Åsas laktosfria Keso-smörgåstårta

Jag brukar göra en smörgåstårta med Keso, som basfyllning. Den är alltid lika uppskattad och jag har lovat att lägga ut receptet här på bloggen. Tyvärr har jag hittills glömt det eller inte haft tid, men idag blir det av.  
 
På bilden har jag gjort en glutenfri och laktosfri mindre tårta och en större laktosfri med vanligt bröd. 
 
Ingredienser till den mindre storleken för ca 4-6 personer 
 
Skivat bröd av en sort, som du tycker om.
(Det finns gott glutenfritt och färdigskivat bröd att köpa i mataffärernas frysdiskar.)
 
Fyllning: 
  • två burkar laktosfri Keso
  • ca 1 dl grädde (beror på hur blöt Keson är) som vispas lätt
  • ca 2-3 msk majonnäs (ungefär en rejäl klick med en vanlig sked)
  • skivor av (rökt eller kokt) skinka eller kalkon, som har skurits i små bitar
  • en riven eller pressad vitlöksklyfta
  • salt och peppar efter smak
  • finklippt persilja och dill efter smak

Garnering: 
  • 2-3 dl grädde 
  • majonnäs efter smak
  • räkor, skinka eller kalkon
  • grönsaker efter smak 
  • dill och persilja
  • kokta ägg i halvor eller klyftor

Gör så här: 
  1. Rör ihop fyllningen i en skål. Smaka av, så att du själv tycker att den är god. 
  2. Lägg skivor av brödet på en bricka eller ett fat. 
  3. Bred rejält med fyllning över brödet. 
  4. Lägg brödskivor ovanpå fyllningen. 
  5. Bred fyllning över brödskivorna. 
  6. Lägg brödskivor som "tak" ovanpå fyllningen. 
  7. Vispa grädden till garneringen så att den blir hård. 
  8. Tillsätt majonnäs, men var försiktig, så att det inte blir för stark smak.
    Det här ska bara täcka tårtan - inte smaka för mycket. 
  9. Bred ut ett lager av majonnäsgrädden över hela tårtan.
    Både ovanpå och runt om. 
  10. Garnera tårtan med det du gillar i grönsaksväg. Lägg också på räkor, kalkon eller skinka. Ibland garnerar jag också med kokta ägg i klyftor, eftersom det blir matigare och mer mättande så. 
Den här smörgåstårtan är, som du ser, jätteenkel att göra och den mår bra av att göras dagen före, vilket är väldigt bekvämt, för då slipper man stå i köket samma dag som gästerna ska komma. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0