Blomkålsplättar

Jag hade kvar rester av kokt blomkål och funderade vad jag skulle göra med den, för att "hotta upp" den till en trevlig lunchrätt. Jag beslutade att göra nån slags plättar, för häromdagen kokade jag rödvinbärssylt av en stor påse frysta rödvinbär, så jag råkar just nu ha många burkar vinbärssylt i kylskåpet, och då passar det ju bra att laga mat, som passar till vinbärssylt.

Blomkålsplättarna blev jättegoda. Det är en av orsakerna till att jag delar jag med mig av "receptet" här på bloggen. Den andra är att om jag lägger ut receptet här, så kommer jag ihåg hur jag gjorde. Jag har nämligen en tendens att laga god mat, som jag sedan inte minns hur jag gjorde. Ibland inte ens att jag gjorde. Det händer att någon säger till mig: 
- Kan du inte laga det där som du gjorde, när jag var hos dig förra gången? 
eller 
- Kan jag få receptet på den där maträtten, som du hade när jag åt hos dig sist? 
... och jag har helt ärligt inte en aning om vad de pratar om. 
Jag lagar nämligen mat på en höft och bara svänger ihop nåt. Att följa ett recept har jag aldrig lyckats med. 
Därför skriver jag nu ner hur jag gjorde de här blomkålsplättarna, medan jag fortfarande minns vad jag hade i dem. 

 

 
 
 
 
 
Ingredienser:
  • 1 kokt blomkålshuvud
  • 3 ägg
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • malen svartpeppar
  • ½ dl riven parmesan
  • ½ dl grädde
  • ½ dl mjölk

  • pumpafrö att strö ovanpå när du steker
  • smör att steka i 
 
Gör så här: 
  1. Mosa blomkålen med en gaffel. 
  2. Blanda blomkålen med resten av ingredienserna. Det ska bli en smet, som är ungefär lika tjock som filmjölk eller en lös gröt. 
  3. Klicka ut smeten i en het stekpanna med lite smör i botten. 
    Strö genast lite pumpafrön på varje plätt, så att de fastnar i smeten. 
    Stek plättarna på båda sidorna. 
  4. Servera med en fräsch och syrlig sylt eller mosade färska bär. 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0