4 juli - #sickasfk T-shirtförslag
Onsdag 4 juli kontaktades jag av en medlem i en av grupperna, som deltar i #sickasfk.
Det visade sig vara en mycket trevlig kvinna vid namn Karin Lidman.
Hon höll på att tipsa olika tidningar och nyhetsmedia om #sickasfk, och ville få veta hur dessa skulle rekommenderas att ta kontakt med mig. Detta blev upptakten till ett långt givande samtal.
Under samtalets gång skickade Karin en skärmdump till mig.
Den var av en t-shirt med hashtaggen #sickasfk tvärs över bröstet.
Jag tyckte att detta var ett alldeles LYSANDE förslag.
Raskt gjorde jag en beställning på en t-shirt i snyggt sommargrönt med ljusgrön text, och så gjorde jag en skärmdump av beställningen.
Denna skärmdump la jag sedan ut i Facebook-grupperna och tipsade folk om att göra egna t-shirts i snygga färger. Det blev väldigt uppskattat och populärt.
Tusen varma tack, Karin Lidman i Trollhättan, för det här utmärkta förslaget.
Återigen upprepar jag det jag sagt under hela den här resans gång:
TILLSAMMANS är ett alldeles fantastiskt och möjliggörande ord.
TILLSAMMANS gör vi detta möjligt.
8 juli - #sickasfk förlängs igen
Under den gångna veckan har jag, som jag nämnde i ett tidigare inlägg, förstått, att jag måste förlänga #sickasfk rejält. Inte bara med en vecka, så som jag hade tänkt. Jag har sålunda skapat ett nytt evenemang (så måste man göra, eftersom Facebook inte låter en ändra datum i ett redan befintligt evenemang) och låtit detta löpa hela juli ut.
För att underlätta och göra hanteringen smidigare, har jag också skapat en grupp för #sickasfk.
Det innebär att jag kan skapa bara ett enda evenemang och dela detta i samtliga grupper. Såååå mycket mer lätthanterligt. Varför kunde inte min utbrända hjärna ha kommit på det tidigare?
Jag har också länkat de andra grupperna till den här gruppen, eftersom jag tror att det ska göra det ännu lättare med både ditten och datten.
Dessutom kan alla gruppmedlemmar se vilka andra grupper som finns och deltar i #sickasfk.
Det gynnar alla, för vissa grupper har medlemmar med mycket stor erfarenhet och gedigna kunskaper, som andra ny-drabbade behöver få ta del av, så att de bättre klarar sin kamp mot Försäkringskassans handläggning och beslut.
5 juli - #sickasfk artikel i INBLICK
Dagen efter artikeln med Annika Strandhälls kommentar till Klas Lefflers artikel om #sickasfk, publicerade tidningen
INBLICK en lång och jättebra artikel av Göran Jacobsson.
Den här artikeln är inte låst till prenumeranter och har därför delats oändligt många gånger. Den har sålunda nått oerhört många läsare, som reagerat starkt på innehållet och själva delat den vidare.
#sickasfk växer ytterligare och får ännu större uppmärksamhet.
Tusentals sjukskrivna i protestaktion
mot Försäkringskassan och regeringen
Göran Jacobson| 05 jul , 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
Hashtaggen #sickasfk sprider sig som en löpeld på Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin och alla andra sociala plattformar på nätet. Det handlar om en protestaktion riktad mot Försäkringskassan och regeringen.Tusentals sjukskrivna personer, som fått se sin sjukpenning indragen, har fått nog och vill på det här sättet medvetandegöra och protestera mot de sätt och de grunder som Försäkringskassan nekar sjuka människor rätten till sjukförsäkring, samt de direktiv som regeringen har gett Försäkringskassan.– Jag har själv blivit drabbad av sakfel som har begåtts av Försäkringskassan och tvingats kämpa när de har nekat mig sjukpenningen, säger Åsa E Melander, initiativtagare till protestaktionen, till Inblick.Åsa har varit sjukskriven en längre tid, men lever likt ett oräkneligt antal andra personer i vårt land i en ständig ovisshet om de sjukintyg hon fått av sin läkare ska bli godkända av Försäkringskassans handläggare eller inte.
Dubbel betydelse
Hashtaggen ifråga har en dubbel betydelse och kan utläsas som både ”sick as Försäkringskassan” eller, försett med ett mer amerikaniserat expressivt uttryck, ”sick as fuck”.Deltagarna i protestaktionen uppmanas att lägga en tom medicinförpackning eller några olika receptfria tabletter i ett kuvert adresserat till Försäkringskassans generaldirektör Maria Hemström Henningsson alternativt den rödgröna regeringens socialminister Annika Strandhäll. Kuvertet innehåller även ett brev där deltagarna i syrliga ordalag beskriver sin situation och en lista med sina diagnoser. Brevet avslutas med #sickasfk. När detta är gjort fotograferas brevet och fotot publiceras därefter på sociala medier, taggat med #sickasfk, innan brevet läggs på brevlådan.– Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger Åsa E Melander.
Överkörda av Försäkringskassan
Likt tiotusentals andra som känner sig överkörda av Försäkringskassan och dess nya tuffa regler har Åsa fått nog nu. Därför har hon tagit initiativet till protestaktionen.– Den sjukskrivningstid, som ska användas till rehabilitering och läkning, går istället till rädsla, oro, stress, panikslaget letande efter information om regler och lagar samt att beställa journalkopior från olika vårdgivare för kompletteringar som Försäkringskassan kräver. Försäkringskassan gör sjuka människor ännu sjukare.– Det ska inte gå till så här på en myndighet. Jag ska inte behöva leta reda på korrekta regler och trycka ner dem i halsen på handläggarna för att jag ska kunna bli rätt behandlad. De tog ifrån mig hela min inkomst.– Jag har indirekt blivit anklagad för att vara fuskare och lögnare, eftersom de underkänner mina diagnoser och min läkares medicinska bedömning och intyg. Dessutom ska jag behöva bråka för att få min rätt. Det ska inte vara så här.Med hjälp av och förslag från några vänner föddes det som sedan kom att utmynna i #sickasfk. Åsa berättar att det förvisso var hon som startade aktionen, men att det absolut inte är något solorace som hon kör ensam.
”Tillsammans är vi starka”
– Det här är något som vi är många involverade i och som vi gör tillsammans. Tillsammans är vi starka och även om man inte kan eller orkar göra mycket så kan man göra det lilla som man känner att man klarar av.Detta är också en av anledningarna till att det i informationen till protestaktionen finns fyra färdigskrivna brev (se ett av de bifogade breven brevid denna artikel) som den eller de som inte klarar av att formulera ett eget brev kan använda sig av.– Tonen i brevet ska vara syrlig men korrekt och rakt på sak. Det är inte meningen att den som känner sig pressad och jagad ska sitta och häva ur sig en massa galla till adressaten, för det motverkar bara vårt syfte med aktionen.
Vad hoppas du uppnå med det här?
– Det är tiotusentals människor som är berörda. Många känner att de inte orkar kämpa, att det inte är någon mening med det. Men jag vill visa dem att det går att skapa en förändring. Sätt ett frimärke på ett brev och be någon att lägga det på brevlådan. Om du bara gör det här så är vi många som gör samma sak. Tillsammans är vi starka.
Hoppas du på att beslutsfattarna ska backa hela vägen från sin hårda linje?– Man har begått regelrätta lagöverträdelser. De ska backa om myndigheten ens ska finnas kvar. Myndigheter har vi lagt ner och skapat nya förut. – Det ska inte vara godtyckliga beslut. Om en person är sjuk så är det läkaren som bedömer det, inte någon på Försäkringskassan som aldrig ens har sett vederbörande.Protestaktionen har bara börjat men redan nu har Försäkringskassans generaldirektör Maria Hemström Henningsson och socialminister Annika Strandhäll fått ta emot mängder av protestbrev med tomma medicinförpackningar.
”Ett nytt #MeToo”
Åsa E Melander låter närmast chockad när hon berättar om den enorma kraften som har släppts lös i och med #sickasfk.– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort. Vi har nyligen fått en egen domän, www.sickasfk.se. Det växer hela tiden. Tusentals sjuka protesterar. Det blir ett nytt #MeToo, säger Åsa E Melander till Inblick.GÖRAN JACOBSONgoran@inblick.se
#sickasfk når Annika Strandhäll 4 juli
Den 4 juli publicerar Sundsvalls Tidning en artikel med socialminister Annika Strandhälls syn på och kommentar till protestaktionen #sickasfk.
Vi hade alltså gjort det så många trott var omöjligt - och det bara inom loppet av en vecka.
Vi hade nått ända upp till Annika Strandhäll och fått henne att bemöta protestaktionen med en kommentar.
Det här gav fyr på brasan, vill jag lova. Nu blev delningarna ännu fler och uppmärksamheten för protestaktionen bara ökade. Alltfler hörde av sig och ville delta. Anhöriga, kamrater, grannar, personer som inte själva är drabbade men upprörs över Försäkringskassans metoder. Till och med läkare.
Jag började inse att jag skulle behöva förlänga protestaktionen ytterligare. Och en vecka i taget, så som jag hade tänkt, skulle sannolikt inte vara det bästa alternativet. Förmodligen skulle det vara bättre att göra aktionen längre...
Men mer om det i nästa inlägg. Här följer artikeln:
Socialminister Annika Strandhäll (S) välkomnar protestbreven och medicinförpackningarna från sjukskrivna. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Socialminister Annika Strandhäll (S) om protesterna: "Jag är glad över alla som hör av sig"
Massprotesten med brev och tomma medicinförpackningar från sjukskrivna runtom i landet välkomnas på högsta ort.
– Jag är glad över alla de som hör av sig med sina erfarenheter, kommenterar socialminister Annika Strandhäll (S).
Protesten som dragits igång av Åsa E Melander, före detta lärare och politiker i Sundsvall, har vi berättat om nyligen.
Under hashtaggen #sickasfk bombas Försäkringskassans generaldirektör Maria Hemström Henningsson och den ansvariga ministern Annika Strandhäll med brev.
I kuvertet stoppas även en tom medicinförpackning eller ett par receptfria tabletter. Syftet är en gräsrotsaktion i protest mot hur Försäkringskassan nekar sjuka människor rätten till sjukförsäkring och mot regeringens direktiv till Försäkringskassan.
Annika Strandhäll (S), socialminister tillika socialförsäkringsminister på plats under politikerveckan i Almedalen, kommenterar aktionen välvilligt.
– Det duger inte att människor inte får det stöd de behöver, både ekonomiskt och stöd tillbaka till hälsa och arbete. Jag har varit tydlig och gjort de förändringar som krävs för att det ska bli verklighet. Något annat duger inte för mig som socialdemokrat, säger hon.
Åsa E Melander i Sundsvall anför gräsrotsaktionen som går under namnet #sickasfk.
Bild: Mats Olsson
Annika Strandhäll uppger att stödet till individen har varit för svagt. Det slås fast i flera uppdrag och den nya ledningen på Försäkringskassan har fått ett tydligt mandat att förbättra situationen.
Hon syftar bland annat på samarbetet mellan Försäkringskassan och sjukvården samt arbetsförmedlingen kring varje individ.
Hon gläds över de hundratals protestbreven med personliga erfarenheter.
– Det är viktigt för mig och regeringen i dialogen med myndigheter och när vi ser över lagstiftning, uppger Annika Strandhäll.
Hon namnger speciellt kvinnan bakom aktionen:
– Jag vill rikta ett tack till Åsa Melander och de andra som skickar in och delar sina berättelser med mig och mina medarbetare på Socialdepartementet.
Åsa E Melander noterar att aktionen får stort gensvar på nätet, bland annat i gruppen "Almedalen".
Hon är tacksam att Annika Strandhäll ser saken från den positiva sidan.
– Det parti som först plockar upp frågan vinner röster inte bara från de sjukskrivna utan även från deras anhöriga och vänner, säger Åsa E Melander.
Klas Leffler
0611-55 48 30klas.leffler@mittmedia.se
29 juni - #sickasfk får egen webbsida
Jag var med Ghazal och Nasrollah på Toyota, då det plingade till i min mobil. Eftersom jag inte kan koncentrera mig på mer än en sak i taget och ljudet från mobilen stressar mig så att jag tappar fokus, så brukar jag endera slå av ljudet eller lämna mobilen hemma. Det hade jag förstås glömt den här dagen.
Sålunda tar jag upp mobilen för att slå av ljudet och ser då att jag har fått ett meddelande från en Fredrik Sjöholm.
"Halloj. vill du att jag köper www.sickasfk.se och lägger något budskap på den ?" skriver han.
Min hjärna är tom och jag förstår ingenting.
Vadå köpa? Vem ska betala det? Och vem ska äga domänen? Och sköta den? Jag??? Nej, verkligen inte.
Innan jag hinner svara honom kommer nästa meddelande:
"to late, köpt "
Efter några meddelanden förstår jag vad han menar och applåderar hans initiativ.
Jag betalar rätt mycket för min egen domän - alltså, den här bloggen - så jag blev först orolig över kostnaden, men Fredrik lugnade mig. Den hade bara kostat honom 9 kronor för ett helt år. Hur han lyckats få det så billigt vet jag inte, men det är helt LYSANDE.
#sickasfk i media 3 juli
Den 3 juli publicerade Sundsvalls Tidning Klas Lefflers utmärkta artikel om protestaktionen #sickasfk.
Artikeln delades hejvilt på Facebook, Instagram och andra medier.
#sickasfk hade lyft och fått bärkraft.
Det här gav energi och hopp till dem som trott att allt varit hopplöst förlorat. Det gav tro på möjligheter till dem som trott att det är helt omöjligt att nå fram till politikerna.
Här är artikeln:
Åsa i Sundsvall leder massprotest mot
Försäkringskassan:
"Jag har släppt lös vildhundarna"
Drösvis med tomma medicinförpackningar når i dagarna Försäkringskassans generaldirektör och socialminister Annika Strandhäll.
Bakom står aktionen #sickasfk, anförd av Åsa E Melander i Sundsvall.
– En riksomfattande protest som bara växer, förklarar hon.
Åsa E Melander, före detta lärare och politiker i Sundsvall, står i spetsen för massprotesterna mot Försäkringskassan och regeringen.
Bild: Mats Olsson
Åsa E Melander är sjukskriven sedan november i fjol i multidiagnoser. Bakom sig har hon ett långt yrkesliv som lärare och som aktiv lokalpolitiker fram till för några år sedan.
– Jobbet var det som höll mig frisk och på fötter. Det var inte det som gjorde mig sjuk. Men nu när jag är sjuk kan det gå dagar utan att jag har pratat med en enda människa eller ens klivit upp ur sängen, berättar hon.
Under våren har hon haft flera krångliga turer med Försäkringskassan om sin sjukpenning.
Först drogs den in, efter protest ändrades beslutet, sedan nåddes 180-dagarsgränsen och då ställdes allt på ända igen.
– Jag dök ner i ett stort svart hål. Varje gång de skickar sina hotbrev, dyker jag över kanten och rakt ner i hålet. Det är som att den värsta berg-och-dal-bana att ha med dem att göra. Den tid som man ska använda till att bli frisk, blir i stället panikfyllt kaos och man blir ännu sjukare.
Tomma burkar och överbliven medicin är vapen i kampanjen #sickasfk. Bild: Jessica Gow/SCANPIX
Åsa E Melander gick med i en grupp "Nekad sjukförsäkring" på Facebook. Det blev fröet till nästa steg, protestkampanjen #sickasfk, som hon själv har dragit i gång.
Syftet är en gräsrotsaktion som vill visa hur Försäkringskassan nekar sjuka människor rätten till sjukförsäkring och protesterar mot regeringens direktiv till Försäkringskassan.
Metoden är att bomba Försäkringskassans generaldirektör Maria Hemström Henningsson med brev. I kuvertet stoppas även en tom medicinförpackning eller ett par receptfria tabletter.
Protesterna växer i #sickasfk som dragits i gång av Åsa E Melander.
Bild: Mats Olsson
Den som vill tipsas också om att skicka en likadan försändelse till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
– Vi vill visa att medicinerna inte har gjort oss arbetsföra. Men de menar ju ändå att man har arbetsförmåga, så de verkar ha nys om någon mirakelmedicin som våra läkare inte känner till, säger Åsa E Melander.
Hon är noga med att hon har skapat aktionen utifrån ett tips som hon fick. Hashtaggen har en medlem i en Facebookgrupp hittat på.
– Jag vill inte ha all cred. Men jag tar skulden. För jag gissar att det kan bli efterräkningar, säger hon.
Gensvaret på Facebook är stort. Där finns drygt 20 grupper med sammantaget tiotusentals medlemmar som har drabbats av de stela och omänskliga effekterna av socialförsäkringen.
Inkorgarna fylls hos Försäkringskassans generaldirektör Maria Hemström Henningsson och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Bild: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX
Bild: TT
Ingen har riktig koll på hur stor just aktionen #sickasfk vuxit sig. För Åsa E Melander handlar det om oanade proportioner.
– Kring 1000 är det nog. Hade jag vetat det här, hade jag nog tänkt efter en gång till. Det har bara snowbollat i väg. Som tur är rullar aktionen av sig själv. Jag har bara släppt lös vildhundarna. Buss på! säger hon.
Protesten var tänkt att pågå i en vecka. Nu har den förlängts i minst en vecka till.
Enligt kontroll med Försäkringkassan på måndagen har 103 försändelser inkommit i aktionen. Var och en kommer att få en bekräftelse. Inga ytterligare åtgärder planeras.
Från socialdepartementet uppges att runt 80 protester inkom förra veckan och ytterligare cirka 30 på måndagen. Ibland bifogas utdrag från apotek, ibland etiketter från medicinkartonger, ibland tomma medicinkartor. Annika Strandhälls medarbetare är informerade.
Klas Leffler
0611-55 48 30klas.leffler@mittmedia.se
#sickasfk förlängs
Det som var tänkt att bli en 1-veckas protestaktion, blev förlängt eftersom så många ville det.
Massor av människor hörde av sig med frågor. De ville ha information om själva protestaktionen och önskade att jag skulle förlänga den, så att de hann både delta och dela evenemanget till sina släktingar och vänner. Sålunda förlängde jag evenemanget med en vecka.
Under den här veckan har #sickasfk dock bara fortsatt att öka och få uppmärksamhet.
Mer om det i nästa inlägg.
25 juni - start för #sickasfk
Kvällen före måndag 25 juni satte jag mig och skapade evenemang i alla grupper.
Antalet hade vuxit från 3 till 20 grupper och alla var slutna med egna sekretessinställningar, så det tog en god stund att sjösätta. Jag tackade Gud för min tämligen goda dataerfarenhet, för utan den hade det aldrig varit möjligt -- då hade jag med min utbrända hjärna aldrig klarat att göra detta.
I evenemanget instruerade jag deltagarna hur de skulle göra för att delta i denna enkla, men effektfulla protestaktion. De skulle bara skriva av ett förformulerat brev och posta detta tillsammans med ett par Alvedon eller några tomma medicinförpackningar till Försäkringskassans generaldirektör -- och för de som ville, även till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Jag la ut ett par illustrerande bilder på mina egna brev.
Jag ville att VARENDA deltagare skulle känna sig sedd och bekräftad. Därför var jag noga med att försöka hitta allas publicerade foton och inlägg om att de hade deltagit, så att jag kunde skriva en berömmande kommentar till dem som bekräftelse och tack för att de deltagit.
Detta visade sig emellertid bli mycket svårare än jag hade trott, för gensvaret var massivt och #sickasfk växte lavinartat. Foton publicerades överallt i grupperna och på deltagarnas egna tidslinjer. Jag var överväldigad och omtumlad, och orkade inte följa upp allas inlägg.
Förmodligen har jag missat mängder av publicerade foton från deltagare i protesten och det ber jag om ursäkt för. Jag hoppas dock på överseende och förståelse, eftersom #sickasfk-aktionen blev så himla stor och min hjärna bara orkar det den orkar.
Mer om #sickasfk hittar du i mitt nästa inlägg.
18 - 24 juni - skapa och formge #sickasfk
Gensvaret på min inressekoll för en protestaktion mot Försäkringskassan blev såååå mycket större, än jag nånsin hade kunnat räkna med.
Folk hörde av sig och tryckte på för att jag skulle sjösätta aktionen omgående. Jag kände dock att det var viktigare att den blev bra, än att den kom igång snabbt. Därför vilade jag på hanen några dagar, då jag klurade och bollade idéer med Maria Johannesson, som är admin i FB-gruppen "Nekad sjukförsäkring" och Seija Berglund, som är skapare av den gruppen.
När hjärnan är blank och tom, så går allting så mycket långsammare och är så mycket mer energidränerande, så att skapa en bild med logga och få till själva formen för aktionen, tog flera dagar. Det här gjorde mig enormt frustrerad, eftersom detta var nåt som jag tidigare skulle ha slängt ihop på ett par timmar. Jag förbannade min svikande hjärna och kropp, men jag gav inte upp. Det fick ta den tid det tog.
Till slut hade jag i alla fall fått ihop ett koncept, som kändes bra. Då var det dags att välja datum för sjösättning och att börja publicera i de olika grupperna.
Mer om detta i nästa inlägg...
17 juni - Per Grankvist
Jag är sjukskriven med flera diagnoser och har tyvärr inte ork att blogga ens det lilla jag brukat. Därför har jag inte ens öppnat min blogg, sedan i april och före det så var det för att lägga ut nyårshälsningen.
Nu har det emellertid hänt så mycket som behöver skrivas om, så nu behöver jag skapa nån slags "dokumentation" här på bloggen. Eftersom detta görs så här i efterhand, så lägger jag in datumen i rubrikerna.
Jag är alltså sjukskriven och den 17 juni skrev jag till journalisten och författaren Per Grankvist, som skickar ut kostnadsfria råd till väljare, som vill ha tips inför årets val.
Foto: Andreas Elgstrand
Jag skrev till Per för att jag var uppgiven och frustrerad, och för att hans tips i väljarskolan just den här dagen var:
"Hitta dina hjärtefrågor"
"Hej Per,
Jag följer din väljarskola, men jag hittar inte min "hjärtefråga" någonstans i något parti.
Det känns förresten märkligt att kalla det "hjärtefråga", när det de facto är mer en fråga om liv eller död.
Ämnet, som jag söker i partiernas politik, är rätten till sjukförsäkring -- alltså, läkares rätt att bedöma om en person är sjuk eller ej. Inte ett enda parti har lyft detta viktiga ämne, och vi är tusentals människor, som drabbats av regeringens och Försäkringskassans cyniska hantering. Människor drivs obarmhärtigt in i fattigdom, skuldsättning, hemlöshet och självmord.
Försäkringskassan följer inte tidigare domar, utan driver envist sin "9 sjukdagar per person och år"-linje och framhärdar i att avslå läkares bedömningar av sina patienter. Detta överklagas och bedöms sedermera av Förvaltningsrätten.
I de fall FR ger patienten rätt överklagar FK och så lämnas fallet över till Kammarrätten.
Många av dessa fall har gått ända upp till EU-domstolen. Men det gäller främst människor, som inte är ensamlevande och därmed har ekonomiskt stöd av sin livskamrat. Övriga hamnar hos socialtjänsten, där de tvingas avyttra allt av värde, för att kunna få ekonomiskt stöd... eller på psykiatriska akutvårdsavdelningar... om de inte väljer att begå självmord.
Jag har sålunda en het fråga till dig: Hur når man fram till de olika partierna med den här verkligheten?
Hittills har ingenting lyckats väcka dem. Varken personers mejl, insändare, medias reportage, domstolars domar, EU-anmälningar eller någonting annat.
Omvärlden åser med fasa och höjda ögonbryn på Sveriges hantering av sina sjuka och äldre.
Så HUR kan man lösa den här knuten?
Mycket fattiga, sjuka och nedslagna hälsningar,
Åsa E Melander"
Pers svar till mig var
"Enskilda berättelser kan lätt avfärdas. Det är mängden som ger dem tyngd. Det borde finnas föreningar och sammanslutningar mot den här typen av systemfel och genom den hoppas jag att din röst ska bli hörd."
"Jag skulle därför försöka göra någon enkel kampanj av typen att skicka två värktabletter till Generaldirektören på FK och en hälsning där det står något i stil med att dessa inte hjälper, ändå vill FK att man ska jobba. Om var och en av de 5000 i era grupper gör det blir det snabbt ohanterligt för FK. Och fotograferar ni era två tabletter innan ni skickar och postar den bilden i sociala media. Det lär bli uppmärksammat."
Det här kändes som nåt min utbrända hjärna och kropp skulle klara av. Sånt här hade jag ju gjort förr och en sån här aktion rullar rätt mycket av sig själv, så det borde gå, tänkte jag.
Sålunda la jag ut intressekoller i några olika grupper på Facebook. Jag berättade om Pers tips och vad jag ville att vi skulle göra. Gensvaret blev enormt... och ur detta föddes alltså idén till protestaktionen #sickasfk.
Min teflonhjärna kunde inte komma på nåt fyndigt hashtag-namn på protesten, så jag bad medlemmarna i grupperna om förslag. Det allra fyndigaste med bästa "knorren" kom från Linda Henriksson Zetterström i Mölndal som föreslog #sickasfk. Dubbeltydigt och med en tydligt uppkäftig knorr. Helt i min smak.
Så var det då dags att börja skapa själva protestaktionen och klura ut hur jag bäst skulle nå alla berörda grupper. Men om detta berättar jag i nästa blogginlägg...