Vintervackert Bäckebo... saknar trivsel

Jag älskar mitt vackra Bäckebo, även när det är kallt, vintrigt och murrigt...  
 
Men... mitt Bäckebo är inte längre mitt hem, utan bara ett område och en lägenhet, där jag sover och förvarar mina saker.
 
Boendetrivseln och hemkänslan är borta.
Den har HSB Bosvedjan helt tagit ifrån mig. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Min tanke, när jag totalrenoverade och skapade min gräddvita drömbostad, var att bo kvar här resten av mitt liv...
HSB Bosvedjan har emellertid varit lååååångt ifrån trevliga att ha att göra med, så den tanken finns inte längre.
 
Vad som hände? Tja, jag gjorde det så många gjort både före och även efter mig -- alltså, rev min gamla ruttna altan och byggde en ny prydlig sådan. Den är proffsigt byggd i stabilt virke, stilrent utförd och smälter fint in mot intilliggande altaner på både mitt och andra hus längs gatan.
Min altan följer reglerna i alla avseenden utom ett -- den är 40-50 cm djupare än reglerna säger. Den är långt ifrån störst eller djupast i området. Ändå måste jag riva min, medan andra får ha sina för stora och för djupa altaner kvar. 
 
Så här är det: 
Jag försökte i mycket god tid få svar på vad som gällde -- d.v.s. om jag fick bygga ungefär likadant som så många andra, som ökat ut sin altan lite. När man glasade in områdets balkonger ökade man nämligen dessas djup -- deras underdel hamnade också lägre än tidigare, så vi i markplan förlorade i sol och ljus.
Jag skickade min altanförfrågan både i pappersform och via mail, och jag bifogade även ett antal foton på olika altaner i området. Min önskan var att få öka ut de 40-50 cm som man byggt ut balkongerna med vid inglasningen, och så önskade jag få göra liggande ribbor i staketet, för det tycker jag är såååå stiligt, men jag ville först få veta om detta var okej.
Min tanke var dock aldrig att storleken skulle vara något egentligt problem, eftersom områdets altaner är av så ofantligt skiftande storlekar -- nej, jag ville bara agera korrekt och fråga, men jag trodde att det var utseendet, som skulle kunna vara stötestenen. 
 
Efter en tid fick jag svar från styrelsen. Man informerade om att jag skickat förfrågan till fel forum -- d.v.s. till styrelsen istället för till förvaltaren. Jag skickade omgående både ursäkt för misstaget och förfrågan i dess bägge versioner vidare till förvaltaren. Därefter hände ingenting, ingenting och ingenting. Jag ringde förvaltningskontoret flera gånger under våren, lämnade meddelande att jag ringt... ändå ingen respons. Jag försökte också att få träffa förvaltaren, men första gången jag var dit, var han inte på plats, och nästa gång var kontoret stängt. 
 
Efter ca 5 månader hade jag ännu inte lyckats få svar från någon i ansvarsposition och, då jag skulle sätta igång med bygget, fick jag veta att förvaltaren gått på semester. Uppgivet valde jag då, att bygga med samma traditionella stil och mått som en granne i huset nedanför -- denne har nämligen lägenhet i samma mark/gatuläge som min och han hade, sa han, fått förvaltarens tillåtelse att bygga sin.
 
Detta visade sig dock vara ett stort misstag -- för mig, alltså.
Jag fick, av nån obskyr anledning, inte bygga en lika stor altan som han. 
 
Istället fick jag en s.k. anmodan om rättelse -- d.v.s. riva och göra om altanen -- och med denna följde ett hot om förverkande av besittningsrätten till min bostadsrätt.
Jaa, man kan faktiskt bli av med besittningsrätten till en bostadsrätt. 
Om man är en person, som i synnerligen hög grad stör sina grannar och, trots upprepade tillsägelser och varningar, vägrar följa trivselreglerna, så kan bostadsrättsföreningen ansöka om att få besittningsrätten upphävd.
 
Nu stämmer ju inte den beskrivningen in på mig, för jag är ingen störande person och har aldrig på minsta sätt stört mina grannar. Jag har aldrig fester eller högljutt umgänge, jag röker inte och har inga gästande vänner som röker heller. Jag spelar inte musik med hög volym och smäller inte i dörrar. 
Faktum är att jag starkt tvivlar på att mina grannar ens hör när eller om jag är hemma. 
Nej, störningen består av 40-50 cm altandjup. Något som egentligen varken stör grannar eller ser illa ut, och detta altanmått är heller inte det minsta unikt bland Bosvedjans altaner. 
 
Visst går det att bestrida detta den formella vägen, men... om jag skulle göra det och låta ärendet nå tingsrätten, så riskerar jag att måsta betala HSB:s rättegångskostnader, att de säljer min bostadsrätt och sedan bekostar ombyggnationen ur försäljningssumman.
Detta är en risk, som jag varken vågar eller vill ta, även om jag vet att jag har rätt i sak. 
 
En liten mänska har, som ni vet, sällan en sportslig chans att vinna mot en stor jätte... 
Det spelar ingen roll vem som har rätt och vem som har fel.
En jätte är en jätte, och en jätte vinner i 9 fall av 10 mot en liten enskild mänska.  
 
Som om inte allt detta räckte, så anmälde HSB Bosvedjan också "störningen" (d.v.s. altandjupet) till Sociala nämnden i Sundsvalls kommun.
Mitt namn finns sålunda i Sociala nämndens rullar tillsammans med andra, som stört -- d.v.s. andra bråkiga, stökiga, högljudda o.dyl. personer, som i ordets rätta bemärkelse gör boendetillvaron omöjlig sina grannar... något som jag alltså inte gjort.     
 
Jag förstår att du tycker, att det här låter helt otroligt och förfärligt osannolikt, men det är faktiskt alldeles, alldeles sant!!! I Bosvedjan är det tydligen helt möjligt, att man kan agera så här. 
 
Tycker du att det här är att skjuta mygg med kanon? Då är du i synnerligen gott sällskap, för det tycker även de jurister, advokater och domare, och personer i Hyresnämnden som jag pratat med. 
 
De Bosvedjeansvarigas agerande ger dessutom dålig stämning bland oss boende.
Mycket beklämmande, olustigt och onödigt.   
 
HSB Bosvedjan hävdar två "fakta", på vilka de stöder sitt ställningstagande och agerande: 
 
1. att jag haft förvaltaren och två snickare här hos mig i maj, och
    att dessa då visat och förklarat hur jag får bygga. 
 
2. att jag sagt till mina grannar, att
   "jag ger f-n i HSB:s regler och bygger precis som jag vill". 
 
Inget av dessa påståenden är sant.
Jag får emellertid inte veta vilket datum förvaltaren påstår sig ha varit här, eller vilka snickare han påstår har varit här med honom. 
Om jag bara fick reda på vilket datum han hävdar att han varit här, så skulle jag kunna visa att detta påstående inte är sant... men som sagt -- detta vill HSB Bosvedjan inte berätta för mig. Vid ett kort möte sa ordförande och vice ordförande, att detta var information, som de faktiskt inte behövde ge mig. 
 
Eftersom jag vet, att jag under maj inte haft varken förvaltare eller snickare här, så undrar jag såklart varför förvaltaren hävdar det? Han säger sig, enligt ordförande och vice ordförande, vara beredd att gå ed på detta. Kruxet är ju bara, att jag också kan svära på att jag INTE haft honom eller snickare här.
Tar han fel på person? Minns han fel? Varför får jag inte veta när eller vilka snickarna är? Jag fattar verkligen ingenting.  
 
Inte heller får jag veta vilken/vilka av mina grannar, som ska ha påstått att jag sagt något så dumt. 
Jag har ju en rad fina trevliga grannar, som jag har en bra relation med. Varför skulle någon av dem vilja mig ont?
Det tror jag först den dag det bekräftas av personen/personerna själva. 
Jag har för övrigt både vittnen och dokumentation, som stöder att jag verkligen sökt information och på flera sätt försökt få svar från ansvariga.
Varför i all världen skulle jag då säga nåt sånt? 
 
Som extra knorr på denna redan eländiga historia, gäller inte samma regler för alla altanägare i området. 
Anmodan att riva och bygga om så att altanen följer reglerna, berör sålunda låååångt ifrån alla altanägare/byggare.
 
Jag och min pappa (han var med på det korta mötet) upplevde ordförande och vice ordförande som mycket oklara och motsägelsefulla i det de sa...
 
Man sa å ena sidan, att de som byggde sina för stora altaner före 2011 får behålla sina -- det var då man beslutat att "strama upp reglerna", men detta är inget man ansett sig behöva informera oss boende om.
De som köpt sina lägenheter (oavsett om de köpt den så sent som 2013) med en redan byggd för stor altan, slipper också riva och bygga om.
Även de, som byggt om en redan för djup altan, genom att förlänga denna, slipper riva. Denna undantagsregel gäller, sa de, även om man bytt ut hela trädäcket och bara behållit stödstolparna, som altanen vilar på.
Jag har förvisso bytt allt virke i min altan, eftersom den var genomrutten, men jag har inte ändrat de ursprungliga stödstolparnas placering och jag har förlängt den ursprungliga altanen. Ändå gäller denna regel inte mig. 
 
Å andra sidan sa man senare i samma samtal, att denna nya uppstramning av reglerna gäller samtliga, som byggt under 2012 och 2013, och att regeln gäller alla utan undantag.  
 
Jag har emellertid talat med ett flertal bostadsrättsinnehavare om deras nybyggda och för stora altaner. De säger sig inte har fått någon anmodan om rättelse. Stämmer det eller stämmer det inte? Vem far med osanning och varför? Jag har mycket svårt att tro, att alla dessa bostadsrättsinnehavare skulle ljuga för mig. Varför skulle de göra det? De känner ju sannolikt inte ens varann och den ene vet förmodligen inte ens om, att jag pratat med den andre. 
 
Som bortblåst är nu min Bäckebotrivsel...
Jag skulle aldrig rekommendera någon att köpa lägenhet här, hur vackert det än är... 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0