Koobideh Kashke Bademjan ba Polo - på mitt sätt
- Vi saknar dig redan! sa min mamma, när jag ringde från Arlanda för att berätta att mitt flyg till Iran skulle bli nästan tre timmar försenat.
- Älskade lillmamma, jag saknar dig! ringde min dotter och sa samma dag som jag kom hem från Iran.
Hur fantastiskt, härligt och trevligt det än är att resa bort, så är det ändå så, att jag saknar mina nära och kära och min hembygd något alldeles förfärligt. Och det känns fint att höra, att jag inte är den enda som saknar. Som en ljuvlig bekräftelse på tillhörighet och ömsesidig kärlek.
Men jag saknar ju också Iran, Esfahan och de mycket fina personer jag lärt känna under mina vistelser där. Jag saknar även maten och de många osvenska smakerna.
Lyckligtvis har jag köpt med mig en hel del kryddor och torkade grönsaker hem från Iran. Jag kan sålunda med hjälp av dessa, och stöd av Minoo och Youtube, försöka laga en del av de goda rätterna och minnas de ljuva stunderna i Esfahan. Jag finner alltid ro och tröst i matlagning och bakning.
Igår var en sådan minnes-, kärleks- och matlagningsdag. Jag lagade en persiskinspirerad måltid på mitt sätt och jag valde att kalla den:
Koobideh Kashke Bademjan ba Polo
Jag har ingen aning om ifall det finns en sådan här maträtt och vad den i så fall heter på persiska. Inte heller vet jag om min persiska benämning på maten är korrekt eller ej. Men det spelar ingen roll. Det är ju inte språklig korrekthet som är poängen eller syftet. Det är känslan och intentionen... <3
På kvällskvisten tog jag med mig maten och mina föräldrar ut till den längtande dottern, där nästa dotter i syskonskaran hade slutit upp. Det var skönt att få ladda så många av mina batterier på en och samma dag. <3
Vill du också prova att laga lite persiskinspirerad mat? Då kan du följa mina matlagningsbilder:
Först tvättade jag och blötlade riset. (Hur man kokar det finns i tidigare inlägg här på bloggen.)
Sedan skalade jag fyra aubergine (bademjan) och skar dem i tjocka stavar.
Dessa stekte jag i torr panna tills de fått en rejäl stekyta.
I den stora grytan har jag först stekt 4 hackade gula lökar och fyra hackade vitlöksklyftor.
Därefter har jag tillsatt en flaska grönsaksjuice.
Därefter har jag tillsatt en flaska grönsaksjuice.
Den här grönsaksjuicen är lika god att dricka, som att använda i matlagning.
Jag rör försiktigt om, för jag vill inte att det ska bli mos av aubergine-stavarna.
Jag grovhackar 6 stora tomater och jag är väldigt noga med att ta bort den hårda biten i mitten.
Jag tillsätter tomaterna och blandar försiktigt.
Sedan tillsätter jag några teskedar gurkmeja och en tesked av min egen kryddblandning. Den består av kryddpeppar, svartpeppar, kryddnejlikor och fänkål, som jag mixat ihop.
Jag tillsätter också tre buljongtärningar.
Jag steker en förpackning köttfärs. Det är ungefär 800 gram.
Medan köttfärsen fräser tillsätter jag en förpackning krossade tomater med chili i grytan.
Jag tillsätter också en rejäl klick tomatpuré av en god sort.
Sedan smakar jag noga av grytan.
Eftersom det är rötmånad ställer jag in köttfärsen i kylskåpet. Den ska jag blanda i först ikväll, när vi värmer grytan för att äta den. Det är väldigt känsligt med just köttfärs, så jag är extra försiktig.
Mina föräldrar är synnerligen förtjusta i potatis, så jag blandar i klyftor av färskpotatis.
Sedan lägger jag på locket och låter det puttra.
Jag krossar några av de här torkade mossir-bitarna och häller på lite vatten, så att de kan suga åt sig och bli mjuka igen.
Jag vet inte vad den här löken heter på svenska, men den är jättegod och jag köpte med mig den hem från Esfahan.
Min plan är att göra en egen variant på persisk maast o mossir.
Jag skär gurka i små fina bitar.
Sedan strör jag lite salt över och låter det stå en stund, innan jag häller bort och pressar ur överflödigt vatten.
Jag använder nästan en hel burk grekisk yoghurt.
... och en halv burk creme fraiche.
Jag häller bort överflödigt vatten från mossir. Sedan blandar jag ihop mossir, gurka, yoghurt, creme fraiche, mynta och en krydda, som jag fick i gåva från affären där vi köpte alla våra kryddor. Se nästa bild:
Här köpte vi kassvis med kryddor både ifjol och i år.
Jag har tagit fram några förpackningar av ett jättegott bosniskt bröd, som jag brukar köpa i frysdisken på City Gross. Bröden blir godast om de får tina långsamt.
Jag förbereder en saffrans-smör-topping på mitt ris, så jag stöter några strån saffran i min lilla mortel.
Sedan smälter jag en smörklick i mikron och blandar sedan i saffran. Jag låter smörblandningen stå tills riset är klart.
Från min låda ute på altanen plockar jag in lite kryddväxter och sköljer dem noga, innan jag klipper dem.
När vi åker iväg har jag med mig lime, kashk och lite kryddväxter att dekorera maten med.
Så här blev min persiskinspirerade middagsmat.
Persiskt ris med tadiq. Den här gången har jag provat ett nytt sätt att göra tadiq och det funkade jättebra, trots att jag gjorde det i min vanliga kastrull, där tadiqen retfullt brukar sitta benhårt fast i botten.
Här är min köttfärs- och auberginegryta, som jag toppat med kashk och friterad lök.
Det goda bosniska brödet, som jag klippt i lagom stora trekanter.
Min kombinerade tzatziki-mast o mossir.
... och mycket viktigt: Lime att pressa över maten, för det höjer och lyfter fram alla smaker.
Tack, kära ni, för en mycket mysig middag och kväll. <3
Kommentarer
Trackback