Plötsligt bara händer det

En morgon, då jag som vanligt satt med frukostkaffet vid datorn, föll min blick på en rubrik, som gjorde mig nyfiken. Inte en tidningsrubrik, utan en rubrik på en av de bloggar, som jag, under en liten tid följt, för att jag gillar personens val av ämnen och sätt att skriva.
(Bloggen är Anna-Karin Granbergs Skriet från vildmarken)
 
Bloggaren är alltså ingen jag känner, bara en random blogg, som jag råkat stöta på ute i etern.
Eftersom jag prenumererar på hennes blogguppdateringar, kom sålunda följade rubrik upp här hos mig:
 
Bortskänkes: Komboskini i sardonyx.
 
Jag visste varken vad komboskini eller sardonyx var, men förstod att det första är en benämning på en sak och det andra sannolikt ett, för mig, okänt material.
Språkintresserad som jag är, blev jag såklart jättenyfiken, och gick in på hennes blogg för att få veta.
 
 
 
 
Detta är den bild, som mötte mig på hennes blogg.
 
Vadå bortskänkes??? tänkte jag förbluffat. Varför skänka bort något så ofantligt vackert???
 
Av texten framgick, att hon tyckte att detta rent materialmässigt inte höll tillräckligt hög kvalitet för att säljas, men självfallet var helt och fullt användbart. Sålunda gav hon bort det.
(Senare fick jag veta, att hon hade lagt ut det på Facebook, men ingen hade visat något intresse för det, och därför la hon ut det på sin blogg istället.)
 
2008 då jag för första gången besökte den ljuvliga lilla staden Largs, såg jag såna här böneband (rosenkransar) i den katolska församlingens charmerande lilla shop, men köpte inget, eftersom jag inte hade råd.
Året därpå, då jag åter besökte Largs och bodde där en hel månad, köpte jag ett, men det blev av ekonomiska skäl bara ett i mycket enkelt utförande -- som ett minne av staden och de nya vänner jag lärt känna där. Sedan dess har jag utan framgång sökt ett riktigt radband/böneband på nätet, för att jag tycker att de är så ofantligt vackra.
 
Ja, ni förstår nu förstås, att jag reagerade blixtsnabbt på Anna-Karins blogginlägg, bad en bön och skickade ett "JAG-vill-ha-om-det-finns-kvar-mail" till Anna-Karin.
Detta blev den allra första kontakten, med en person, vars blogg jag läst ett tag. Jag kände att vi klickade direkt och hon kom att bli en ny och härlig vän.
 
Det grekiska bönebandet fanns, otroligt nog, kvar -- det bara måste vara nån mening med det, tänker jag.
Våra vägar korsades och våra liv möttes av nån god och fin anledning.
 
Anna-Karin tipsade om sin webshop, där hon säljer sina vackra handgjorda smycken.
Därefter mailväxlade vi en hel del, för jag blev helt betagen av hennes smycken och ville gärna beställa ett armband. Det var bara så himla svårt att välja (grönt eller vitt?), och välja måste man ju, då plånboken är a-kassetunn. Till sist hade jag dock bestämt mig för ett 85-kronors armband i jordbruna toner med ett gräddvitt kors.
 
 
 
 
Efter två dagar låg ett kuvert från Anna-Karin i min postbox. Ivrigt sprättade jag det, och fann dessa vackra smycken.
Förbluffad över att finna två armband, istället för ett, funderade jag över en tänkbar orsak.
Hon skickade kanske ett extra, så att jag skulle få välja! tänkte jag.
 
Fascinerad satt jag där och fingrade på de vackra smyckena, och kunde bara inte välja.
Till sist beslöt jag mig för att behålla bägge, vilket jag också mailade henne i mitt varmt-tack-mail.
Det visade sig dock, att Anna-Karin inte ville ha betalt för det svarta armbandet. Hon hade bestämt sig för att också göra ett i svart med grönt kors, och ge detta som gåva till mig.
Jag blev helt stum. Gråtfärdig och glad på en och samma gång. Kunde sånt här hända? Och det precis då man som bäst behöver det??? Ja, det kunde det helt uppenbart! Såna här mirakelsaker kan verkligen hända!
 
 
 
 
Här en närbild på det ofantligt vackra stenarmbandet, som jag beställde.
 
 
Och här en närbild på det jättevackra svart-gröna, som Anna-Karin skänkte mig.
 
 
Och här... HÄR är det alldeles ofantligt vackra böneband, som Anna-Karin skänkte bort. Och som jag hade den enorma lyckan att få!!!
Lägg märke till den kula, som ser ut precis som ett turkiskt öga -- något jag har många av här hemma, eftersom jag tycker att de är så vackra och historien bakom dem är så fin o fascinerande.
Jag bara äääälskar detta böneband!!!
 
 
Och på min födelsedag kunde jag sålunda sätta på mig detta jättevackra armband.
 
 
 
 
Det vackra bönebandet ligger lättillgängligt på bordet vid min soffa.
Jag har inte den blekaste aning om hur man egentligen ska använda ett sånt, men det är så lent och fint att sitta o fingra på medan jag ser tv --- liksom harmoniskapande och roingivande.
 
 
 
 Pryder dessutom sin plats alldeles väldigt, eller hur?  :D
 
Jag är så glad, så lycklig och så tacksam!!!
Tänk att få så mycket av så många sorter och slag på en och samma gång!!
 
Som sagt: Jag är sååå tacksam!!
 
 
 

Konsulter och cykelvägar eller skola och vård?

 
 
Nog är det märkligt, att socialtjänsten har ett minus på ca 90 miljoner och man diskuterar inköpsstopp inom Sundsvalls kommun, samtidigt som man lägger ca 100 miljoner på konsulter och planerar nya gång/cykelvägar västerut mot Granlo-Bergsåker..?

Visst, det är olika förvaltningar -- det vet jag! -- men kommunens pengar är fortfarande kommunens pengar, och kommunen kan prioritera om och omfördela dessa.

Vi kommuninvånare betalar in kommunalskatt, som ska gå till allas vår service, vård och omsorg. Vi har inte betalat in den skatten, för att de ska satsas på onödigheter som t ex nya gång/cykelvägar istället för de befintliga, som faktiskt fungerar alldeles utmärkt, då man samtidigt lägger besparingskrav och åstramningsåtgärder på de grundläggande sakerna -- alltså, vård, skola och omsorg.

Hur kan det finnas ekonomiskt utrymme för att leja in konsulter, då man inte har råd med en värdig och kärleksfull äldrevård?
Varför finns det pengar till att ersätta fungerande gång/cykelvägar med nya, finare och bredare dito, då man samtidigt säger sig måsta stänga skolor och tvinga små barn till andra skolor längre bort från hemmet?

Den här märkliga matematiken går liksom inte ihop för mig...

Har jag inte råd till hyra o mat, så har jag minsann inte råd med biobesök eller en ny bil heller. Helt rätt o riktigt, tycker jag.
Ja, så sunt och enkelt lever och resonerar jag, men kanske fungerar kommunens matematik annorlunda?

Vikten av att ha en bra säng

Har nu sovit min andra natt i den nya sängen och kan bara konstatera, att det onda från rygg, höft och ben, inte enbart kommit ur förslitningar, artros och en skada, utan uppenbarligen också av att jag sovit i en gammal utlegad säng. Känner mig lätt korkad, som inte förstått förrän nu, hur viktig ens säng är.
 

För andra morgonen i rad nu, klev jag ur sängen och var rak, istället för sned, och mitt ben smärtar nästan inte alls.
Och inte en enda gång har jag vaknat under natten av att benet värkt -- något som tidigare varit en förfärlig sömnstörare.
 
Jag är förvisso lätt ledbruten och har träningsvärksliknande ont i axlar, skuldror och nacke, men det är, vad jag hört, helt normalt, då man börjar sova i en ny och bättre säng. Då ska nämligen alla ens stela krampande muskler börja slappna av och ligga i rätt läge under den långa nattvilan, och ledernas ligament töjs plötsligt inte längre ut i vrånglägen under nätterna. Den lätta ledbrutenheten och blåmärkeskänslan kommer alltså att ge med sig. Och jag har hur som helst, den flera tuuuusen gånger hellre, än min sneda, stela, värkande rygg och den krampande smärtan i benet och höften, för DET kringskär mig och förstör mitt liv o humör, DET orkar jag bara inte leva med.

Aldrig har jag trott eller vetat, att min säng är så avgörande för hur jag mår.
Nu vet jag bättre, och jag säger bara:
Se till att du har en riktigt bra säng!! Det kan göra sååå mycket större skillnad, än du tror!!

Inför-påsk-auktion i Delsbo

I Delsbo kyrkas charmerande församling, håller man varje år en populär och välbesökt inför-påsk-auktion.
Man auktionerar då ut en härlig blandning av handgjorda och oerhört vackra alster av olika sorter och slag, som skänkts för ändamålet. 
 
Jag hade, för andra året i rad, förmånen, att få följa med Bodil Östling (Bildhotellet) ner dit och delta i denna ljuvliga tradition.
 
(Om du klickar på HÄR, kan du se mitt blogginlägg om fjolårets auktionskväll.)
 
 
Och här följer några bilder från gårdagens härliga auktionskväll:
 
 
Innan auktionen började, var det en stunds härligt och glatt minglande i församlingsgården.
Vi passade på att kika närmare på alla de vackra sakerna, som skulle auktioneras ut.
Och att köpa massor av lotter, såklart!
 
 
Lokalt bakat paltbröd och tunnbröd auktionerades ut, och gav bra summor till församlingsverksamheten.
Är det så här supergott och dessutom lokalproducerat, så får det också gärna kosta!  :D
 
 
Här syns en del av de fantastiska hantverken, som auktionerades ut. Sååå välsydda och välgjorda. Sååå många timmars arbete.
Jag, och säkert flera med mig, önskade att plånboksinnehållet hade varit oändligt eller åtminstone tänjbart.
 
 
En fint snidad paradhanddukshållare med en vackert Delsbosöm-broderad paradhandduk i linne, var något som flera ville ha, så budgivningen blev lång.
 
 
En alldeles fantastisk liten fårkudde, fanns även i år. Nästa år ska jag se till att ha bunkrat en öronmärkt slant, just till att ropa in en sådan ljuvlig ullkudde!
 
 
Bland de alster, som drog iväg högst i pris, fanns denna ljuvliga kattduk.
Önskar såå att jag hade kunnat ropa in den.
 
 
Församlingens mycket sympatiske och chosefrie kyrkoherde, Peter Södergård, var kvällens utmärkte och underhållande auktionist. Medan han gick runt och visade upp de fina alstren, berättade han allehanda anektdoter och roande fakta kring både ditten och datten. En kyrklig estradör med humor och finess!
 
 
 
Lotterierna var många och de fina vinsterna likaså!  Mathink, fruktkorg, påskkorg, hembakat bröd, färska ägg, ljus, shoppingvagn på hjul och mycket mycket mer.
 
 
 
Bland de fina vinsterna fanns t ex denna vackra handbroderade kudde.
 
 
Man kunde också vinna en hel korgbricka fylld med färskt hembakat matbröd av olika sorter.
 
 
 
Unikt för Delsbo församling och auktionens allra mest charmerande och udda inslag, är de handgjorda påskäggen -- en glädjeskapande och gemenskapsbefrämjande tradition för kreativa församlingsbor i alla åldrar!

Äggen görs av papier mache, handmålas och fylls med godis.
Varje ägg får sedan en nummerlapp, som fungerar som lott.

Man köper äggen genom att ropa in dem, och sen lottas ett antal vinster ut med äggnumret som lottnummer.
 
 
Ja, detta var några bilder från mitt besök på årets inför-påsk-auktion i Delsbo församling.
Jag ser redan fram emot nästa års auktionskväll!!  :D
 
 
 

Såå glad och såå tacksam över såå mycket!

Jag är en såå väldigt glad och tacksam mänska!!  Och orsakerna härtill är många!!   :D
 
Just nu har flera av dem att göra med fysiska ting, dessas befintlighet och den påverkan de har på mitt liv.
 
Här följer några av dem:
 
 
Min nya säng har kommit!! En sängkappa kostade jag också på mig, för det har jag alltid velat ha.
Mitt sovrum är så gräddigt och fint, att jag nästan blir tårögd!
 
 
 
Sängen är såå fin och såå bekväm!! Ni må tro, att jag ska sova gott i den!!
 
Min underbara säng är köpt på Schedins möbler i Kvissleby, och när jag provlåg den i deras butik, var det precis som i reklamen, ni vet:
 
- Ursäkta... oj, du hade visst somnat. Ingen fara, det händer ofta här, så det gör absolut inget... men vi stänger nu.
 
Snacka om skillnad på säng och säng! Jag har farit runt och provlegat såå många sängar i såå många butiker, men de har inte känts mer än "bättre än den jag har" och det är ju verkligen inte mycket att stå efter.
Den gamla sängen har jag ju ärvt efter lillebror, som köpte den då han var 16 och idag är han 43, så nog ville jag att en ny säng skulle vara bra mycket mer än "bättre än den jag har".
 
Och när jag la mig i den här härliga Jensen-sängen på Schedins, sa det bara klick.
D.v.s. JÄTTEKLICK! Jag bara visste! Det kändes på en gång och hur tydligt som helst!
 
Men Schedins är mer än en möbelaffär, som säljer jättebra saker! De har också ett alldeles exceptionellt bra servicetänk!! De månar verkligen om sina kunder på alla sätt!!!
(För ett antal år sen, köpte jag mina vardagsrumsmöbler hos dem och mina föräldrar har också handlat en del möbler där, så jag har erfarenhet av den fina Schedinsandan i mer än det här sängköpet.)
 
Min nya säng blev kostnadsfritt hemkörd och monterad på plats. Och allt emballage tog de med sig, när de for. Men inte nog med det! De tog, till och med, med sig min gamla utlegade resårbotten/säng till tippen -- också det utan kostnad. Oerhört värdefullt för mig, att slippa ordna med borttransport av den!
Men här, mina vänner, ska ni börja läsa noga, för här kommer den verkliga grädden på moset -- den Schedinska omtanken och walk the extra mile, som man minsann inte finner eller får på andra ställen:
 
Min säng var alltså färdiglevererad och bekvämt betald med kort i portabel kortläsare hemma i mitt kök, min gamla säng var lastad i deras bil, vi sa tack och hejdå, och jag stängde dörren. Men jag hann bara in till sovrummet igen, så ringde det på dörren. Jag trodde att det var H, som kom förbi på väg hem från jobbet, för snabbtitt på sängen, men så var det inte. När jag öppnade stod Schedinskarlarna där. På vägen ut hade de noterat den gamla sänggaveln, som jag lutat mot väggen i porthuset för att senare bära ut den till grovsoprummet och omtänksamt reflekterat:
"Undrar just om det där är hennes, för då kan vi ju ta med den åt henne?"
 
DET kallar jag service i kubik!!! DET är service med extra-extra allt, eller hur?!!
Jepp, DET är Schedins!!
 
Sänggaveln och nattduksbordet kommer först om nån vecka -- det är lite längre leveranstid på dem, eftersom de är slut på fabriken. Men vad gör väl det? Inte det minsta!! Det viktigaste är ju själva sängen! Och när gaveln o bordet väl kommer, så blir det ju nytt o roligt igen! Som en andra julafton, liksom!   :D
 
 
 
Mitt vackra gröna Indiska-överkast blev måhända lite nätt i storleken, eftersom den här sängen är något bredare än den gamla, men vad gör väl det..?
 
 
 
Sängkappan, som tittar ut nedanför kanten på överkastet, gör att det inte syns så väl, att det är lite för litet.
 
 
 
I en stor byrå från IKEA, har jag sorterat in alla mina tyger och sygrejor, som äääntligen (efter 3 år) fått komma upp ur källarförrådet.
 
 
 
Det faktum att jag inte äger så många stolar, har emellanåt varit ett problem, men min lägenhet är liten och saknar klädkammare. Det är därmed svårt att härbergera extrastolar.
 
Dock har jag löst problemet, som uppstår, då jag har barn som hälsar på. Jag köpte en billig trappstege från Jysk och sydde en liten dyna att sitta på. Funkar utmärkt, och gav mig dessutom något att klättra på, då jag ska hämta ner saker från höga garderober o skåp.
 
 
 
Min bekväma gamla fåtöljstol och pallen, som jag fått efter mormor o morfar, har nu fått samma tyg som soffan.
Prydligt och enhetligt!  :D
 
 
 
Här i mitt kök är det kanske inte samma ordning, för här har jag för närvarande min lilla "systuga", men detta att kunna lämna framme och fortsätta, när man har tid igen, är ju en av de saker, som är bra med att bo själv.
 
Rörigt eller ej, så ääälskar jag mitt kök, och dagar som denna känner jag extra stor tacksamhet över hur bra och fint jag har det!
 
 
 
Det kommer ju ett litet ljuvligt barnbarn snart -- mitt första! -- och då vill jag såklart sy lite. Det var så himla länge sen, för det mesta av mina sygrejor har ju legat nedpackat i kartonger i källarförrådet, ända sen jag flyttade in här.
 
Ett par baby nest i olika färger och ett litet lapptäcke står först på listan. Det ska bli sååå roligt att sy!!  :D
 
 
 
På en av stolarna ligger en hög med påbörjade och oavslutade projekt, lagningar och lite annat.
Det känns så himla skönt, att jag äntligen har alla saker här uppe, så att jag kan ta tag i dem och få dem gjorda.
 
 
 
... och i vardagsrummet framför tv:n står strykbrädan, och jag har, tack och lov, nästan nått botten på strykhögen nu.
 
Som sagt: Jag har såå mycket att vara såå glad och såå tacksam över!!
 
 
 

Vaggan som både stärker, lindrar och förebygger

 
 
Jag var bara 18 år, då jag för första gången fick ett ryggskott. Det liksom bara var där på morgonen, då jag klev ur sängen och satte mig vid frukostbordet.
Det gjorde så förfärande ont, att jag knappt visste var jag skulle ta vägen, och jag förstod inte vad i allsindar det var, som jag råkat ut för. Smärtan var så ihärdig, dov och annorlunda, så långt inne i kroppen och så komplett förlamande -- det gick inte att jämföra med något jag känt förut.
 
Vår dåvarande granne var sjukgymnast, och efter en liten stund med honom hade jag fått besked. Jag hade fått mitt livs första ryggskott.
 
Genom de kommande åren hade jag sedan otaliga, och tätt på varandra följande, ryggskott och var svårt hindrad av min onda rygg.
 
Då jag var dryga 30 fick jag ett diskbråck, som opererades. Efter operationen fick jag emellertid veta, att det som smärtade i min rygg, inte blott var ett diskbråck, utan också någon form av ådernystan, som lagt sig kring ryggraden. Detta var kirurgen både oförberedd på och okunnig i (han sa sig aldrig ha sett eller hört talas om sådant), så denne valde helt enkelt att stoppa den häftiga blödningen från ådernystanet och sen låta det vara kvar i min rygg. Där har det sedan legat och hållt sig förhållandevis lugnt i många år, men för ca 10 år sedan började ryggen åter spöka och dra iväg i s k ryggskott. Om det är artrosen eller ökad förslitning eller bägge delarna med nån inblandning av det där ådernystanet, har jag ingen aning om. Det enda jag vet är, att det gör gräsligt ont och är väldigt instabilt, trots att jag tränar och stärker min rygg och muskelkorsett så mycket det går.
 
För några år sen förvärrades alltihop, genom att jag råkade trampa genom ett altangolv, som inte låg fastspikat. Jag skadade då ena knät och ena höften. Eftersom benet gjorde så infernaliskt ont, var jag tvungen att uppsöka vårdcentralen -- jag trodde att jag kanske haft sönder något inne i knät eller höften. Att undersöka höften var dock läkaren inte intresserad av.
 
- Vi röntgar knät och ser hur det ser ut. Eventuellt får vi sen röntga höften också, beslöt min tröge gamle husläkare.
Att ta röntgenplåtar på bägge dessa vid samma tillfälle, då jag ju ändå var där, tyckte jag verkade vara en sund tanke och lösning, men icke sa Nicke. Så skulle vi inte ha det, sa läkaren. Sålunda röntgades knät och man konstaterade, att det var slitet, men inte skadat. Om besvären kvarstod fick jag höra av mig igen, stod det i brevet från vårdcentralen, men p.g.a. artros skulle läkningsprocessen sannolikt bli långdragen och långsam.
 
Om besvären kvarstod... Jo jo, det kan man säga att de gjorde. Det visade sig vara synnerligen svårläkt, men jag visste ju att artrosen motarbetade läkningen, så jag stålsatte mig och lät tiden gå. Vecka lades till vecka, månad till månad, och jag blev inte ett dugg bättre -- snarare tvärtom. Jag blev mer och mer orörlig, och smärtan, som strålade från höften och ljumsken ned genom benet och ut i knät, blev alltmer outhärdlig. Till sist kunde jag inte gå eller stå utan smärta, och jag vaknade på nätterna, så fort jag rörde på benet. Jag kontaktade åter min husläkare, förklarade att jag inte orkade ha så ont längre, utan ville ha en utredning av höften. Han skickade mig på en röntgen av höger höft, som visade att jag hade artros och lätta förslitningar, men inget som borde orsaka den typ av smärtor jag upplevde. Ingen uppföljning eller fortsatt åtgärd.
 
Tiden gick. Jag knaprade tabletter och försökte leva som vanligt, men det var svårt. Att gå tillbaka till läkaren på vårdcentralen, kändes absolut inte som nåt vettigt val. Nej, jag behövde hjälp av någon, som verkligen var insatt i kroppens leder och muskler.
 
Inför en förestående utlandsresa, som verkade kunna bli en mardröm av bensmärta, sökte jag hjälp hos Ulf, en mycket klok och kunnig sjukgymnast på mitt gym.
 
- Jag tror att du kan ha skadat höftkapseln och det är den, som ger dig ont i benet, sa Ulf.
Inför resan klämde han in mig i sitt tajta schema, så många gånger det bara gick, och under 5 täta besök drog, tänjde och töjde han på min höft. Nästan omedelbart klingade smärtan av och blev mer uthärdlig. Jag fick förvisso ta mina smärtstillande under hela semestern och nätterna var fortfarande en plåga, men dagtid var jag såå mycket rörligare och smärtfriare än jag varit på länge. Jag kunde ta långa raska morgonpromenader utan några som helst problem, och spenderade långa härliga stunder i Alanyas utomhus-gym-parker.
 
När jag kom hem till kalla Sverige och återgick till mitt mestadels sittande jobb, kom emellertid problemen o smärtan tillbaka. Jag förstod, att jag nu bara måste gå till botten med höft-rygg-ben-problemet. Man hade ju faktiskt inte utrett och undersökt mig ordentligt efter altanolyckan, och det kunde ju vara så, att jag råkat skada något där inuti -- kanske några mjukdelar..? Eller var det ådernystanet i ryggen, som börjat röra på sig? Jag funderade över att gå tillbaka till Ulf, men han hade sagt att han inte var helt säker på orsaken till smärtorna, och eftersom så lång tid gått utan att eländet läkte, blev jag osäker. Kanske behövde jag bli utredd och undersökt av nån med ännu mer specifik kroppsutbildning -- t ex en naprapat?? tänkte jag.
 
- Du ska absolut gå till en naprapat!! Jag vet en, som är jättebra! Honom ska du gå till!! sa en kompis.
Sagt och gjort. Jag hade inte alls råd till detta (det har man inte på a-kassa!), men fick pengar av en närstående.
 
- Din höft är utsliten och du behöver få en ny förmodligen redan om ett år -- möööjligen kan du genom träning förskjuta höftbytet lite in i framtiden, sa naprapaten. Och det efter bara ett par minuters samtal. Det kändes verkligen inte förtroendeingivande alls.
Jag protesterade och sa att röntgen gjorts för bara några månader sedan, och den hade visat, att förslitningen var måttlig. 
 
- Att den var hyfsat okej då, betyder absolut ingenting. Sånt här kan gå väldigt snabbt utför, sa naprapaten och jag visste inte vad jag skulle tro. Det lät bara så fel och så otroligt.
 
- Byt vårdcentral och be din läkare om en ny röntgen, sa han och rekommenderade varmt en som han ansåg vara kanonbra.
Sen gav han mig instruktioner kring vilka rörelser jag absolut inte fick göra (till dessa hörde de, som jag gjort hos Ulf), eftersom dessa skulle förvärra och skada min höft. Däremot skulle jag tänja o stretcha sätesmuskeln flera gånger om dagen.
De tänjrörelser jag gjort med Ulf skulle, enligt naprapaten, alltså ha varit direkt skadliga och ökat på mina problem. Men hur kom det då sig, att Ulfs behandling lättade på mina smärtor?  tänkte jag.
Jag förstod ingenting och kände en enorm förvirring och frustration.
 
Allt naprapaten sa kändes jättefel, men han hade ju faktiskt gedigen sakkunskap, vilket jag verkligen inte har, så jag teg, lyssnade och försökte ta in... men min magkänsla protesterade.
 
Efter blott 15 minuters besökstid -- så fort hade det alltså gått att ställa diagnos och ge förhållningsråd (nån behandling gavs inte) -- lämnade jag, lätt chockerad och mycket förvirrad, naprapatkliniken.
Visst hade han rätt i att min höft var både sliten och artrosdrabbad, men SÅ sliten var den väl ändå inte?
 
I bakhuvudet hade jag Ulfs tänjande och rörelseökande behandling, som ju varit framgångsrik. Hur kunde detta då ha varit fel och skadligt, så som naprapaten sa..? Men en naprapat har ju mer utbildning än en sjukgymnast... Borde jag då inte lita på naprapaten? Jag visste varken ut eller in. Och tiden gick... och besvären ökade.
 
Mina smärtstillande tabletter tog slut, så jag  bokade  ett besök hos en läkare -- fast en ny läkare på en annan vårdcentral. Att byta bort min gamla vårdcentral, kändes helt rätt, men till vilken jag skulle byta, hade jag ingen aning, så det blev den, som naprapaten rekommenderat.
 
- Du får nog lära dig att leva med Alvedon Forte och Diklofenak, och om ett antal år tänka dig en ny höft! sa den nya unga läkaren, efter en stunds lyssnande och ingen undersökning alls.
 
Nämen aldrig i livet!!! var min spontana respons till bägge sakerna.
Jag var verkligen inte redo att acceptera nån höftprotes.
Min höft kunde bara inte ha förslitits så på bara några månader! Det kunde bara inte stämma!
Själv tyckte jag att jag kände igen den dova bensmärtan, från livet före ryggoperationen, men det örat ville inte heller den här läkaren lyssna på. Det var höften. Punkt slut.
 
Jag rös vid tanken på ett liv på tabletter... tänkte med fasa på alla mina unga år -- livet före ryggoperationen -- tungt medicinerad med starka smärtstillande tabletter. Efter bara ett par år med dessa tabletter, hade min mage kurkat ihop totalt. För att lindra magproblemen fick jag äta Losec o.dyl. Nej, dit ville jag inte tillbaka! Den tid som gått sedan altanolyckan räckte mer än väl, och min mage protesterade vilt mot alla smärtstillande tabletter.
Ett tablettknaprande liv och en höftprotes, kan bara inte vara enda lösningen för mig, tänkte jag, och beslutade att söka mig andra vägar. Men innan jag lämnade den nya läkaren, bad jag att få en remiss för röntgen av ryggen.
 
Inom kort fick jag min kallelse till röntgen, men den var beställd för röntgen av höften. Frustrerad försökte jag, utan framgång, få kontakt med läkaren, för att få förnyad röntgenremiss och då av rätt sak -- d.v.s. ryggen.
Trots att man inte röntgat min rygg sedan jag var ung, och den då uppvisade rejäla förslitningar, verkade det inte vara någon, som ville undersöka min rygg eller tro att besvären hade något som helst med den att göra -- och ingen tycktes vilja lyssna på mig som patient.
Jag lyckdes inte få kontakt med läkaren och gick därför uppgivet till röntgenmottagningen, för att röntga min höft -- igen.
Röntgensvaret kom efter några veckor och innehöll inget nytt.
Måttlig förslitning, som inte borde behöva ge de smärtor jag upplevde, skrev läkaren.
Inga förslag på annan åtgärd eller undersökning.
Jag började tappa hopp och ork, hade väldigt ont, sov dåligt och grät mycket.
 
 
Så fick jag höra talas om osteopati -- något som var något helt nytt och okänt för mig.
Jag blev rekommenderad ett besök hos en lokal osteopat, Jimmy Larsson, på Mediform.
Och där började äääntligen min resa mot läkning och bättring!!
 
Hos Jimmy var allt annorlunda -- det kändes redan i väntrummet, som var som en skön "landningsplats" för smärttrötta besökare. Här låg allt fokus på helhet. Kundens/besökarens helhet.
 
Jimmy var inte ett dugg som andra vårdgivande mänskor jag träffat (och jag har verkligen träffat många genom åren!).
Mina tidigare erfarenheter har varit, att man hela tiden fokuserat på det, som är deras specialitet och vägrat se nåt annat.
Till exempel fick jag bara ta upp det onda benet hos ortopeden, och då var det verkligen inte tal om att ens nämna (än mindre be honom undersöka) ifall ryggen eller höften kunde ha nåt med bensmärtan att göra.
Det stod höger ben i remissen, och då var det detta som skulle undersökas. Punkt slut.
Jag har hela tiden känt, som att smärtan jag har, skulle kunna komma ur både ryggen, höften och benet (jag kände ju igen bensmärtan ifrån diskbråckstiden), men dessa banor har ingen velat fundera i. Åtminstone inte vid ett och samma besök, för i så fall fick jag skaffa en ny besökstid/remiss och betala en ny avgift, och först kunde man titta på det.
 
Så knasigt var det alltså, ända tills jag träffade osteopat Jimmy Larsson.
 
- Allt hänger ihop! Det ena utesluter inte det andra -- tvärtom! sa Jimmy, då jag vimsigt försökte förklara hur det kom sig, att jag egentligen inte visste var jag hade ont eller riktigt var problemet satt/sitter. Ryggen? Höften? Benet? Jag visste inte. Symptomen var smärtande sovande händer, ond nacke, stel och ofta sned rygg, hackande o smärtande höft och ett ont ben, som låste sig. 
Aldrig tidigare hade någon sagt så. Jag började nästan gråta av häpen lättnad.
 
Jimmy lyssnade, undersökte, rätade varsamt ut och la tillrätta, lättade på smärtor och stela krampande muskler. Jag fick också lättgjord "hemläxa" i form av ett par höft- och bäckenstärkande övningar.
 
Redan efter första besöket kände jag en klar förbättring och ökad rörlighet, och jag trodde knappt det var sant.
 
Då jag, efter en veckas träning med min hemläxa, kom till det andra besöket, kände jag mig avsevärt rörligare och hade inte alls lika ont.
Smärttabletter tog jag knappt längre -- bara till mina gruppträningspass på gymmet. Jag var såå förvånad och överraskad, men också alldeles väldigt glad och lättad!!
 
Jag hade också, eftersom Jimmy okejat det, under veckan som gått, vågat prova att återuppta mina kära Zumbapass (om än med viss försiktighet i rörelserna), och funnit att det fungerade alldeles utmärkt. Lycka!!
Jag hade tidigare tvingats avstå Zumban, eftersom höften och benet låste sig vid höftrörelser och breda steg, och jag hade ju inte en aning om varför, eller hur jag skulle kunna häva låsningen. Jag trodde på läkarna och när de säger "låt bli", så låter man ju bli...
 
Jimmy var och sa raka motsatsen. Han uppmuntrade och informerade, instruerade och inspirerade. Han förklarade att jag, i motsats till vad naprapaten påstått, visst skulle tänja, stretcha och röra på både höft och rygg -- rörelse och tänjning var ju vad en stor del av själva behandlingen gick ut på.
Rörelse ökar genomblödning, vilket i sig är läkande. 
 
- Rör på dig så mycket du vill och kan! sa Jimmy.
Det enda jag bör avstå ifrån, var/är en alltför stor bakåtböjning av ryggen, eftersom det klämmer ihop ryggens delar på ett onaturligt sätt -- det är dock en rörelse, som jag aldrig gör, så det blir ju inte svårt att undvika. 
 
Glad och lättad har jag sedan rört på mig så mycket jag orkat, klarat, haft tid och lust med.
Läkaren och naprapaten var bägge helt ute o cyklade -- det visade ju t.o.m. röntgenplåtarna på höften.
Kloke sjukgymnast-Ulf däremot, var inne på rätt spår och resonerade helt rätt kring stretch, träning och ökad rörlighet. Det backas helt upp av det osteopaten sa, gjorde och rekommenderade, samt av det faktum att jag nu vänt kurvan och stadigt blir bättre o bättre.
 
 
Vid ett av mina osteopatbesök, passade jag på att rådfråga Jimmy om Flexibak -- en ryggpryl, som jag för några år sedan såg i en Må Bra-tidning. Den är skapad av en engelsk osteopat och används för att både stärka ryggen och minska ryggsmärtor.
Här nedan är artikeln jag såg:
 
 
Jimmy gjorde tummen upp för vaggan, så jag beslöt att köpa en.
Hos Cathrine på Butik Vitamin i Skönsberg, köpte jag sålunda min Flexibak, och WOW vad jag är nöjd!!! 
 
 
 
Efter flera timmars stående vid strykbrädan och sittande vid symaskinen, värker som regel min rygg och höft, och benet är liksom låst med krampande onda lårmuskler. Nu vet jag emellertid, tack vare Jimmy, vad detta beror på och hur jag ska få bort det.
 
Hur duktig Jimmy än är, så kan han såklart inte trolla bort det faktum, att mina leder är artrosangripna och synnerligen slitna, MEN han har lagt mina muskler o rygg tillrätta, och hjälpt mig förstå hur jag ska lindra och förebygga smärta o problem.
Nu vet jag, att ryggen sjunker ihop, när mina muskler inte orkar hålla upp -- t ex efter en lång kväll vid strykbrädan -- och att jag då blir stel och får ont.
Nu vet jag, att jag kan lätta på det trycket -- t ex genom att lägga mig på ryggvaggan.
 
Visst lättar det också, genom att lägga sig med benen på en stol, vilket jag ofta gjort genom åren, men detta lättar ju bara för stunden. Med ryggvaggan/Flexibak lättar jag på trycket, samtidigt som jag stärker ryggen och förebygger framtida problem.
Vaggan är ju både ett träningsredskap och en lättnad för ryggontet. Man slår liksom två flugor i en smäll.  :D
 
Då jag överansträngt min rygg/höft tar jag nu sålunda fram min Flexibak och en skön huvudkudde, och lägger mig på vardagsrumsmattan.
 
För att kunna knäppa kort och visa er, har jag här satt igång en instruktions-DVD, som man får med sin Flexibak. Men normalt tittar jag på mina favoritprogram på TV, medan jag vaggar.
 
 
 
Först bara ligger jag där en liten stund och  låter ryggen anpassa sig efter vaggan...
Sakta slappnar den nedre ryggmuskulaturen av och sjunker liksom ner mot vaggan.
 
 
 
Då är det dags, att börja vagga. Saaakta saaakta vaggar jag från sida till sida, och vid varje utåtvaggning hänger jag kvar några sekunder... känner att magens och ryggens muskler spänns, sträcks och sedan hjälper mig tillbaka upp till mittläget.
 
 
 
Nästa rörelse är lite vidare och med bara det ena benet.
Ungefär 5 långsamma gånger vaggar jag åt det "lätta" hållet....
 
 
 
.... men bara en enda låångsam och försiktig åt det "svåra" stela hållet.
Det är nämligen så instruktionerna säger att man ska göra.
 
 
 
En lite mer avancerad rörelse, som jag älskar, är denna. Man sträcker benen rakt upp mot taket och för sedan långsamt ut benen i ett V och tillbaka ihop igen. Rörelsen är såå skön för ryggen!!
Denna rörelse är dock inte med bland basrörelserna på DVD:n, utan ingår i en rad övningar på en instruktions-plansch, som man får med sin Flexibak.
 
 
 
Den sista rörelsen på DVD:n är denna. Fotsulorna ihop och sedan vagga saaakta.
Flera gånger åt det "lätta" hållet, men bara en enda långsam gång åt det "svåra" hållet.
Sen ligger man kvar på vaggan och bara slappnar av så länge man vill och det känns bekvämt. Ibland slumrar jag då till några minuter, för det är så himla skönt! Och när jag sedan reser mig, är jag liksom längre och rakare, känns det som. Rena miraklet!  :D
 
Det är många år sedan jag kände mig så här rörlig och smärtfri, och jag har helt och hållet osteopatin att tacka för det!!!
 
Har du ont? Är du stel? Unna då dig själv ett besök hos Jimmy Larsson på Mediform!
 
Vill du träna och vagga bort din onda stela rygg? Unna dig en Flexibak, vet jag!
Den finns nu att köpa här i Sundsvall hos Butik Vitamin i Skönsberg!
Den kostar dessutom mindre där, än om man köper den via nätet.  :D
 
 
För mig har osteopatin, Jimmy och ryggvaggan inneburit en rörligare, mindre stel och ond rygg, höft och ben, och fler timmar sammanhängande smärtfri nattsömn!
Det känns helt overkligt, att jag för mindre än ett år sedan fick "domen" höftbyte och ett helt liv med smärtstillande tabletter. Det eländet är nu skjutet in i en obestämd framtid och vem vet -- kanske kan jag nu öka min rörlighet så mycket, att jag kan träna bort mitt onda och möjligen slippa höftbytet helt o hållet..?
Miraklens tid är faktiskt inte förbi!!  :D
 

RSS 2.0