Måla av hjärtans lust på Burefestivalen

 
I år har föreningen Urskogen fått sitt tillstånd för Burefestivalens populära målarplank/vägg utan problem, ifrågasättanden eller konstiga villkor.
 
Det är härligt, när utveckling inte går kräftgång, utan följer tiden framåt!
 
Graffiti är en konstart och absolut inte synonymt med klotter. Det är en missuppfattning och vrångsyn, som tyvärr är vanlig bland okunniga och oinsatta människor... Möjligen var det just denna, som var grund för missförståndet och debaclet ifjol, då föreningen med synnerligen kort varsel nekades tillstånd för målarväggen.
 
Nu tycks ansvariga inom polisen ha läst på och insett att Erik Lindströms seriösa målande sorterar under rubriken graffiti, och att hans härliga fasadmålning i Skönsberg, också hör hemma inom samma breda genre.
 
 
Här är Dagbladets utmärkta artikel om de glada Burefestivalsarrangörerna:
 

Burefestivalen får ha graffitivägg i fred

 
Bild: Dagbladet
Urskogen. Stora delar av gänget bakom Burefestivalen, från vänster: Pål Wallo, Andreas Åberg, Henrik Wallner, Erik Lindström, Thomas Ojala Gunn, Daniel Öun, Jon Andersson, Kristoffer Samuelsson, Erik Tägström, William Åhlund.
 
Det blev en följetong förra sommaren.
Men den här gången får Burefestivalen ha sin graffitivägg utan synpunkter från polisen.
Vi blev förvånade förra året. Den är ju till för barn, säger Erik Lindström, arrangör till lördagens fest.
 

Sommarfesterna avlöser varandra i Sundsvall. I helgen kör Burefestivalen på Bureplatsen, Norra Berget.

 

Förra året blev festivalen uppmärksammad för något tråkigt. Polisen sa nej till att den sex år unga festivalen skulle få ha sin traditionsenliga graffitivägg för barn.

 

Den uppmuntrade till klotter, sades det.

 

Vi hade aldrig haft problem i samband med festen tidigare. Vi bjöd in målare från hela Sverige som visade vad man kan göra med färg. Jag tror de hade någon policy förra året att minska klottret. Och det blev väl ett missförstånd, säger Erik Lindström, konstnär, graffitimålare och arrangör.

 

Missförstånd mellan klotter och graffiti?

Precis. Bara för att man använder färg i sprayburkar klottrar man inte. Det ska inte finnas en gräns för vilken typ av färg man får använda. Det är skillnad på bär och bär.

 

I år har de fått tillåtelse att ha sin graffitivägg. Lindström berättar att den kommer vara ungefär 30 meter bred och 140 centimeter hög.

 

Den är inte så hög. Den är ju till för barn.

 

Vilka är barn då?

Alla som är barn i huvudet är barn. Den gränsen tänker jag inte dra.

 

Burefestivalen är en ideell festival helt utan vinstsyfte.

 

Det går ganska precis noll varje år. Vi kastar inte ut någon som inte betalar entrén, men de flesta vill vara med och betala femtiolappen. Så då går det ganska precis jämnt ut. Men spöregnar det får vi problem, säger Daniel Öun.

 

Det börjar med ganska mjuk underhållning på dagen medan det blir hårdare musik framåt kvällen. Artister som Phonetik och Trainspotters kommer.

 

Och så har vi Skönborgs folkdanslag. De kommer lära ut folkdans och så kommer de köra 30 minuter på plattan och göra sin grej, med knätofsar och allt, säger Henrik Wallner.

 

Det blir väldigt brett. Folkdans, hiphop, reggae, dub, techno, bas. Vi vill inte bli för smala, fyller Erik Lindström i.

 

Gänget bakom festen är alla ur konst- och musikkollektivet Urskogen. Urskogen, som vanligtvis håller till i lokaler under järnvägsstationen i Sundsvall.

 

Vi är underground på riktigt, haha. Det är nu vi kommer upp ur källaren, säger Henrik Wallner.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0