljus så fort jag satt mig, eller så har jag fullt upp med för- eller efterarbete (handla, laga mat, diska, köpa och hämta hem virke etc.) kring altanbygget. :D
Genom att det nu sänds på Play, så kommer jag att kunna se både det och de kommande två avsnitten! Happy-happy-happy!!!
Åsa E Melander

2013-07-16 @ 20:31:36
URL: http://kamomillans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0