Nu lyfter jag blicken

Tack för allt trevligt, omtänksamt, lärorikt, intressant, kärleksfullt, roligt, härligt och underbart, som jag fått och fått dela med er under det gångna året! 
 
Visst har året också innehållit tråkigheter, gråt, sorg, smärta, misslyckanden och annat elände, men det väljer jag att lägga glömskans filt över och istället se fram emot det nya årets möjligheter. 
 
Lyften man blicken, ser man inga gränser säger ordspråket och det väljer jag att fokusera på detta nya ljusa år. 
 
Gott slut och framför allt Gott Nytt År till er alla!  :) 

Norrlands ytterligheter

Här i Norrland svänger det rejält mellan vädrets ytterligheter.
De senaste dagarna har vi haft REJÄLT kallt. Under 20 grader minus. Allt gnisslar och gnekar av kylan. Bilarna startar inte, om de inte har fått stå en låååång stund med värmare. Man håller sig inomhus så mycket man nånsin kan.

På bilden syns gårdagens temperatur och väder. Hemskt!!
MEN titta hur det ser ut på tisdag och onsdag! Härligt!!! :D 
Här i Norrland svänger det, som sagt, fort mellan vädrets ytterligheter. :)

<3 Julen <3

Alla som känner mig vet att jag inte brukar trivas med den svenska julen. Alldeles för mycket klapphysteri, stress och fet-kladdig julmat, som min mage inte mår bra av. Dessutom fylls jag av olust över hur det frossas och slösas, när såååå många inte har varken tak över huvudet eller mat på bordet. 
 
I år tog sig min julstress till oanade höjder och mått, för inom Komvux, där jag jobbar nu, har man nu s.k. semestertjänst, vilket innebär att
  • man måste vara på skolan med sin rättning och sina lektionsförberedelser
  • man måste vara på skolan mellan vissa klockslag varje dag
  • man inte har någon möjlighet till flex
  • man arbetar ALLA vardagar
  • man inte har några lovdagar (jag brukar försöka använda loven till att rätta ikapp, förbereda och efterarbeta, så att jag slipper ha andan i halsen)
 
Dagen före julafton hade jag sålunda fortfarande inte
  • handlat någon julmat
  • handlat alla julklappar
  • slagit in några julklappar
  • gjort laxen och romsåsen
  • lyckats med varken tachine, bastani eller faloodeh 
    (de blev så misslyckade att jag lämnade dem hemma)
  • städat hemma
  • adventspyntat hemma
  • julpyntat hemma
  • skrivit eller skickat några julkort
  • skrivit eller skickat några julhälsningar via mejl eller sms
För andra julen i rad fick jag dessutom ryggskott precis strax före julafton. Sååå smärtsamt, irriterande och frustrerande! Man kan ju liksom inte rotera, när ryggen vägrar samarbeta. Massor av de saker, som jag skulle ha hunnit den dagen, blev nu istället helt ogjorda. Jag skulle t.ex. ha varit iväg till några kära familjer med julgåvor. Så blev det nu alltså inte. Både ledsamt och genant. 
 
Jag var så himla stressad och ofärdig med precis allt, så det kändes som om det glödde i hårrötterna.  
Hemma låg den rena ovikta tvätten kvar i stora högar sedan flera veckor tillbaka, julklapparna hade varken papper eller namn, blommorna började nicka mot fönsterbrädorna och sängen stod som vanligt obäddad. 
 
Men när julaftonen väl kom, så fick det liksom gå ändå... och det gjorde det ju.
Julen kom och den blev både god och fin, trots att jag inte hade gjort en bråkdel av allt jag borde eller hade tänkt mig. 
 
Här följer lite bilder på årets jul.
 
<3  Mina tre vackra och älskade döttrar.  <3  
 
 
Vi började, precis som vanligt, med en mysig glöggstund kl 14.
Mor och far hade pyntat så fint och juligt. 
 
Årets julbord med de kalla rätter och tillbehör, som genom åren har utkristalliserat sig som familjens favoriter. De varma serveras på en värmeplatta på diskbänken. 
 
 
Märta tände ljusen, för levande ljus är viktiga mysfaktorhöjare. 
 
 
Mammas hemlagade och jättegoda kalvsylta. 
 
 
Mammas fräscha och goda rödbetssallad. 
 
 
Mumsiga sillsorter. 
 
 
Pappas oslagbart goda vitlökssill. 
 
 
Ägghalvor med majonnäs och räkor. 
 
 
Inkokt lax med romsås.
  
 
Ny för i år, var pappsens vegetariska skinka, som gjorts av en kålrot. Väldigt gott! 
 
 
En julgåva från en bekant till familjen: En brieost-tårta. 
 
 
Julskinka. 
 
 
Ingemar Johanssons Prinskorv. 
 
 
Mammas köttbullar. 
 
 
Revbensspjäll. 
 
 
Kallrökt lax. 
 
 
Leverkorvar, leverpastej, salami, pressylta m.m. 
 
 
Mimosasallad. 
 
 
Kokt potatis. 
 
 
Familjens älskade 200 år gamla julservis.  
 
 
Inbjudande, mysigt och juligt. 
 
 
Julklappsberget. 
 
 
Min jultallrik. 
 
  
Kära Minoo hade lagat JÄTTEGOD Sholeh Zard och Faloodeh Shirazi, som hon kom över till oss med mitt på självaste julaftonen. Så himla omtänksamt och fint gjort! Jag blev jätteglad!! Så blev det fräscht, persiskt och gott på vårt julbord ändå. 
 
 
Jag vet inte ifall man ska äta dessa tillsammans, men det gjorde vi och ÅÅÅÅÅÅH så gott det var!! 
 
 
Här har julklapparna delats ut och kvar under granen sitter den lilla halmgrisen ensam kvar. 
 
 
I vår familj äter vi alltid julgröt på kvällen.
 
 
Och vi följer såklart den svenska sedvänjan med mandeln: Man ska lägga en mandel i gröten och den som får mandeln på sin tallrik, blir den som är nästa person att gifta sig. 
 
 
Mot slutet av kvällen drack vi kaffe och hade en avslutande mysstund tillsammans.
 
När alla gäster hade gått, satt pappa och jag och Ziri kvar en stund vid bordet, medan mamma plockade lite i köket. Pappa spelade gitarr och vi sjöng Taube-visor och andra sköna svenska sånger. Jättemysigt!!! 
När klockan var 22.45 åkte vi fyra iväg över till Hagakyrkan, för att delta i en julnattsgudstjänst.
En sååååå fin och härlig avslutning på julaftonen!! 
 
 
 
I år har jag blivit alldeles VÄLDIGT bortskämd och julklappad. Jag försöker förvisso alltid att vara en bra och god person, som ger så mycket jag kan av både mig själv och mina resurser, men kan jag verkligen ha gjort mig förtjänt av all denna kärlek och omtanke? Jag tittar förundrat på de jättefina julgåvorna, och de snälla orden på korten och paketen. Jag får det bara inte att gå ihop med min bild av mig själv. 
 
Här är en del av alla de fantastiska klapparna:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Varmt och hjärtinnerligt TACK för all er omtanke och era jättefina klappar!
<3  <3  <3  <3  <3  <3  <3  <3  <3  <3  <3  <3  <3  <3  <3  <3  <3  <3  <3   
 

God Jul till er alla

 

Underbar kattkärlek

Jag blev allergisk mot pälsdjur, när jag var 11 år. Då tvingades vi göra oss av med våra älskade hundar och jag tvingades också att sluta vara i stallet. Jag fortsatte rida utomhus under några år, men till slut gick inte det heller. Jag blev sjuk av alla pälsdjur - t.o.m. det som betraktas som "allergivänliga" pälsdjur.
 
Jag var ju född och uppvuxen på en bondgård, så det var en stor sorg för mig, att bli jättesjuk av vartenda gulligt, ulligt, mjukt och kärleksgivande djur. Allergin gav mig allt från svullna röda ögon och utslag till astma och nässelfeber. Så var det ända fram tills mot slutet av 2000-talet, då min äldsta dotter Märta-Li och hennes kissar bodde i Stockholm under några år. Jag medicinerade jättemycket för att kunna bo hos henne över en helg, men upptäckte så småningom, att jag successivt kunde dra ned på medicineringen. När hon flyttade tillbaka hit till Sundsvall, behövde jag bara ta den mildaste allergitabletten och ingen astmaspray alls. Varför vet jag inte säkert, men sedan jag "dammade in i väggen" i början av 2000-talet, har jag medvetet försökt att leva sundare, äta hälsosammare, ta kosttillskott (mineraler, vitaminer etc), lyssna mer till kroppen och sova mer regelbundet. Min egen teori är, att det är allt detta sammantaget, som nu visar sig som minskad allergi. 
 
Idag tar jag ingen allergimedicin alls och jag kan gosa med mina fyrbenta barnbarn, när jag träffar dem. Det enda jag inte kan göra, är att klappa dem och sedan ta mig i ögonen. I övrigt känner jag inte alls av någon som helst kattallergi längre. 
 
Min allra första kärleksrelation med en katt, var med Märta-Lis Jörgen Jönsson. Han var så vacker, ståtlig, vänlig, tålmodig och klok. Han finns alltså inte mer, men i mitt kök har jag en bild på honom. 
 
 
 
Min nästa kärleksrelation med en kisse blev med Ziris Filip och den varar fortfarande.
Fille är såååå himla gosig, kärleksfull, snäll och tålmodig. Jag brukar ofta prata med honom och jag tackar honom ofta, för att han är så överseende med katt-okunniga mig. 
 
Filip vill ofta kramas. Då ställer han sig på bakbenen och lägger upp framtassarna på axlarna. Han blir så lång, så lång. Och så bular han med huvudet och riktigt kramar om en med frambenen. Det är så gosigt och härligt att man blir gråtfärdig av lycka. 
 
Den här helgen har Ziri och jag hållit på med en del monterings- och byggarbeten i hennes lägenhet. Ett av dessa var en hylla, som skulle sättas upp på väggen inne i det kaklade badrummet. När jag satt på toalettlocket och grejade med hyllan, så kom Fille och ville gosa. Ziri var snabb att hämta kameran, för tydligen gör han inte så med andra än mig och henne, så hon ville föreviga lyckostunden åt mig.
Här är bilderna hon tog. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Älskade underbara fyrbenta barnbarn. <3 
 
 

Ett av mina persiska matlagningsförsök

Jag spenderar alldeles på tok för lite tid hemma, och det mår jag absolut inte bra av. Jag har ett stort behov av att t.ex. få laga mat och stöka i köket. Det gör mig lugn och får mig att må bra. Det är dessutom inspirerande och spännande att testa olika smaker och laborera med nya recept. 
 
Igår försökte jag sålunda göra en jättegod iransk maträtt, som jag ätit hos mina kära iranska vänner.
Det var tänkt att bli ris med en krispig skorpa av saffransyoghurt och en ugnslåda med kyckling, lök, paprika och tomater. 
 
Jag tyckte att jag tittade såååå uppmärksamt, när Minoo visade hur man skulle göra riset med saffran och yoghurt, men jag tittade nog inte tillräckligt noga, för mitt blev inte likadant.
Jag fick bara en krispig yta under riset - inte upp på sidorna.
Kan det ha med kastrullen att göra..? Jag måste be Minoo visa igen.  :)
 
Min ugnslåda blev inte heller lika bra som Minoos, men det var ju mitt första försök och mina kära matgäster tyckte att det var gott, så jag är nöjd ändå.  :D 
 
Till efterrätt gjorde jag en iransk efterrätt, som heter ferni, men jag ändrade receptet lite -- bl.a. smaksatte jag den med saffran. Till desserten serverade jag lingon och röda vinbär, som jag hade kokat ihop med lite strösocker. :) 
 
Här är några bilder: 
 
Botten av kastrullen är täckt av olja, och lite av det förkokta riset har blandats med naturell yoghurt och saffran lagts där. 
 
Sen fyller man på med resten av riset och bökar upp olje-yoghurt-saffran blandningen lite på kanterna, så att det kan bilda den goda krispiga skorpan runt riset. 
 
På med locket, som lindats in i en handduk. Hög värme tills oljan smattrar där inne. Då sänker man värmen och låter kastrullen stå i ca 1 timme.  :D 
 
 
 
 
Det var ungefär så här jag hade tänkt att ristimbalen skulle bli. Det här är en bild av en av Minoos risrätter, men just den här var inte med saffran-yoghurtblandningen. 
Jag hade i alla fall tänkt att mitt saffransris skulle bli så här fint, med en krispig yta över nästan hela.
Riktigt så blev alltså inte den här första gången. Jag fick bara en krispig "pannkaka" i botten av mitt ris, så det blev inte fint alls, när jag skulle lägga upp det.
Men jag ger inte upp efter bara ett försök, så nästa gång kanske det blir ett foto av mitt eget resultat.  :D 
 
Och det här är en bild av Minoos vackra ugnslåda. Min blev inte alls lika tjusig, för jag hade inte samma ingredienser. 
"Man tager vad man haver" tänkte jag och provade med det jag hade hemma -- alltså, kyckling, röd lök, körsbärstomater och tre olika paprikafärger -- och det gick ju hyfsat. Smaken blev det ju inget fel på. Tyvärr, glömde jag fotografera. :D 
 
 
 

RSS 2.0