Lysnatta

Igår var det Lysnatta och jag gissar att det firades mest överallt här i Norrland.
Vi tog farväl av sommaren på Sandnäsets camping tillsammans med kanonduktiga Brobergz, som spelade hela kvällen lång.
.
Min vackra dotter Ida med sin imponerande stora röst, sjöng allt från schlager till pop --
allt lika bra och jag nästan sprack av stolthet!!
.
.
Så fort mörkret lade sig, började marschaller och lanternor tändas överallt längs vattnet.
Det var så vackert och stämningsfullt att jag blev alldeles andäktig!
.
.
.
.
Mor och far, André och Ziri, Märta-Li och Jesper, storebror Pär, lillebror Olof och jag själv, tuffade de 7 milen upp till campingen vid Holmsjön, för att få uppleva Brobergz och Ida. Väl värt varenda kilometer och minut av färden!!!
Ååååh, va bra de var!!! Jag var så stolt, så stolt över min ofantligt begåvade dotter!!
.
.
Det var precis fullpackat med folk. Svårt att få sittplatser, men vi lyckades till sist.
.
.
De flesta av gästerna bodde på campingen, vilket förstås medgav ett visst intag...
Alla verkade ha jättekul och uppskattade bandet till fullo -- man sjöng med i refrängerna och dansade hela kvällen!!
Verkligen en toppenbra o lyckad spelkväll!!
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ziri kom med ett vackert paket

Min älskade dotter Ziri, som arbetar i klädbutik, kom häromdagen med ett otroligt tjusigt paket till mig.
.
.
Se vilket fantastiskt vackert paket!!! Har du nånsin fått ett så fint paket? Det hade verkligen inte jag! Mycket imponerande, tycker jag!!
.
Inne i paketet låg...
.
En jättefin reaklänning, som jag för något tag sen bad henne hänga undan till mig... och sen har jag såklart glömt bort det. Men se det hade inte hon!! 
.
Gullebarnet slog in den och kom med den som paket!!  <3
.
Jag bara äääälskar den!!!

Annikans grova stekpannebröd

Tjingeling allihop!!
Här kommer ett nytt recept -- det är min kära "lillasyster" Annikas mumsiga stekpannebröd.
Baka, ät o njut!!
.
.

Annikans grova stekpannebröd

Tar ca 1-1,5 timme

Blir 15-20 stycken


2 dl vetemjöl

1 dl vetekli

1,5 dl havregryn

3-4 dl grahamsmjöl

1 tsk salt

0,5 dl pkt jäst (jag hade torr)

4 dl varmt vatten

3-4 msk mörk sirap


Blanda mjöler, gryn, torrjäst och salt. 

Häll på varmt vatten (torrjästen behöver varmare än 37 grader) och sirap. 

Rör om degen tills den är en tung, kladdig, grötliknande skapelse.

Jäs i 30 minuter.

Gräv upp en sked smet, runda till i grahamsmjölade händer.

Lägg bollen på ett tjockt lager grahamsmjöl och tryck till den, vänd på den och kavla ut rejält med naggkavel.

Enklast är att ha ett tjockt lager grahamsmjöl under och att strö extra mjöl uppepå med. 

Efter utkavlingen, vänd "pannkakan" i handen som en pizzabagare för att slå av överskottsmjölet.

Grädda bröden i het och torr gjutjärnspanna. Dvs inget fett!

Svep in i fuktig bakhandduk tills bröden svalnat. 

Ät och njut eller frys och njut senare :)


Åsas version av Tinas fruktbröd

Min goda vän Tina gör ett kanongott frukt- och nötbröd som jag älskar.
Jag har nu modifierat hennes recept lite utifrån min smak och mina behov, och jag tycker att jag lyckats få till ett kanongott bröd, som min mage och kropp mår jättebra av!

.

Här är mitt recept:

.

Ingredienser

3 dl egentillverkat mandelmjöl eller en blandning av sesamfrö, valnötter, hasselnötter och mandel
(jag bara kör dem med kniven i mixern tills det blir som ett grovt mjöl)

4 dl vetemjöl – gärna fullkorn

2 tsk salt

2 tsk bikarbonat

1 ½ tsk bakpulver

 

1 dl krossat linfrö

1 dl solrosfrö

5 torkade fikon - om jag har hemma

6 torkade aprikoser

6 torkade plommon - om jag har hemma

½ dl torkade tranbär eller liknande (jag brukar plocka i Naturgodisbyttorna)

ca 3 dl hackade nötter av valfri sort – jag väljer paranötter, cashewnötter och valnötter för att jag tycker det är gott

 

6 dl filmjölk - alternativt hälften fil, hälften vatten

0,5 dl mörk sirap

 

Gör så här:

Blanda alla de torra ingredienserna i en stor bunke. Rör om ordentligt!

Hacka alla frukter och nötter. Rör ned dem i mjölblandningen!

Tillsätt filmjölk och sirap. Rör om!

Häll över ”gröten” i en avlång form med non-stick-beläggning, som du dessutom lagt en bit bakplåtspapper i botten på.

Dunka formen lätt i bänken, så att eventuella luftfickor i ”gröten” försvinner – då blir brödet jämnare och finare.

Grädda i 160 grader i 1 ½ timme.

Låt svalna under bakduk innan du skär i det.

Njuuuut!!

 

 

 

 



RSS 2.0